Πολιτισμός

«Γιορτάζουμε την Αποκριά» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) γιορτάζει την Αποκριά και διοργανώνει δράσεις για τους μικρούς του φίλους στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο.
Συγκεκριμένα:
• Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου (ώρες 10:00-11:30 και 11:30-13:00) σχολικές ομάδες Δ’-ΣΤ’ τάξεων Δημοτικού θα αναβιώσουν το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο… ημερολόγιο, φτιαγμένο από ζυμάρι, που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Απεικονίζει μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, επειδή προσεύχεται, δίχως στόμα, γιατί νηστεύει, και με επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες νηστείας μέχρι το Πάσχα. Το έθιμο προέβλεπε κάθε Σάββατο να κόβουν κι ένα πόδι ώστε να ξέρουν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν. Σε αυτή τη δράση οι μαθητές πλάθουν και διακοσμούν τη κυρά-Σαρακοστή, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή, και στη συνέχεια την παίρνουν μαζί τους για ψήσιμο!

• Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου (ώρα 10:30), παιδιά ηλικίας, 6 έως 12 ετών, θα διασκεδάσουν χορεύοντας το «γαϊτανάκι», έναν κυκλικό χορό που ταιριάζει με το κέφι και το χρώμα της Αποκριάς. Ταυτόχρονα, οι μικροί φίλοι θα αναβιώσουν το θεσσαλικό έθιμο της «χάσκας», που λαμβάνει χώρα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, δηλαδή την πρώτη μέρα της Σαρακοστής. Τα παιδιά θα προσπαθήσουν να «πιάσουν» ένα αυγό δίχως να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους λέγοντας: «Με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς, με αυγό ανοίγει την Ανάσταση». Όποιος το καταφέρει θεωρείται πολύ τυχερός!

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το