Οικονομία

Γεροβασίλη: Σε τελική φάση οι διαπραγματεύσεις, χωρίς πρόσθετα μέτρα

gerovasili
Σε τελική φάση είναι οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του eurogroup.με τους θεσμούς, με βάση τη συμφωνία του Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, διαμήνυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στο «σενάριο» όπως το χαρακτήρισε, της πιθανότητας να συμφωνηθεί η υλοποίηση μέτρων για το 2018, που θα αφορούν τυχόν αποκλίσεις από το στόχο του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που «δείχνει το μέγεθος των διαφορών ανάμεσα στους θεσμούς».

«Θέση της κυβέρνησης είναι ότι η εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων μελλοντικής φάσης, δεν χρειάζονται διότι μπορεί να εκληφθούν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία αδυναμίας εκπλήρωσης των στόχων» υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα δε αν τυχόν πρόσθετα προληπτικά μέτρα αποτελούν πολιτικό πρόβλημα, είπε ότι το πρόβλημα σε μια τέτοια θα είναι οικονομικό. Τόνισε δε ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τότε μόνο, είπε, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων.

Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας, επισήμανε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δίνονται προς διαβούλευση το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο, στα οποία προβλέπεται δικαιότερη κατανομή συντάξεων και φόρων.

Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό ανέφερε ότι προβλέπει καμία μείωση στις κύριες συτάξεις, οι επικουρικές θα υπολογίζονται με νέο τρόπο κατά τον οποίο θα προστεύεται το 90% των συνταξιούχων με σύνταξη κάτω από 1.300 ευρώ, οι νέες συντάξεις θα διανέμονται με δίκαιο τρόπο, ενώ η εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρ

«Δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα»
Αυτοί οι οποίοι με λαχτάρα περιμένουν ή προσπαθούν, με στόχο να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση καλό θα ήταν να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές ούτε και για δημοψήφισμα.

Επισήμανε δε ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρχει σταθερότητα, για να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για το δικό της πολιτικό κόστος, αλλά για το κόστος της χώρας και του ελληνικού λαού. Και αυτό είναι το μόνο που την ενδιαφέρει και μόνο με αυτό τον γνώμονα πορεύεται.

Στις 15:00 ξεκινούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς

Με νέα, σκληρά αιτήματα επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι εκπρόσωποι των θεσμών, αποφασισμένοι να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση για επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, κατά τη διάρκεια συζητήσεων στην Ουάσιγκτον, οι θεσμοί συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ελλάδα επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, περίπου το 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το νέο αυτό πακέτο μέτρων, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους των επόμενων τριών ετών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα στις 15:00 θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενώ από αύριο θα επιστρέψει στο «τραπέζι» και η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με δεδομένο ότι κυβέρνηση και θεσμοί διαπραγματεύονται ήδη μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ έως το 2018, το πρόσθετο πακέτο μέτρων που απαιτεί το Ταμείο περιπλέκει τις εν εξελίξει συζητήσεις. Από χτες, το Μαξίμου διαμηνύει ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά θα τεθεί προς διαβούλευση για την πιθανή ενσωμάτωση «τυχόν αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους». Τονίζει, δε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις πλήρως τις δεσμεύσεις του καλοκαιριού αλλά δεν σκοπεύει να υιοθετήσει νέα μέτρα.

«Όπλο» της κυβέρνησης, όπως τόνισε και κατά τη διάρκεια της σημερινής της ενημέρωσης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αποτελεί και η έκθεση της Eurostat για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015.

Η εν λόγω έκθεση, που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, φέρεται να δείχνει ότι η Ελλάδα πέτυχε πέρσι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,2% έως 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ο πρωταρχικός στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.

Την Πέμπτη το απόγευμα, ομάδα των διαπραγματευτών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση του Eurogroup το πρωί της Παρασκευής στην Ολλανδία.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το