Οικονομία

Γιούνκερ: «Αντισυνταγματικό» το προληπτικό πακέτο μέτρων για την Ελλάδα

epa04796653 European Commission President Jean-Claude Juncker delivers a speech during the 30th anniversary of the Schengen Treaty in Schengen, Luxembourg, 13 June 2015. The treaty on the abolition of borders in Europe and the principle of free movement of people, goods and services was signed 30 years ago in the village of Schengen.  EPA/MATHIEU CUGNOT

Ο ρόλος του ΔΝΤ υποβαθμίζει αυτόν της Ευρωζώνης, ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε τοποθέτησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων .

Ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας πραγματοποίησε σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο νέο αδιέξοδο με τους πιστωτές μετά και την απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη προληπτικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας για τις εκτιμήσεις της πορείας της ελληνική οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρενέβη ξεκάθαρα υπέρ της ελληνικής θέσης κάνοντας λόγο για παράλογες και αντισυνταγματικές αξιώσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, λέγοντας μάλιστα πως υπονομεύει την Ευρωζώνη.

Σε τοποθέτησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα» και κάλεσε τους Ευρωπαίους βοηθήσουν την Ελλάδα.

«Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους Έλληνες και να βοηθήσουμε», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ, ο οποίος -σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους- ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτου Eurogroup, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα επίσης με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ ο επικεφαλής της Κομισιόν μετά την ενημέρωση που είχε από τους κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί είπε ότι είναι παράλογο (unreasonable) και ότι καμία δημοκρατική Βουλή ανά τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων (ex ante) μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αργότερα.

Χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι, ο πρόεδρος της Κομισιόν άσκησε κριτική και στην στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.

Ο κος Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι έχουμε φτάσει στο 95% της συμφωνίας και πρέπει να φτάσουμε πάρα πολύ γρήγορα στο 100% της συμφωνίας.

Αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα του κ. Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το