Τοπικά

Γιώργος Μαργαρίτης: «Η αντίσταση είναι μια έννοια που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ»

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με ομιλητή τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Μαργαρίτη, διοργάνωσε χθες ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ), στο αμφιθέατρο Κορδάτος. Την εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χαιρέτισε η αναπληρώτρια πρύτανης Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΙΑΚΑ κ. Ιωάννα Λαλιώτου.
Ο κ. Γιώργος Μαργαρίτης, που μίλησε με θέμα «Η Αντίσταση και οι αρνητές της», επισήμανε ότι «η αντίσταση είναι μια έννοια που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και ταλαιπωρείται ακόμη και σήμερα, που είναι προϊόν του 20ού αιώνα, ο οποίος έφερε, δυστυχώς, τον πολύ κόσμο αρχικά στα πεδία των μαχών και μετά από αυτό, ευτυχώς, και στα κατώφλια της εξουσίας».

Από τη χθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης

«Ο 20ός αιώνας είναι ένας αιώνας που έχει πολύ πόλεμο, πολλή επανάσταση και σημαντική. Στο περιθώριο αυτών των δύο μεγάλων καταστάσεων του 20ού αιώνα, αυτή η σύγκρουση, καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής πάρα πολύ γρήγορα, κατέληξε σε εσωτερικές συγκρούσεις, σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και οδήγησε σε επαναστάσεις αντίστοιχα, ξεπηδά αυτή η αντίσταση κυρίως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έχει το χαρακτηριστικό του απόλυτα ολοκληρωτικού πολέμου. Ένας πόλεμος που οι στρατιωτικές απώλειες είναι το 1/4, οι υπόλοιποι είναι οι λεγόμενοι άμαχοι. Φυσικά μέσα σε αυτό το ολοκληρωτικό του πολέμου, πολλοί λαοί αναλαμβάνουν τις τύχες στα χέρια τους, έτσι και αλλιώς σκοτώνονται για τα συμφέροντα των μεγάλων, γιατί να μη σκοτωθούν για τα συμφέροντα τα δικά τους, και από εκεί ξεπηδά η αντίσταση. Η αντίσταση ως λέξη και ως έννοια είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός και ένα πολύ μεγάλο κίνημα. Φυσικά πέσανε οι πάντες να διαστρεβλώσουν τη λέξη, να την ενσωματώσουν στις δικές τους πολιτικές, να δώσουν τις σημασίες που αυτούς ενδιαφέρουν» ανέφερε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη, «η ιστορία δεν σου δίνει μαθήματα, δεν σου δίνει έτοιμες συνταγές, δεν είναι τσελεμεντές πολιτικής, αλλά είναι ένα εργαστήριο όπου αυτό που συμβαίνει σήμερα μπορείς να το συγκρίνεις γνωρίζοντάς το καλά με αυτό που συνέβη χθες και κατά συνέπεια να έχεις ένα εφόδιο στο πώς θα αντιμετωπίσεις τα σημερινά ή τα επερχόμενα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το