Τοπικά

Γεννηματά από Λάρισα: Αισιόδοξη για την τρίτη θέση

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

“O ελληνικός λαός θα δώσει σε μας την τρίτη κρίσιμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης εντολή και όχι στο κ. Μιχαλολιάκο, όχι στη Χρυσή Αυγή»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την περιοδεία της στη Λάρισα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι το τρίτο κόμμα και δεν θα πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή η Χρυσή Αυγή και κ. Μιχαλολιάκος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Στο εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να καταγραφεί η απαίτηση των πολιτών για συνεννόηση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

Να μη χαθεί άλλος χρόνος.

Η δική μας στόχευση είναι με δύναμη από τη δύναμη της κοινωνίας, να διαδραματίσουμε τον κρίσιμο, καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και τη Ευρωζώνη έχουμε χρέος να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε σε ένα κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, με ορίζοντα τετραετίας.

Ζητάμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή ευθύνης και αξιοπιστίας.

O ελληνικός λαός θα δώσει σε μας την τρίτη κρίσιμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης εντολή και όχι στο κ. Μιχαλολιάκο, όχι στη Χρυσή Αυγή!»

Αποσπάσματα από την ομιλία Γεννηματά:

“Το ΠΑΣΟΚ πάντα κοντά στους αγρότες”

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά με τις προεκλογικές του υποσχέσεις και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα παραπλάνησε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Πριν τις εκλογές μοίρασαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα, μοίρασαν κάλπικες επιταγές.

Μετά όμως τις εκλογές με την ακατανόητη απόφαση τους να χρησιμοποιήσουν τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ για άλλους σκοπούς , οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι κάνουν μαύρα μάτια για να δουν το χρώμα του χρήματος.

Είναι πολύ μεγάλες οι καθυστερήσεις των πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων , των σχεδίων βελτίωσης , των προγραμμάτων των νέων αγροτών, των επενδύσεων στην μεταποίηση, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οι αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές δεν πληρώνονται από τον ΕΛΓΑ, όταν είναι γνωστό ότι ο Οργανισμός έχει πλέον εξυγιανθεί οικονομικά και έχει δικό του αποθεματικό.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ήρθαν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης μετά την αποτυχημένη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για να δώσουν την χαριστική βολή στους αγρότες.

Β) Αντί αφορολόγητου η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε φόρο 26% από το πρώτο ευρώ, προκαταβολή φόρου 100%, την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και τον τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ.

Καταστροφικές αποφάσεις από την κακή προετοιμασία στην διαπραγμάτευση που έκανε ο κ. Τσίπρας και υπόγραψε ο κ. Καμμένος.

Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοσθούν αυτά τα αντιπαραγωγικά και καταστροφικά μέτρα για τους αγρότες

Από εδώ στην Λάρισα σας δηλώνω: Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοσθούν αυτά τα αντιπαραγωγικά και καταστροφικά μέτρα.

Δεν θα αφήσουμε να βυθιστεί στην ύφεση ο αγροτικός τομέας, που κράτησε όρθια την χώρα τα πιο δύσκολα χρόνια της.

Έχουμε προτάσεις για να στηρίξουμε την βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και να συμβάλλουν οι αγρότες σύμφωνα με τις δυνάμεις τους.

Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να μη συνυπολογίζεται η εργασία των ίδιων των αγροτών και των οικογενειών τους.

Πρώτα η στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας που παράγει πλούτο και μετά η φορολόγηση και οι εισφορές.

Αυτή είναι η προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνει βαθμό κάτω από την βάση και στους αγρότες

Είναι φανερό ότι ύστερα από 7 μήνες διακυβέρνησης της χώρας ότι με βάση τις επιδόσεις της και στην αγροτική πολιτική η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνει βαθμό κάτω από την βάση.

Αποτύχατε και στην αγροτική πολιτική κύριε Τσίπρα και κύριοι της κυβέρνησης.

Προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση χρειάζεται εδώ και τώρα ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και αλλαγήςτης παραγωγικής βάσης της χώρας.

Για την επιτυχία του σχεδίου θα κινητοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις που σήμερα ασφυκτιούν στις πόλεις και στα χωριά.

Καλούμε όλες αυτές τις δυνάμεις να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους , να πορευτούμε όλοι μαζί για να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στη χώρα.

Όλες και όλοι μαζί μπορούμε να σηκώσουμε τον ήλιο λίγο ψηλότερα, μπορούμε να οραματιστούμε ξανά μια χώρα περήφανη , μια ύπαιθρο που βαδίζει στο δρόμο της ανάπτυξης, ένα αγροτικό τομέα παραγωγικό, σύγχρονο , δυναμικό.

Φίλες και φίλοι με επίγνωση της ιστορικής μας διαδρομής, της μεγάλης προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική ύπαιθρο,της απόφαση μας να δώσουμε νέες μάχες , θέλω σήμερα να απευθύνω προς τις αγρότισσες και τους αγρότες όλης της χώρας κάλεσμα συστράτευσης, προσκλητήριο συμμετοχής και αγώνα.

