Τοπικά

Γιώργος Ζαφείρης: Συμπιέζονται τα ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών

 

Μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Ζαφείρη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Μας μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ξενοδοχεία, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και το ευνοϊκό καθεστώς που τα διακρίνει σε σχέση με τα ξενοδοχεία, τον αναπτυξιακό νόμο και τις επιδοτήσεις, τις ξενοδοχειακές μονάδες χαμηλότερων κατηγοριών με τα μεγαλύτερα προβλήματα, για όσες πωλούνται, καθώς και για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Ζητείται από το κράτος να μην παρεμβαίνει συνεχώς αλλάζοντας την νομοθεσία, ενώ ως πολύ σημαντικό χαρακτηρίζεται και το κομμάτι της διαφήμισης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

Η κατηγοριοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων γίνεται με τα «αστέρια», αλλά και ανάλογα με την περιοχή…
Τα ξενοδοχεία του νομού μας θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε εκείνα που βρίσκονται εντός πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και γενικότερα σε περιοχές που εμπίπτουν εντός δήμου Βόλου όπως Αγριά ή Πορταριά και σε μία δεύτερη κατηγορία που είναι εκείνα που βρίσκονται εκτός Δήμου Βόλου στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου τα πιο απομακρυσμένα από τον αστικό ιστό της πόλης και εμπίπτουν σε άλλους Δήμους. Δηλαδή η κατηγοριοποίηση δεν έχει να κάνει με το αν το ξενοδοχείο είναι ένα, δύο ή πέντε αστέρια, αλλά έχει να κάνει περισσότερο με την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Τα ξενοδοχεία εντός της πόλης του Βόλου, όπως και σε Αγριά, Πορταριά, τα τελευταία χρόνια δουλεύουν πολύ καλά, καθώς δουλεύουν σχεδόν όλο τον χρόνο. Αυτό οφείλεται συν της άλλης και στα συνέδρια που γίνονται καθ’ όλο τον χρόνο, διαθέτουν λοιπόν αίθουσες συνεδρίου, έρχονται ΚΑΠΗ και άτομα μεγάλης ηλικίας ή σχολικές εκδρομές που επιθυμούν να μένουν εντός του αστικού ιστού που υπάρχουν και άλλες παροχές όπως εμπορικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, εστίαση κ.λπ. Έτσι, λοιπόν, τα ξενοδοχεία εντός αστικού ιστού εκ των πραγμάτων μπορούν να έχουν πελατεία όλο τον χρόνο.
Ένα κομμάτι που εμποδίζει τη μαζική μεταφορά πελατών, σαφώς αποτελεί το οδικό δίκτυο. Είναι δύσκολο λοιπόν για ένα πούλμαν και πάει σε ένα χωριό του Πηλίου, ειδικά τον χειμώνα. Είναι όλα αυτά, η απόσταση, ο δρόμος, η επικινδυνότητα κ.λπ.
Ένα άλλο κομμάτι έχει να κάνει με τις υποδομές. Για παράδειγμα υπάρχουν ελάχιστα ξενοδοχεία εκτός Βόλου που πραγματοποιούν συνέδρια και μάλιστα μικρής κλίμακας, καθώς δεν μπορούν να τα υποστηρίξουν από πλευράς υποδομών.

Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης πόσο αρνητικό αντίκτυπο έχουν στην πελατεία των ξενοδοχείων;
Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκονται σε διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με τα ξενοδοχεία. Είναι ευνοημένα από το κράτος σε σχέση με τα ξενοδοχεία, καθώς έχουν κάποιες απαλλαγές σε εισφορές, φορολογικές ελαφρύνσεις κ.λπ. Υπάρχει να το πω με απλά λόγια αθέμιτος ανταγωνισμός. Σαφώς, τα ξενοδοχεία αποδέχονται την ύπαρξη των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης όμως είναι ευνοημένα, καθώς δεν έχουν τα έξοδα που έχουν τα ξενοδοχεία. Επίσης θεωρώ, πως δεν παρέχουν την ασφάλεια που παρέχουν τα ξενοδοχεία λόγω υγειονομικών, πυροσβεστικών ελέγχων κ.λπ., που σε εμάς είναι συνεχείς και αδιάλειπτοι.

