Τοπικά

Γιώργος Σκόνδρας:«Ναι» στο διαδίκτυο αλλά με ασφάλεια

 

Τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, υπενθυμίζει ο αρχιφύλακας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου, κ. Γιώργος Σκόνδρας. Ο έμπειρος αστυνομικός με αφορμή τον σημερινό εορτασμό, μίλησε για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους κινδύνους που κρύβουν ο ψηφιακός κόσμος και οι νέες τεχνολογίες.

«Η πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι ένα ζήτημα, το οποίο αφορά, πλέον, όλες τις ηλικίες, με δεδομένο ότι η καθημερινή επαφή των ανθρώπων με τον κόσμο του διαδικτύου συνεχώς αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου», είπε στην αρχή της κουβέντας ο αρχιφύλακας, ο οποίος υπογράμμισε την ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση της υπηρεσίας του και γενικότερα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

«Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία ως προς την επαρκή ενημέρωσή μας σχετικά με τον κόσμο και τους κανόνες που διέπουν το διαδίκτυο, σε σύγκριση τόσο με τις ώρες που καταναλώνουμε περιηγούμενοι, όσο και με τις ενέργειες που φέρνουμε εις πέρας. Φαινόμενα ηλεκτρονικών απατών, το λεγόμενο «phishing» διά μέσου υποτιθέμενων ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τραπεζικά καταστήματα, αλλά και εξαπάτησης πολιτών υπό το πρόσχημα επένδυσης της περιουσίας τους σε κρυπτονομίσματα δεν ξενίζουν πλέον στο άκουσμά τους και όλο και περισσότεροι από εμάς έρχονται αντιμέτωποι με τις δυσάρεστες συνέπειες αυτών των φαινομένων. Στο πλαίσιο των αδικημάτων που πλέον επιλαμβανόμαστε σε τοπικό επίπεδο έχουν προστεθεί και νέες μορφές αδικηματικών συμπεριφορών στο διαδίκτυο, όπως βίντεο «revenge porn» από πρώην συντρόφους, αλλά και φωτογραφιών πορνογραφικού περιεχομένου που απεικονίζονται συμπολίτες μας, οι οποίοι απέστειλαν ανάλογο υλικό τους χωρίς να έχουν επιβεβαιώσει τα πραγματικά στοιχεία του παραλήπτη», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Σκόνδρας και συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει κυρίως στους ανήλικους συμπολίτες μας και τους κινδύνους που διατρέχουν. Στην υπηρεσία μας, όσον αφορά στους ανήλικους πάντα, μάς απασχολούν κυρίως πράξεις που έγκεινται στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, του διαδικτυακού εκφοβισμού, δηλαδή του cyber-bullying και της πορνογραφίας ανηλίκων, του cyber-sexting. Επίσης, αν και είναι εκτός φάσματος του ποινικού κώδικα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου με ιδιαίτερη ευαισθησία συνεισφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και σε οικογένειες ανηλίκων με προβλήματα εθισμού στο διαδίκτυο, που δεν θα ήταν υπερβολή να σημειωθεί ότι αποτελεί μάστιγα της εποχής, η οποία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας».

Κλείνοντας, ο αρχιφύλακας ανέφερε χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες αποσκοπούν στη θωράκιση όλων των χρηστών του διαδικτύου, μυημένων ή μη: «Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην δημοσιοποίηση των στοιχείων μας και αποφεύγουμε τη δημοσιοποίηση και αποστολή φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού, το οποίο μπορεί να μας εκθέσει. Δεν ανοίγουμε μηνύματα, ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή προγράμματα από αγνώστους ή από μη επικυροποιημένους φορείς. Τα τραπεζικά καταστήματα και εν γένει οι δημόσιες Υπηρεσίες και φορείς, δεν θα μας ζητήσουν ποτέ τα προσωπικά μας στοιχεία ή χρήματα και ειδικά όσον αφορά τα τραπεζικά καταστήματα η μόνη πράξη επικοινωνίας που θα μας ζητηθεί είναι η τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίσημο αριθμό της εκάστοτε Τράπεζας. Ο,τιδήποτε είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό το πιθανότερο είναι να μην είναι, οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις καλό θα ήταν να μην παρασυρόμαστε και να λαμβάνουμε πληροφόρηση για το περιεχόμενο της υποτιθέμενης «ευκαιρίας» από ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία σε ανάλογα θέματα. Οι γονείς να αφιερώνουν χρόνο κοινής περιήγησης με τα παιδιά τους, αλλά και να οριοθετούν το εύρος πλοήγησης στους ανήλικους χρησιμοποιώντας εφαρμογές που συμβαδίζουν με την ηλικία τους. Από την Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εδώ και χρόνια έχουν δημιουργηθεί δύο εξαιρετικές ιστοσελίδες, με ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.cyberalert.gr και www.cyberkid.gov.gr, οι οποίες είναι πλήρως ενημερωμένες και μπορούν να βοηθήσει ουσιαστικά κάθε χρήστη του διαδικτύου. «Λέμε ένα μεγάλο «ναι» στη χρήση του διαδικτύου και ένα ακόμη μεγαλύτερο «ναι» στην ενημέρωση και στην ασφαλή χρήση του, ώστε κάθε μέρα να αποτελεί και μία γιορτινή ημέρα πλοήγησης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το