Πολιτισμός

Γιώργος Ρουσόπουλος:«Τραύματα» στις σχέσεις μετά τον Εμφύλιο

 

Το καινούργιο μυθιστόρημα του Γιώργου Ρουσόπουλου με τίτλο «Horex Regina» (εκδόσεις «24γράμματα») σκιαγραφεί τις σχέσεις των ανθρώπων ενός χωριού στην πεδινή Θεσσαλία στη δεκαετία του 1960 και φέρνει στο προσκήνιο το διχαστικό πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται στον απόηχο του Εμφυλίου, πυροδοτώντας πράξεις βίας και τρομοκρατίας. Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη», ενώ στην εκδήλωση μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Μισέλ Σιβινιόν, η ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ρίκη βαν Μπούσχοτεν και η φιλόλογος και πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Νομού Μαγνησίας Βίκη Μαντζώρου.

Ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγγραφέας κ. Γιώργος Ρουσόπουλος τόνισε πως το βιβλίο αφορά στις δύσκολες συγκρουσιακές σχέσεις που εμφανίζονται στα χωριά της πεδινής Θεσσαλίας μετά τον Εμφύλιο: «Το βιβλίο εκτυλίσσεται τη δεκαετία του ’60 και από τη μία είναι η ομάδα φίλων που χρησιμοποιεί τη μηχανή μάρκας Horex Regina και από την άλλη οι αντίπαλοί τους. Οι μεν αριστεροί και οι δε ακροδεξιοί».
Το μυθιστόρημα δομείται σταδιακά και μάλιστα από τη σκοπιά ενός Γάλλου επιστήμονα, ανθρωπογεωγράφου, του Μισέλ Σιβινιόν, ο οποίος βρέθηκε χθες στη βιβλιοπαρουσίαση και ο οποίος καταφθάνει στο χωριό προσπαθώντας να κάνει τη διδακτορική του διατριβή για τη Θεσσαλία. «Αρχικά βλέπει τα πράγματα και νομίζει ότι όλα είναι απλά και ωραία, αλλά σιγά-σιγά, ζώντας με τους ανθρώπους του χωριού, διαπιστώνει πως κρύβονται διάφορες περίεργες συγκρουσιακές σχέσεις» τόνισε ο Βολιώτης συγγραφέας. Έτσι με την παρέα των δύο άλλων, ενός εκ των οποίων ο κάτοχος της Horex Regina, πάνε σε έναν γάμο και οι άλλοι τούς έχουν στήσει καρτέρι.
Ο κ. Γ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως στο βιβλίο υπάρχουν ιστορικά στοιχεία, ενώ τα ονόματα όλων των πρωταγωνιστών είναι αλλαγμένα. «Το βιβλίο έχει ιστορικό υπόβαθρο, αλλά πρόκειται για ένα μυθιστόρημα» σημείωσε.
Ο τίτλος του βιβλίου προέκυψε λόγω της μηχανής, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο ένας εκ των τριών φίλων, ο Θάνος, που έχει και έναν συμβολικό χαρακτήρα: «Η μηχανή χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του βιβλίου για να μετακινήσει τους ανθρώπους στις δουλειές τους, αλλά επιπλέον «μετακινεί» τον αναγνώστη από τη μία σελίδα στην άλλη. Έχει και έναν συμβολικό χαρακτήρα. Η μηχανή, ο τροχός, οι άνθρωποι που κινούνται, αλλάζουν, μετακινούνται κ.λπ.».
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μπορεί να πρόκειται για ένα πολιτικό βιβλίο, αλλά δεν θέλει να περάσει μηνύματα. «Ο συγγραφέας δεν παίρνει ρητά θέσεις πάνω στα πράγματα. Ίσα-ίσα ο συγγραφέας βλέπει όλη την εξέλιξη από την πλευρά του ανθρωπολόγου, του επιστήμονα» επισήμανε.
Όσον αφορά στο θέμα «Εμφύλιος», ο ίδιος τόνισε πως μέχρι το 2000 ήταν ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. «Έχει αρχίσει να συζητιέται ευρύτερα από το 2000 και μετά. Πρώτα σε ακαδημαϊκό επίπεδο και μετά σε επίπεδο καθημερινότητας. Σίγουρα ο Εμφύλιος στον καθένα μας έχει διδάξει πολλά πράγματα και στην ελληνική κοινωνία ευρύτερα. Πρόκειται για ένα παρά πολύ σοβαρό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, με τα σημάδια του να είναι ακόμα ζωντανά. Θα ήταν καλό όλοι μας να σκεφτούμε ξανά το θέμα «Εμφύλιος». Το βιβλίο εκτυλίσσεται τη δεκαετία του ’60, η οποία συνδέεται με ουσιαστικό τρόπο με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες και «συζητά» για τις μεταεμφυλιακές σχέσεις, συγκρούσεις και διαμάχες που προέκυψαν από τον Εμφύλιο. Φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί» ανέφερε, προσθέτοντας: «Ο Εμφύλιος άφησε ένα σοβαρό τραύμα. Αυτό το τραύμα προσπαθούμε να επουλώσουμε ο καθένας με τον τρόπο του. Οι άνθρωποι παλιότερα δεν μιλούσαν για αυτό κι επιτέλους αρχίσαμε να μιλάμε και να γράφουμε».
Στα μελλοντικά σχέδια του Βολιώτη συγγραφέα είναι ένα τρίτο μυθιστόρημα που αφορά σε κάποιον, του οποίου ο πατέρας, μαχητής του ΔΣΕ, ήταν στο εξωτερικό για λόγους εμφυλιακούς. «Το θέμα είναι πώς αυτοί οι δυο, ο γιος και ο πατέρας, θα βρουν ένα κοινό σημείο αναφοράς, μέσα στην περίοδο της Δικτατορίας και της Χούντας» τόνισε, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το