Τα ξενοδοχεία, εκτός των άλλων, πληρώνουν και ΕΝΦΙΑ…
Το ΕΝΦΙΑ στα ξενοδοχεία είναι άλλο ένα μεγάλο ζήτημα για το οποίο έχουμε κάνει αγώνες. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες διαφοροποιήσεις προς το καλύτερο, αλλά εμείς ως ξενοδόχοι δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να πρέπει να πληρώνει ΕΝΦΙΑ ένα ξενοδοχείο, καθώς είναι εργαλείο δουλειάς. Το ξενοδοχείο είναι όπως ένα εργοστάσιο, αλλά στον τομέα του τουρισμού. Οπωσδήποτε και ζητάμε την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, γιατί είναι άδικο.

Πόσο αναγκαία είναι η περαιτέρω στήριξη των ξενοδοχειακών μονάδων χαμηλότερων κατηγοριών, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» και της τοπικής ξενοδοχίας, αλλά συμπιέζονται και από τον ανταγωνισμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης;
Θα ήθελα να αναφερθώ στους αναπτυξιακούς νόμους που αφορούν στα ξενοδοχεία. Μετά από πολλούς αγώνες και προσπάθειες δικές μας, δυστυχώς τα ξενοδοχεία 1, 2, 3 αστέρων εξαιρούνται από τους αναπτυξιακούς νόμους, εξαιρούνται από τα ΕΣΠΑ και γενικότερα εξαιρούνται από όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα. Εντάσσονται μόνο τα ξενοδοχεία 4* και 5*. Το γεγονός αυτό είναι πολύ άδικο και πρέπει να σταματήσει. Η άποψη ότι μόνο τα ξενοδοχεία 5* είναι πολυτελείας, είναι λανθασμένη. Ο περισσότερος κόσμος έχει στο μυαλό του τον συνδυασμό των αστεριών με την πολυτέλεια. Υπάρχουν ξενοδοχεία 3* που θα μπεις μέσα και θα χαζέψεις. Δηλαδή η πολυτέλεια όπως την αντιλαμβάνεται ο κόσμος πρέπει να απεμπλακεί από τα αστέρια. Ένα ξενοδοχείο μπορεί να γίνει πεντάστερο όχι απαραίτητα με την πολυτέλεια, αλλά με τις παροχές που προσφέρει. Για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο 5* οφείλει να έχει 3 βάρδιες στη reception. Αυτό που δεν καταλαβαίνει η πολιτεία διαχρονικά είναι ότι υπάρχουν πελάτες για όλα τα ξενοδοχεία και υπάρχουν ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θέλουν όλοι οι πελάτες πεντάστερα ξενοδοχεία. Είναι λοιπόν εγκληματικό που όλα αυτά τα χρόνια δεν επιδοτούνται για αναβάθμιση τα ένα, δύο και τριών αστέρων ξενοδοχεία. Επίσης, σε υφιστάμενες κατασκευές είναι πολύ δύσκολο να μετατραπεί το 2* σε 3* ή το 3* σε 4*. Υπάρχουν δηλαδή πολεοδομικά θέματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα. Αυτό που μονοκονδυλιά σχεδιάζει το κράτος και πιστεύει πως όλα γίνονται, δεν γίνονται. Πρέπει να αφήσουν τον επιχειρηματία να κάνει τη δουλειά του. Πρέπει να υπάρξει η χρηματοδότηση και η ένταξη σε αναπτυξιακό νόμο για την ανακαίνιση όλων των κατηγοριών των ξενοδοχείων, ανεξαρτήτως αστέρων.

Σήμερα μπαίνοντας κάποιος σε ένα μεγάλο site πωλήσεων κατοικιών θα δει ότι στην περιοχή της Μαγνησίας πωλούνται τουλάχιστον 40 ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών. Τι δείχνει αυτό;
Πρέπει να γνωρίζετε πως πάντα πωλούνταν και αγοράζονταν ξενοδοχεία. Δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο. Ενδεχομένως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση προσφοράς, δεδομένου πως πολλοί ξενοδόχοι ζώντας σε ένα πολύ δύσκολο καθεστώς τα τελευταία χρόνια, και μη έχοντας ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, έχοντας υψηλό ΦΠΑ, και έχοντας υψηλό λειτουργικό κόστος δεν είναι το ίδιο ανταγωνιστικοί με άλλες χώρες. Υπάρχει μεγάλη αγωνία στον κλάδο μας γιατί τα τελευταία χρόνια οι ξενοδόχοι έχουν υποστεί πάρα πολλά.

