Τοπικά

Γιώργος Μάντικας: Συλλέγει 180 είδη άγριων μανιταριών

 

Την απόφαση να κάνει στροφή στην καριέρα του πήρε το 2017 ο Γιώργος Μάντικας από τον Βόλο. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός τηλεπικοινωνιών και εργάστηκε από το 2003 ώς το 2017 πάνω στον τομέα των σπουδών του. Αποφάσισε όμως να ασχοληθεί με τα άγρια μανιτάρια, τη συλλογή και την ταυτοποίησή τους. Η απόφασή του προϋπέθετε μεγάλη μελέτη και αφοσίωση. Η καταγωγή της μητέρας του είναι από το Πήλιο και η συλλογή άγριων μανιταριών δεν του ήταν κάτι άγνωστο.
«Υπήρχε ένα υπόβαθρο σχετικά με τα μανιτάρια, αλλά ήταν καθαρά εμπειρικό και με γνώμονα ό,τι γνώριζαν οι παλαιότεροι στο Πήλιο» ανέφερε ο κ. Μάντικας.
Το 2019 αποφάσισε να ιδρύσει την επιχείρησή του με την επωνυμία «Wild Mushrooms of Greece – Άγρια Μανιτάρια της Ελλάδας». Και αυτή η απόφαση, όμως, απαίτησε χρόνια μελέτης και προεργασίας. «Για να μπορέσω να μπω στο πεδίο αυτό χρειάστηκε να διαβάσω πολύ, να μάθω τα είδη και, όταν ξεκίνησα την επιχείρηση, θεώρησα τον εαυτό μου έτοιμο ότι μπορώ να πάω σε ένα μέρος, να ψάξω και να επιστρέψω την ίδια ημέρα για να είναι τα προϊόντα όσα καλύτερα γίνεται για τον τελικό καταναλωτή».
Όπως ο ίδιος τόνισε, πρέπει κάποιος να έχει πλήρη γνώση των χαρακτηριστικών του κάθε μανιταριού για να μπορεί να αναγνωρίσει το κάθε είδος, να το συλλέξει με ασφάλεια».
«Εμπιστεύεσαι αυτά που γνωρίζεις με βεβαιότητα. Δεν βάζεις στο καλάθι σου κάτι για το οποίο δεν είσαι σίγουρος».
Ο ίδιος διαμένει στην Αθήνα αν και τις περισσότερες ώρες βρίσκεται στα βουνά για τη συλλογή μανιταριών και επιστρέφει για τις παραδόσεις και τις αποστολές όσων συνέλλεξε. Συλλέγει μόνο φρέσκα και πρώτης ποιότητας άγρια μανιτάρια από το βουνό από παρθένα σημεία και μακριά από καλλιέργειες που ραντίζονται.
Φυσικά, κ. Μάντικας διαθέτει πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας καθώς συμμετέχοντας σε εξετάσεις έλαβε την πιστοποίηση συλλέκτη αυτοφυών μανιταριών.
Η επιχείρησή του τροφοδοτεί με προϊόντα επιχειρήσεις και εστιατόρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε νησιά. Συνεργάζεται επίσης με επιχειρήσεις στη Μαγνησία και στα γαστρονομικά φεστιβάλ αλλά και με εστιατόρια στον Βόλο και στη Λάρισα. Συγκεκριμένα προμηθεύει εστιατόρια, chefs, ιδιώτες, vegan, vegetarian και όσους επιθυμούν να κάνουν μια πιο καλή και υγιεινή διατροφή με τα ακόλουθα προϊόντα: Σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου με φρέσκα και αποξηραμένα άγρια ελληνικά μανιτάρια κορυφαίας ποιότητας, βρώσιμα προϊόντα αυτοφυών φυτών (άγριους καρπούς, βότανα). Συλλέγει πάνω από 180 είδη άγριων μανιταριών καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ όλα τα άγρια μανιτάρια ταυτοποιούνται, συλλέγονται, καθαρίζονται και παραδίδονται αυθημερόν, ώστε να φτάνουν όσο πιο φρέσκα γίνεται στον πελάτη.
Τα άγρια μανιτάρια αποξηραίνονται με φυσική μέθοδο ώστε να αποκτήσουν βιταμίνες κατά τη διαδικασία και να διατηρήσουν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά και διατηρούνται σε άριστες συνθήκες με διάρκεια ζωής 18 μήνες.
«Φυσικά βρίσκομαι σε επικοινωνία με τους επιχειρηματίες και όταν θα στείλω κάτι θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να φτάσει σε άριστη κατάσταση» πρόσθεσε.
Όσο για την αποστολή των μανιταριών, αυτή όπως ανέφερε, απαιτεί καλή ψύξη, άμεση αποστολή και φυσικά συνεννόηση με αυτούς που θα τα παραλάβουν για να γίνει έγκαιρα.
«Πρέπει να γνωρίζεις τον κύκλο ζωής των μανιταριών για να ξέρεις, αν μπορείς να τα στείλεις. Αν δεν μπορείς να το στείλεις, καλύτερα να το αποξηράνεις στην καλύτερή του κατάσταση».

Στοιχεία Επικοινωνίας:
Μάντικας Γιώργος, πιστοποιημένος Συλλέκτης Άγριων Μανιταριών & Φωτογράφος φύσης (ISO/IEC 17024)
Κινητό: +30 693 609 2303, σταθερό : +30 210 9341 523
Email: [email protected]
Φιλαδελφείας 7, Νέα Σμύρνη, Τ.Κ: 17121, Αθήνα, Ελλάδα
FB: https://www.facebook.com/Wild.Mushrooms.of.Greece/
Instagram: @wild_mushrooms_of_greece

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το