Πολιτισμός

Γιώτα Κούγιαλη: Επετειακή έκδοση για το «μαύρο» 1922

 

Η λογοτεχνική αποτύπωση του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τα γεγονότα του 1922, είναι το ζητούμενο για το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, που ανακοίνωσε προ ημερών την κυκλοφορία ενός συλλογικού τόμου με κεντρικό άξονα της θεματικής τα όσα έγιναν τότε. Η αντιπρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, κ. Γιώτα Κούγιαλη, μίλησε για την επετειακή έκδοση που βρίσκεται στα «σκαριά» και θα έχει θέμα: «1922-2022: Εκατό χρόνια από την Καταστροφή».

Ο απόηχος των γεγονότων μίας χρονιάς ορόσημο στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, που κορυφώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης τον «μαύρο» Αύγουστο του 1922 έπειτα από την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου και την υποχώρηση του ελληνικού στρατού, φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη Μικρασιατική καταστροφή και τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρέθηκαν στην Ελλάδα, το ΚΕΒΙΜΑΣΥ απηύθυνε ανοικτή «πρόσκληση» σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επετειακή έκδοσή του για το 2022. Ο τόμος θα περιλαμβάνει πρωτότυπα κείμενα, «τα οποία θα αναδεικνύουν πρωτίστως την πλούσια πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά του Ελληνισμού της Μικρασίας και θα κρατούν ζωντανή την εθνική μνήμη», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, που μέσα στο 1821 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Επιβιώσεις του Εικοσιένα», με αφορμή την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αποσπώντας μάλιστα εξαιρετικά θετικά σχόλια για το περιεχόμενό του.
«Σε σχέση με την έκδοση για το 1821, τώρα έχουμε μία διαφοροποίηση», επισήμανε η κ. Κούγιαλη και πρόσθεσε: «Στις «Επιβιώσεις του Εικοσιένα» ζητήσαμε κείμενα, τα οποία είχαν ήδη δημοσιευθεί. Μας ενδιέφερε να δούμε την πρόσληψη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας σήμερα. Τώρα θέλουμε πρωτότυπα, κυρίως, έργα ή ακόμη και φωτογραφικό υλικό, που θα αξιολογηθεί από την κριτική επιτροπή και εάν δούμε πως πληροί τις προδιαγραφές, θα συμπεριληφθεί στην έκδοση για το 1922».
Στη συνέχεια ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας: «Η υποβολή κειμένων, τα οποία θα πρέπει να έχουν έκταση 1.000-1.500 λέξεις, θα είναι δυνατή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2022. Ήδη έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες προτάσεις, ενώ πρέπει να αναφέρουμε ότι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’ αυτόν τον επετειακό τόμο, δεν είναι απαραίτητο να είναι μέλη του ΚΕΒΙΜΑΣΥ. Απευθυνόμαστε σε όλους. Πέρα από διηγήματα, μπορεί κάποιος να στείλει απόσπασμα από ένα μεγαλύτερο κείμενο που έχει σχετικά με το 1922 ή ακόμη και μια καταγραφή της αφήγησης ενός ανθρώπου που έζησε εκείνη την εποχή. Εάν υπάρχουν καταγεγραμμένες μνήμες από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σίγουρα μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο».
Η γνωστή συγγραφέας στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση του Βόλου με τη Μικρασιατική Καταστροφή, αφού το 1922 βρέθηκαν εδώ χιλιάδες πρόσφυγες από τη γη της Ιωνίας, όπως και πολλοί ντόπιοι πολέμησαν στο Μικρασιατικό Μέτωπο. «Υπάρχει πολύ υλικό. Οι μνήμες των Μικρασιατών προσφύγων παραμένουν «ζωντανές» μέχρι και σήμερα, οι οποίες έχουν περάσει στις νεότερες γενιές από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν και οι σύλλογοι . Είτε για το πώς βρέθηκαν στον Βόλο είτε για το πώς «γεννήθηκε» και εξελίχθηκε η Νέα Ιωνία. Μπορούν να γίνουν ποικίλες προσεγγίσεις», κατέληξε η αντιπρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το