Ελλάδα

Γερμανόφωνος Τύπος: Βατερλώ Τσίπρα το αποτέλεσμα των εκλογών -Γιατί τον τιμώρησαν οι ψηφοφόροι

Ως ένα «Βατερλώ για τον Τσίπρα» χαρακτηρίζει ο γερμανόφωνος Τύπος τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους για τα μέτρα λιτότητας και το «χάιδεμα» των ολιγαρχών. Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung τιτλοφορεί το κεντρικό της άρθρο για τις εκλογές στην Ελλάδα ως «Ενα Βατερλώ για τον Τσίπρα».

Η αυστριακή εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι ψηφοφόροι αντέδρασαν με τη ψήφο τους στη σκληρή λιτότητα, που έπληξε κυρίως την μεσαία τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε ως αντίπαλος των ολιγαρχών, τους αντιμετώπισε με το γάντι όταν ήταν να τους φορολογήσει».

Η Wiener Zeitung υπογραμμίζει στη συνέχεια ότι πέραν των οικονομικών μέτρων «η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι βαθιά δυσαρεστημένη από την Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον ο νεποτισμός στην κυβέρνηση, οι ενδείξεις για διαφθορά και οι προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης ζημίωσαν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα που αρέσκονταν να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος μιας νέας, άφθαρτης γενιάς πολιτικών» καταλήγει το δημοσίευμα.

Handelsblatt: Απίθανο να κερδίσει τις εκλογές που προκήρυξε ο Τσίπρας
Την ίδια στιγμή, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelblatt, σημειώνει για τα αποτελέσματα των εκλογών ότι «μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός ανακοινώνει πρόωρες εκλογές, τις οποίες είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει».

Η Handelblatt αναφέρει, ωστόσο, ότι «και ο νικητής των ευρωεκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα αναδειχθεί νικητής των βουλευτικών. Ο επόμενος στόχος για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είναι η απόλυτη πλειοψηφία. Για να την πετύχει θα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, σημαντικό ρόλο στις προσεχείς εθνικές εκλογές «θα παίξουν και τα κόμματα που θα εισέλθουν στη βουλή ξεπερνώντας το όριο εισόδου του 3%. Σε περίπτωση που ο Κ. Μητσοτάκης δεν διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολιτική παράλυση μηνών. Οι επενδυτές απεύχονται αυτό το απαισιόδοξο σενάριο. Ας σημειωθεί ότι τη Δευτέρα μετά τις ευρωεκλογές το ΧΑΑ άνοιξε με άνοδο σχεδόν 5%».

Spiegel: Ο Τσίπρας χρειάζεται πλέον ένα θαύμα
Στο μεταξύ, σε άρθρο του για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, το Spiegel τονίζει ότι «ο Τσίπρας χρειάζεται ένα θαύμα, αν θέλει να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές ένα περίπου μήνα μετά τη συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές».

Το Spiegel, στην ιστοσελίδα του, παραθέτει και τα τέσσερα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των εκλογών:

Πρώτον, οι εποχές στις οποίες κόμματα διασφάλιζαν εκλογικές νίκες με χρηματικά δωράκια, μέτρα και μη ρεαλιστικές υποσχέσεις έχουν περάσει.
Δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρας υποτίμησε τους αντιπάλους του και κυρίως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Tρίτον, ο πρωθυπουργός υπολόγισε λάθος το πολιτικό τίμημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Tέταρτον, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Πτυχιούχοι, μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες επωμίστηκαν τα βάρη της υψηλής φορολογίας, με την οποία επιτεύχθηκαν τα πλεονάσματα και χρηματοδοτήθηκαν οι προεκλογικές παροχές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το