Κόσμος

Γερμανικές πιέσεις προς το ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα

lagard soible

Ισχυρές πιέσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την αποδοχή της ελληνικής πρότασης για τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών φαίνεται ότι ασκεί το Βερολίνο, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

To δημοσίευμα της εφημερίδας τονίζει ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ζητά από το ΔΝΤ να αποδεχτεί «υποθετικές διαβεβαιώσεις» ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα αντιμετωπιστεί μελλοντικά, εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα. Το Ταμείο, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις συζητήσεις, επιθυμεί να υπάρξει οριστική και εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους.

«Το Βερολίνο πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να αποδεχτεί την πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι, ακόμα και εάν τα στελέχη του Ταμείου είναι δυσαρεστημένα, λένε οι ίδιες πηγές. Το ΔΝΤ πιέζεται από τους Ευρωπαίους να δεχτούν τα ελληνικά μέτρα λιτότητας που είναι πιο ασαφή απ’ ότι θα ήθελε το Ταμείο. Η συμφωνία δεν έχει ακόμα “κλειδώσει” και ορισμένοι προειδοποιούν ότι πιθανώς να πάρει μερικές εβδομάδες ακόμη».

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανία είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» του ΔΝΤ. Και αυτό γιατί η επιτροπή του ελέγχεται από τη Γερμανία, άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, χώρες που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ξεσπάσει μια νέα ελληνική κρίση. «Αυτή η δύναμη μειώνει τον κίνδυνο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του».

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται αντιμέτωπη με διάφορα «ανοιχτά» θέματα, όπως το Brexit, το προσφυγικό αλλά και η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στη Γηραιά Ήπειρο, δεν φαίνεται να έχει «όρεξη» να αντιμετωπίσει μια νέα ελληνική κρίση. Επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία με την χώρα μας για να κλείσει το ζήτημα, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα.

Το ΔΝΤ, όμως, δεν θα είναι το μόνο που θα κάνει υποχωρήσεις. Ήδη, ο «σκληρός» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχτηκε να ανοίξει η συζήτηση του ελληνικού χρέους –κάτι στο οποίο αντιτίθετο σθεναρά μέχρι σήμερα. «Το πιο σημαντικό για το Βερολίνο είναι ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την αναδιάρθρωση των δανείων μετατίθεται για το 2018 –μετά τις γερμανικές εκλογές του 2018. Ο κ. Σόιμπλε, και το “αφεντικό” του, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποφύγουν οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα που θα τους αναγκάσει να ανοίξουν κάποιο ενοχλητικό ντιμπέιτ στο Γερμανικό κοινοβούλιο» αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης των δύο Γερμανών πολιτικών.
Νέα παρέμβαση και από τις ΗΠΑ : Αναγκαία η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Θέση στο μπρα-ντε-φερ για το ελληνικό ζήτημα πήρε σήμερα και ο Τζέισον Φέρμαν, επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου, εκτιμώντας ότι χωρίς αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει βιώσιμη λύση των προβλημάτων.

«Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν εδώ και χρόνια όλες τις πλευρές να συνεργάζονται εποικοδομητικά. Αυτή τη στιγμή μία αναδιάρθρωση του ελληνικού βάρους χρέους είναι το σημαντικότερο σημείο. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει καμία βιώσιμη λύση των προβλημάτων», είπε συγκεκριμένα ο κ. Φέρμαν σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ενώ, απαντώντας σε ερώτηση γιατί θα έπρεπε να γίνει τώρα η σχετική διαπραγμάτευση για περαιτέρω παραχωρήσεις, αφού η Ελλάδα ως το 2022 δεν χρειάζεται σχεδόν να εξυπηρετήσει δάνεια, τονίζει:

«Διότι οι προσδοκίες του μέλλοντος είναι κεντρικής σημασίας. Όταν μια επιχείρηση ή μια χώρα κουβαλάει ένα βάρος χρέους το οποίο έχει γίνει ασήκωτο, επηρεάζει το ερώτημα του τι θα γίνει μελλοντικά με αυτό το βάρος χρέους. Ήδη σήμερα επενδύσεις και ανάπτυξη. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τόσο το καλύτερο. Είναι ενθαρρυντικό ότι όλες οι πλευρές έχουν δείξει την διάθεση να μιλήσουν για το δημόσιο χρέος».

Ο κ. Φέρμαν επισημαίνει ακόμη, ερωτώμενος σχετικά, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως σημαντικές στην Ελλάδα. «Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και να ξεκινήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το