Τοπικά

Γιώργος Μιχαήλ: Βολιώτης με μεράκι τον ουρανό “Θ”

mixail

Ο Γιώργος Μιχαήλ από παιδί ακόμη ένιωθε δέος κάθε φορά που ύψωνε το βλέμμα του και παρατηρούσε τον ουρανό. Τα χρόνια πέρασαν, όμως η αγάπη του για την αστρονομία παρέμεινε ανεξάντλητη και πλέον με βάση τη Σκόπελο, όπου διαμένει την τελευταία επταετία για επαγγελματικούς λόγους, έχει δημιουργήσει το αστροπαρατηρητήριο «Κένταυρος» στην τοποθεσία Γλυφονέρι στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Ο ίδιος εξομολογήθηκε πως… κόλλησε το μικρόβιο της αστρονομίας το 2007. Εκείνη τη χρονιά έπεσε στα χέρια του ένα περιοδικό, το οποίο πρόσφερε ένα συναρμολογούμενο τηλεσκόπιο.

«Κάθε τεύχος είχε κι από ένα εξάρτημα. Μου πήρε ακριβώς ένα χρόνο για να ολοκληρώσω κομμάτι – κομμάτι εκείνο το τηλεσκόπιο. Όταν, όμως, τελείωσα με τη συναρμολόγησή του κι έβγαλα τις πρώτες φωτογραφίες από τη Σελήνη, ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση και ταυτόχρονα ανακάλυψα τι ήταν εκείνο που ήθελα να ασχοληθώ» θα πει χαμογελώντας ο Γιώργος Μιχαήλ.

Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι και πλέον ο εξοπλισμός που έχει προμηθευτεί ο Βολιώτης αρτοποιός κοστολογείται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Η συλλογή του περιέχει συνολικά δέκα τηλεσκόπια. Τα δύο είναι βαθέως ουρανού, που επιτρέπουν την παρατήρηση νεφελωμάτων και άλλων γαλαξιών. Υπάρχουν ισάριθμα ηλιακά υδρογόνου, ενώ τα υπόλοιπα είναι οδηγητικά και πλανητικά, πέρα από τα υπόλοιπα συστήματα που έχει προμηθευτεί ο κ. Μιχαήλ για την καλύτερη λειτουργία του ερασιτεχνικού αστεροσκοπείου «Κένταυρος». Όπως για παράδειγμα των αστρονομικών καμερών, φωτογραφικών μηχανών και ειδικών φίλτρων και φασματογράφων.

«Σίγουρα η αστρονομία είναι ακριβή ως επένδυση, αφού μέχρι τώρα έχω διαθέσει σχεδόν 50.000 ευρώ για τον εξοπλισμό» θα επισημάνει ο Γιώργος Μιχαήλ, ο οποίος όμως από την άλλη πλευρά δεν εισπράττει αντίτιμο από όσους επισκέπτονται το αστροπαρατηρητήριο που έχει δημιουργήσει με κόπο, αλλά και πολύ μεράκι στη Σκόπελο. «Η είσοδος για τους επισκέπτες είναι ελεύθερη. Ποτέ δεν σκέφτηκα να χρεώσω εισιτήριο. Άλλωστε, ο ουρανός είναι δωρεάν. Δεν βλέπω το λόγο να πληρώνουμε για να τον παρακολουθούμε».

Τους θερινούς μήνες εκατοντάδες τουρίστες επισκέπτονται τον Γιώργο Μιχαήλ, ο οποίος είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου: «Τα σχολεία της Σκοπέλου έρχονται τακτικά στο αστεροσκοπείο, ενώ φέτος ήρθαν για πρώτη φορά και μαθητές από τη Σκιάθο. Η αστρονομία κερδίζει ολοένα και πιο πολλούς θαυμαστές και νιώθω ηθική ικανοποίηση βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου. Πριν λίγο καιρό έδωσα και μία διάλεξη στο Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου για το ηλιακό σύστημα, ενώ πριν ένα χρόνο ήμουν ένας από τους ομιλητές της Εταιρείας Αστρονομίας στο Συνέδριο που φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσιάζοντας το αστεροσκοπείο στη Σκόπελο. Στις Σποράδες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αστρονομία. Τα νησιά μας έχουν το προνόμιο να διαθέτουν δύο αστεροσκοπεία. Εκτός από μένα, στη Σκιάθο δραστηριοποιείται ο κ. Νίκος Πασχάλης, που είναι παλαιότερος και με μεγαλύτερη εμπειρία».

Η μεγάλη αδυναμία του Γιώργου Μιχαήλ είναι ο Ήλιος. Μάλιστα πριν από τρία χρόνια έφτασε μέχρι το Κερνς της Αυστραλίας, για την παρατήρηση της ολικής έκλειψης Ηλίου. Στην αποστολή βρίσκονταν μέλη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και ο καθηγητής της NASA Θανάσης Οικονόμου, ο οποίος μάλιστα το προηγούμενο καλοκαίρι φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γ. Μιχαήλ στη Σκόπελο. «Ο Ήλιος με εντυπωσιάζει. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό άστρο κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που στο νησί κατασκεύασα ένα ηλιακό ραδιοτηλεσκόπιο. Τυγχάνει το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, συλλέγοντας και καταγράφοντας δεδομένα από τον Ήλιο και την ηλιακή δραστηριότητα, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλω στην ιστοσελίδα Spaceweather».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το