Ελλάδα

Γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών

newego_LARGE_t_1101_54650184_type13145

Με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς όμως να λείπουν τα προβλήματα, συνεχίζεται η γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, καθώς από σήμερα, όσοι καταφτάνουν στα νησιά υπάγονται σε καθεστώς επιστροφής στην Τουρκία.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μία ημέρα, από τους 8.236 ανθρώπους, οι 4.000 μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Έως τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να απομακρυνθούν κι άλλοι πρόσφυγες από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω προς τα λιμάνια της Καβάλας, του Βόλου, της Ελευσίνας, του Σκαραμαγκά, του Λαυρίου και ενδεχομένως της Κρήτης. Από εκεί θα πραγματοποιηθεί η διασπορά τους σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας που λειτουργούν στη Στερεά Ελλάδα, όπως στη Μαλακάσα, το Σχιστό και τον Ελαιώνα, αλλά και σε ειδικούς χώρους που έχουν κατασκευαστεί στη Φιλιππιάδα, τα Γιάννενα, το Κουτσόχερο, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Βέροια, το Κιλκίς, τα Διαβατά και τη Δράμα.

Εν τω μεταξύ, στη Χίο έφτασαν ήδη οι έξι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας που θα εγκατασταθούν στο hot spot, προκειμένου από αύριο να ξεκινήσουν την εποπτεία της διαδικασίας επανεισδοχής των προσφύγων.

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Παντελής Φίκαρης από τον Πολίτη της Χίου, το πρωί έγινε καταδίωξη Τούρκων δουλεμπόρων από Έλληνες λιμενικούς στην Παναγία Οινουσσών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι λιμενικοί άνοιξαν πυρ κατά των διακινητών, επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές τους. Οι λιμενικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το σκάφος, όπου είχαν κρύψει μία καραμπίνα και ένα στιλέτο, στοχεύοντας τις μηχανές του. Οι δύο διακινητές, που είχαν αποβιβάσει ήδη 20 μετανάστες στην Παναγία Οινουσσών, μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο της Χίου, προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Σήμερα, περίπου 700 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες κατέφτασαν στο νησί της Χίου.

Με προβλήματα συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης στη Λέσβο, στο hot spot της οποίας φιλοξενούνται 4.500 άτομα. Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Γιάννης Σινάνης, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών δεν είχε προλάβει να ετοιμάσει τα χαρτιά, προκειμένου να ταξιδέψει με το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Το πλοίο αναχώρησε τελικά το μεσημέρι της Κυριακής από τη Λέσβο και αντί για την Καβάλα δόθηκε εντολή να κατευθυνθεί προς την Ελευσίνα. Το πρωί της Δευτέρας, αναμένεται να φτάσουν στο νησί 18 αξιωματούχοι-παρατηρητές από την Τουρκία.

Στη Σάμο, η κατάσταση με τους πρόσφυγες είναι σαφώς καλύτερη, αφού στο νησί βρίσκονται περί τα 1.000 άτομα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να αναχωρήσει το “Νήσος Μύκονος” με 400 άτομα. Σήμερα, περίπου 150 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες κατέφτασαν στο νησί, όπως μεταδίδει ο Μάνος Στεφανάκης, διευθυντής στο “Σαμιακό Βήμα”.

Πηγή: Mega

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το