Οι διπλές πλημμύρες που έπληξαν τη Μαγνησία τον Σεπτέμβριο του 2023, πόσο φόβο ή αβεβαιότητα δημιούργησαν για το μέλλον του τουρισμού στη Μαγνησία;
Ο φόβος για τα ακραία καιρικά φαινόμενα νομίζω πως αφορά πλέον όλο τον κόσμο. Παντού ο πλανήτης αν δείτε πλήττεται πλέον όλο και συχνότερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αν θέλετε όμως να επικεντρωθώ στην περιοχή μας, θεωρώ πως η Μαγνησία φαίνεται πως τελικά άντεξε τουριστικά.

Ωστόσο, φαντάζομαι πως μεγάλωσε η αγωνία για τα εποχικά ξενοδοχεία…
Τα ξενοδοχεία δεν είναι ασύμφορα. Όμως, υπάρχει μια αγωνία για τη λειτουργία τους και ειδικά για τα εποχικά ξενοδοχεία. Για παράδειγμα πέρσι για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είχαμε πάρα πολλές κρατήσεις που αποτελούσαν συνέχεια της καλοκαιρινής περιόδου. Αυτό μεταφράζεται σε έσοδα, καθώς αυξάνεις την περίοδο λειτουργίας. Μετά δυστυχώς έγιναν οι πλημύρες κι ακυρώθηκαν τα πάντα.

Θεωρείτε πως η περιοχή μας όλα αυτά τα χρόνια διαφημίστηκε επαρκώς σε σχέση με το τουριστικό κομμάτι;
Το κομμάτι της διαφήμισης είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Αν εξαιρέσουμε κάποιες μεμονωμένες κινήσεις των επιχειρηματιών του τουριστικού τμήματος του Δήμου Βόλου, δεν υπήρξε ουσιαστική διαφήμιση της περιοχής μας. Από την πλευρά της Περιφέρειας δεν υπήρξε η τουριστική προβολή που έπρεπε να υπάρξει. Το να φτιάξει κάποιος ένα έντυπο και να πάει σε μια έκθεση στο εξωτερικό αυτό δεν αποτελεί προβολή. Είναι ημίμετρο. Προβολή είναι κάτι πιο μεγάλο. Διαφήμιση στην τηλεόραση, σε περιοδικά, παντού. Τηλεοπτικά σποτ, που να προβάλουν τις ομορφιές και την ιστορικότητα του νομού μας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Όπως είχε γίνει στην Εύβοια, πόσο θα βοηθούσε το Magnesia Pass;
Ανακοινώθηκε το Thessaly pass που θα αφορά μεταξύ άλλων την ενίσχυση του τουρισμού σε όλη τη Θεσσαλία. Υπάρχει το πρόγραμμα « τουρισμός για όλους» ο οποίος λειτουργεί σήμερα, και ο κοινωνικός τουρισμός. Για τον κοινωνικό τουρισμό έχουμε ζητήσει να μπούμε σε ειδικό καθεστώς όπως έχει η Εύβοια και η Ρόδος, ώστε ο δικαιούχος να παραμένει στα ξενοδοχεία του νομού μας παραπάνω ημέρες από αυτές που προβλέπονται από το πρόγραμμα. Επίσης, να μην υπάρχει συμμετοχή δηλαδή εισφορά από τους δικαιούχους ή αυτή να είναι πολύ μικρή έως 5€/άτομο. Με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού από όσο γνωρίζω οι επιχειρήσεις πληρώνονται κανονικά και γενικά οι ξενοδόχοι είναι ευχαριστημένοι.

Σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες σας κι ευχόμαστε μια καλή τουριστική χρονιά για όλη τη Μαγνησία.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το