Τοπικά

Γεωργίά Μιλπάνη: Αύξηση μαθητών κινεζικής γλώσσας

Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο οι Έλληνες και συγκεκριμένα οι Βολιώτες, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν την κινεζική γλώσσα, που «κερδίζει» μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο έδαφος.
Να σημειωθεί ότι το ερχόμενο Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στις 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Το Οδοιπορικό των Μαρμάρων». Ένα ντοκιμαντέρ, που ακολουθεί την πορεία των μαρμάρων από την Ελλάδα έως την Κίνα, όπου οι γλύπτες τα μετατρέπουν σε αγάλματα ελληνιστικού τύπου, αλλά και τουριστικά σουβενίρ, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφουν στην αγορά της Ευρώπης και πωλούνται στους Κινέζους τουρίστες! Η ταινία περιγράφει τις περίπλοκες συνδέσεις της παγκόσμιας καταναλωτικής αλυσίδας και αναδεικνύει με χιούμορ τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της κινεζικής μεσαίας τάξης, αλλά και τη μετατροπή του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμιο καταναλωτικό προϊόν, με ένα διακριτικό, αλλά οπτικά σαγηνευτικό στιλ.
Μάλιστα, μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την καθηγήτρια Wang Xiaohong, Κινέζα διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και την κ. Γεωργία Μιλπάνη, δασκάλα Κινεζικής γλώσσας του Ινστιτούτου Κομφούκιος.
Μιλώντας στη «Θ», η κ. Μιλπάνη, αναφέρθηκε στην εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας, καθώς και στα κοινά σημεία που έχει ο ελληνικός πολιτισμός και η κινεζική κουλτούρα. Σύμφωνα με την ίδια «Υπάρχει αύξηση των σπουδαστών που μαθαίνουν την κινεζική γλώσσα. Στόχος μας είναι να εμψυχώσουμε τους νέους να μάθουν τη γλώσσα, γιατί σε όποιο αντικείμενο ασχολούνται, η κινεζική γλώσσα ευδοκιμεί και τους βοηθά και στο πνευματικό τους επίπεδο». Η ίδια είναι απόφοιτη ναυτιλιακών κι έχει συνεργαστεί με Κινέζους επιχειρηματίες κι όπως αναφέρει «στο εμπόριο, στον τουρισμό, στις διαπραγματεύσεις και στην οικονομία, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για δουλειά. Όπως προωθείται η ελληνική γλώσσα στην Κίνα, έτσι και με μεγαλύτερη ταχύτητα προωθείται η κινεζική γλώσσα στην Ελλάδα. Μέσω του Ινστιτούτου Κομφούκιος, δίνουμε κίνητρα σε σπουδαστές κι αυτή είναι η επιδίωξή μας».
Μιλώντας για την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας, η κ. Μιλπάνη, ανέφερε ότι δεν είναι δύσκολη, αλλά είναι ιδιαίτερη γλώσσα και η μόνη δυσκολία έγκειται στα ιδεογράμματα, καθώς η κινεζική γλώσσα δεν έχει γραμματική και η προφορά δουλεύεται κατά την εκμάθηση.
Το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 2019 και προσφέρει μαθήματα κινεζικής γλώσσας, υλοποιεί προγράμματα ανταλλαγών και επισκέψεων φοιτητών και καθηγητών και διοργανώνει δράσεις διαπολιτισμικής συνεργασίας και στοχεύει να χρησιμεύσει ως γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των επιχειρήσεων.
Στο ινστιτούτο, λειτουργούν παιδικά, εφηβικά τμήματα, ενηλίκων και φοιτητών, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθούν οι πρώτες εξετάσεις, καθώς το Ινστιτούτο έχει πιστοποιηθεί ως επίσημο κέντρο διεξαγωγής εξετάσεων. «Στα πρώτα 3-4 χρόνια εκμάθησης, οι σπουδαστές, μπορούν να φτάσουν σε ένα επίπεδο συνεννόησης. Έχουμε μαθητές από 5-7 ετών» δηλώνει η κ. Μιλπάνη.
Όσον αφορά στα κοινά στοιχεία μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής κουλτούρας, επεσήμανε ότι οι δύο πολιτισμοί πλησιάζουν πολύ, καθώς οι Κινέζοι όπως και οι Έλληνες, έχουν σεβασμό στην οικογένεια και κοινά στοιχεία υπάρχουν και στο εμπόριο και στην εργασία. Όπως είπε «Οι εξαγωγές προς την Κίνα ξεκίνησαν από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία στη Σανγκάη έχουν ομοιότητες με πολλά δικά μας ελληνιστικά στοιχεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το