Τοπικά

Γιορτή των φαναριών στον Αγ. Κωνσταντίνο από τον Σύλλογο καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας

Ο Σύλλογος καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Νομού Μαγνησίας, προσκαλεί στη γιορτή των φαναριών την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 μπροστά στον Αγ., Κωνσταντίνο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση: “Φέρτε τα φαναράκια σας και καλή διάθεση για να μεταδώσουμε στα παιδιά το μήνυμα της αγάπης και της προσφοράς”.

To έθιμο με τα Φαναράκια
Κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Μαρτίνου στη Γερμανία, όταν νυχτώσει, παρέες παιδιών όλων των ηλικιών, κρατώντας χρωματιστά φαναράκια (Laterne) ακολουθούν την πομπή (Martinszug) τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στον Άγιο Μαρτίνο (Martinslieder) όπως: “περπατώ στους δρόμους με το φαναράκι μου….ich gehe mit meiner Laterne….”
Τα φαναράκια τα έχουν φτιάξει τα ίδια τα παιδιά με τους γονείς ή τους δασκάλους τους για να φωτίζουν τον δρόμο στην πομπή και συμβολίζουν το φως και την ελπίδα που φέρνει η προσφορά στη ζωή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Όμως, ποιος ήταν ο Μαρτίνος;
Ο Μαρτίνος ήταν στρατιώτης και πολύ αγαπητός στους συντρόφους του, επειδή έβρισκε πάντα έναν καλό λόγο για όλους.
Μια παγερή μέρα του χειμώνα το τάγμα ιπποτών, στο οποίο ανήκε, πήρε την εντολή να παραδώσει ένα μήνυμα .Όλη τη μέρα οι ιππότες προχωρούσαν, όταν άρχισε να χιονίζει. Είχε βραδιάσει για τα καλά, όταν έφτασε και αυτός στην πύλη της πόλης. Τότε διέκρινε στην άκρη του δρόμου ένα φτωχό ρακένδυτο ζητιάνο που τουρτούριζε από το κρύο. «Σε παρακαλώ, βοήθησέ με», του είπε με τρεμάμενη φωνή. Ο Μαρτίνoς δεν είχε τίποτε άλλο μαζί του, εκτός από το ζεστό κόκκινο μανδύα του. Χωρίς να διστάσει ούτε στιγμή, πήρε το σπαθί του και έκοψε το μανδύα του στα δύο. Το ένα κομμάτι το έδωσε στον ζητιάνο.
Εκείνη τη νύχτα ο Μαρτίνος είδε ένα παράξενο όνειρο. Ο Χριστός εμφανίστηκε μπροστά του με τη μορφή του φτωχού ζητιάνου. Στο χέρι του κρατούσε το μισό μανδύα και του είπε: «Ό,τι πρόσφερες στο φτωχό, να ξέρεις ότι το πρόσφερες σε μένα.» Μόλις ξύπνησε το άλλο πρωί, ο Μαρτίνος είχε πάρει πια την απόφασή του, να εγκαταλείψει τη ζωή τού στρατιώτη. Έτσι παρουσιάστηκε στον Καίσαρα και παρέδωσε το σπαθί και την περικεφαλαία του. Έπειτα βαφτίστηκε χριστιανός και αφιέρωσε τη ζωή του στο να βοηθάει τους φτωχούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το