Άρθρα

Για την Υγεία… καιρός να τα πούμε λαϊκά!

Του Φώτη Χατζηδημητρίου*

Οι ανάγκες των Ελλήνων, του Λαού, συναντώνται σε απλές ερωτήσεις και δύσκολες απαντήσεις. Δύσκολες απαντήσεις γιατί πρέπει να γίνουν εκ βάθρων αλλαγές, όπως για παράδειγμα στο σύστημα Υγείας.
Στα τοπικά ΜΜΕ, διαβάζουμε για τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία… Οι ιστορίες ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας ατελείωτες… Όπως αναρίθμητα είναι τα «ευχαριστώ» στο προσωπικό και τους θεράποντες ιατρούς που δίνουν μία άνιση μάχη σ’ αυτές τις δομές Υγείας.
Ποιες είναι οι ανάγκες, που μου απευθύνουν παντού στην περιοδεία μου; Πολύ απλά και …λαϊκά, μου λένε και σας τα μεταφέρω:
– Θέλω να έχω γιατρό στο χωριό μου, στο κέντρο υγείας μου (Αποκέντρωση, «Υγιής» πρωτοβάθμια Υγεία)
– Θέλω να έχω συνταγογράφηση και φάρμακα, εύκολα, γρήγορα, δωρεάν (Νέα Φαρμακευτική πολιτική)
– Θέλω να έχω αξιοπρεπή νοσηλεία, σε οργανωμένα κέντρα υγείας και νοσοκομεία… που δεν θα χρειάζεται να έχω μαζί μου την ένεση, το χαρτί υγείας ή κάποιον γνωστό που θα με βάλει σε κρεβάτι (πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διαφάνεια στις διαδικασίες, Αναμόρφωση της Δομής και της Διοίκησης)
– Θέλω να εξετάζομαι άμεσα και να μην υποφέρω με πολύμηνη αναμονή για σημαντικές εξετάσεις… (οργάνωση με τις επιταγές της ψηφιακής εποχής στην εξυπηρέτηση του πολίτη).

Αυτά τα «θέλω» τα απλά και λαϊκά, που έμειναν αναπάντητα, έρχεται να καλύψει το «σχέδιο Ελλάδα» του Κινήματος Αλλαγής,

– με δέκα δεσμεύσεις-προτάσεις για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, με Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα
– με Τοπικά Δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή των ΚΥ, των δημοτικών πολυιατρείων και των συμβεβλημένων μονάδων και γιατρών του ιδιωτικού τομέα (κατόπιν πιστοποίησης)
– και με Ελεύθερη επιλογή Οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες και  γιατρούς ειδικότητας συμβεβλημένους  με τον ΕΟΠΥΥ. Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες γιατρούς.

  1. Έμφαση στην πρόληψη. Με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου και ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων πρόληψης. Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των παιδιών. ( Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν τα παιδιά στην Α Δημοτικού χωρίς να έχουν εμβολιαστεί). Δεν είναι δυνατόν επίσης να μην περιλαμβάνεται στην πρόληψη η οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών. Σταθερό ποσοστό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την οδοντιατρική φροντίδα. Ρήτρα οδοντιατρικής.
  2. Ευρεία χρήση της Τηλεϊατρικής, με ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου και e-health υπηρεσίες.
  3. Σύσταση ειδικών κέντρων για την διαχείριση χρόνιων Νοσημάτων (διαβήτης, υπέρταση, χρόνια αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κλπ) που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο. Μονάδες που θα μπορούν να συστεγάζονται με Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, αλλά θα εκτελούν αποκλειστικά το έργο τους.
  4. Μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα Φάρμακα (και αντίστοιχη αναπροσαρμογή του σχετικού πλαφόν) με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό μείωσης για χαμηλόμισθους/χαμηλοσυνταξιούχους.
  5. Κατάργηση της εισφοράς για υγεία στις επικουρικές Συντάξεις, ώστε να ελαφρύνουμε τους συνταξιούχους που δοκιμάζονται από τις μειώσεις.
  6. Νέο σύστημα στην συνεχή Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση των ιατρών υπό τον έλεγχο του ΚΕΣΥ και στην εξειδίκευση τους, με στόχο να μείνουν στην χώρα οι υψηλής ποιότητας νέοι γιατροί που σήμερα φεύγουν στο εξωτερικό.
  7. Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και την ΠΦΥ.
  8. Αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών στο ΕΣΥ. Δημόσιες Προκηρύξεις με διαφανή κριτήρια.
  9. Αποκέντρωση του Συστήματος.
  10. Το υπουργείο Υγείας σταδιακά να μετατραπεί σε επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού, ρύθμισης και ελέγχου των λειτουργιών του συστήματος. Μέσω των υπηρεσιών του και των αρμόδιων αρχών, όπως ο ΕΟΦ και το ΚΕΣΥ, πρέπει να μεριμνά για την ενιαία εφαρμογή των κανόνων, την τήρηση της ποιότητας, της διαφάνεια κτλ., μεταβιβάζοντας τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες της καθημερινής λειτουργίας των μονάδων υγείας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Σήμερα όμως μετά από 35 χρόνια λειτουργίας το ΕΣΥ πρέπει να αναγεννηθεί.
Είμαι έτοιμος, είμαστε έτοιμοι, με γενναίες πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση και ολοκλήρωσή του.
Είμαι έτοιμος να εργαστώ μέχρι τα ερωτηματικά σας να γίνουν θαυμαστικά!

*Ο Φώτης Χατζηδημητρίου είναι υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας με το ΚΙΝΑΛ 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το