Εδώ από την Λάρισα προτείνουμεσήμερα ένα συγκεκριμένο καιολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για την ύπαιθρο και τους αγρότες.

Βασική μας επιλογή: Παραγωγή τροφίμων, ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα και η διασύνδεσή της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό

Επιλέγουμε και προτάσσουμε ως βασικό προσανατολισμό του αγροτικού τομέα της χώρας μας την παραγωγή τροφίμων, τον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών καλλιεργειών, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα, και την διασύνδεσή της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.

Εδώ να επισημάνω ένα πολύ σημαντικό τέτοιο πρόγραμμα που προωθείται, το «Ελληνικό πρωινό».

Η προβολή του μεσογειακού μοντέλου διατροφής αποτελεί βασική εθνική μας στόχευση.

Στο επίκεντρο των πολιτικών μας βρίσκεται: Ο Έλληνας αγρότης

  • αυτός λαμβάνοντας υπόψη του τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς αναπτύσσει ο ίδιος ή μέσα από συλλογικές δράσεις (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις) επιχειρηματικές, εμπορικές και αγροτοτουριστικές πρωτοβουλίες
  • ο αγρότης που επιλέγει συνειδητά να ασκήσει το επάγγελμά του, επάγγελμα που πρέπει όχι απλώς να κατοχυρωθεί αλλά να αναβαθμιστεί με διασφάλιση συνεχούς ενημέρωσης, εκπαίδευσης, εύκολης πρόσβασης στη χρηματοδότηση και με βελτίωση του παραγωγικού περιβάλλοντος
  • ο αγρότης, που έχοντας την πολιτεία συμπαραστάτη νιώθει ασφάλεια στο επάγγελμα του και έχει ίσα δικαιώματα για τη μόρφωση των παιδιών του, και την πρόσβασή του στο σύστημα υγείας και περίθαλψης

12 προτάσεις για τους αγρότες

Γι’ αυτό και στο πλαίσιο άσκησης της αγροτικής πολιτικής της χώρας, δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για 12 μεγάλης σημασίας προτεραιότητες που είναι :

1.Αποκατάσταση της ομαλής καταβολής των οικονομικών εισροών στους αγρότες που έχουν διακοπεί (κοινοτικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις για ζημιές, τραπεζική ρευστότητα) ώστε οι παραγωγοί να αξιοποιήσουν πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες των εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των εξαγωγών και της βιομηχανίας τροφίμων.

2.Ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίαςμε την μέγιστη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων της νέα ΚΑΠ 2014-2020 ύψους 20 δισ Ευρώ, ώστε με τους πόρους 2,5 δις Ευρώ σε ετήσια βάση να χρηματοδοτηθεί άμεσα η παραγωγική δραστηριότητα και οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Παρεμβάσεις στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας ώστε να αποκτήσουν παραγωγικό προσανατολισμόμε έμφαση στις εξαγωγές, τηναειφορία και την προστασία της παραγωγής από την κλιματική αλλαγή.

3.Ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των αγροτών με αναγνώριση του ιδιαίτερα κρίσιμου ρόλου της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για την απασχόληση.

4.Η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τη ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και το χτύπημα των καρτέλ που κερδοσκοπούν εις βάρος των αγροτών. Που πωλούν τα προϊόντα τους φθηνά αλλά και των καταναλωτών που τα αγοράζουν ακριβά.

5.Η λήψη μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.

6.Η εισαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στην πρωτογενή παραγωγή, με συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, για ανταποδοτικότητα και άμεση εφαρμογή. Η βελτίωση και Επέκταση της Συμβολαιακής γεωργίας.

7.Οι ριζικές αλλαγές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , στους Οργανισμούς και στις υπηρεσίες υλοποίησης της αγροτικής πολιτικής, ώστε να υποστηριχθεί με αποτελεσματικότητα το σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου , με μεγάλη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.

Έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τους αγρότες, να πληρώνονται έγκαιρα οι ενισχύσεις και να εγκρίνονται και να πληρώνονται γρήγορα τα επενδυτικά προγράμματα.

8.Η θέσπιση κινήτρων για την προώθηση νέων, σύγχρονων και ισχυρών συλλογικών δομών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων, ζωοτροφών και στην εμπορία των προϊόντων.

9.Η εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του νερού, ώστε ως θέμα εθνικής σημασίας, να γίνει κομβικό σημείο για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας.

10.Συμβουλευτικές δομές, αποτελεσματικές, αποκεντρωμένες, αξιόπιστες και φιλικές για τη διασφάλιση συνεχούς, έγκυρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αγροτών για τις νέες παραγωγικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

11.Σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίκτυο κοινωνικής προστασίας (Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι).

12.Και η τελευταία αλλά πολύ σημαντική πρόταση

Ενασχόληση πιο πολλών νέων ανθρώπων με την πρωτογενή παραγωγή:

Με δωρεάν γη από το κράτος, με χρηματοδοτικά κίνητρα για την εγκατάστασή τους

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το