Κόσμος

George Floyd: Νέο βίντεο για τη δολοφονία του από την κάμερα στη στολή αστυνομικού

Δεκάδες είναι τα βίντεο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ που είδαν επί τρεις μέρες στο δικαστήριο της Μινεάπολις οι ένορκοι της σχετικής δίκης. Όλα τα βίντεο είναι τραβηγμένα από διαφορετικές γωνίες ωστόσο όλα αποτυπώνουν τα τελευταία λεπτά πριν τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού ενώ ο λαιμός του πιέζεται από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.
Αντίστοιχα, η πλευρά του Ντέρεκ Σόβιν εμφάνισε βίντεο από την κάμερα που βρίσκεται ενσωματωμένη στον αστυνομικό εξοπλισμό του. Με βάση αυτό το βίντεο, οι συνήγοροι του αστυνομικού θέλουν να δείξουν πως ο θάνατος του Τζόρτζ Φλόιντ οφείλεται σε υπερβολική δόση και κακή υγεία και ότι η αστυνομική βία που ασκήθηκε ήταν λογική.

Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του 61χρονου μάρτυρα Τσαρλς ΜακΜίλιαν, ο οποίος κατέθεσε πως υπήρξε μπροστά στη σύλληψη του Φλόιντ, τονίζοντας ότι τον προέτρεψε να συνεργαστεί με την αστυνομία, επαναλαμβάνοντας συνεχώς: «Δεν μπορείς να κερδίσεις». Ο μάρτυρας, μάλιστα, δήλωσε στον αστυνομικό: «Αυτό που είδα ήταν λάθος». «Αυτή είναι η άποψή σου», απάντησε ο αστυνομικός. «Έπρεπε να τον θέσουμε υπό έλεγχο, καθώς ο τύπος είναι εύσωμος. Φαίνεται πως είχε πάρει κάτι», πρόσθεσε.

Στο δικαστήριο έδωσε το «παρών» και ο άνθρωπος που κάλεσε την αστυνομία και όπως περιγράφει: «Όλα ξεκίνησαν για ένα 20δόλαρο». Πρόκειται για 19χρονο υπάλληλο καταστήματος ψιλικών στη Μινεάπολη, ο οποίος υποπτεύθηκε πως ο Φλόιντ του είχε δώσει πλαστό χαρτονόμισμα και κάλεσε την αστυνομία. Ο 19χρονος κατέθεσε πως ο Φλόιντ απαντούσε αργά και φαινόταν να ήταν υπό την επήρεια ουσιών όταν μπήκε στο κατάστημα. «Αν απλώς είχα πάρει τα χρήματα, όλο αυτό θα είχε αποφευχθεί», κατέθεσε ο 19χρονος.

Την Τετάρτη 31 Μαρτίου, η δίκη ξεκίνησε με την κατ’ αντιπαράσταση κατάθεση της Ζενεβιέβ Χάνσεν, μίας πυροσβέστη εκτός υπηρεσίας, που έχει καταθέσει πως βρέθηκε τυχαία μπροστά στη δολοφονία «Υπάρχουν νύχτες που μένω άγρυπνη απολογούμενη στον Τζορτζ Φλόιντ ότι δεν έκανα περισσότερα για να του σώσω τη ζωή», κατέθεσε.
Μεταξύ των μαρτύρων ήταν και ο 33χρονος επαγγελματίας αθλητής μεικτών πολεμικών, Ντόναλντ Ουίλιαμς, που τόνισε: «Νομίζω ότι έγινα μάρτυρας ενός φόνου. Επομένως, ένιωσα ότι έπρεπε να καλέσω την αστυνομία για την αστυνομία».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το