Τοπικά

Γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Πηλίου-Καναδά

To 8o Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» ανήκει πια στην ιστορία, με τη φετινή σύναξη των παραμυθάδων στον γραφικό Άγιο Γεώργιο Νηλείας να κρίνεται η πλέον επιτυχημένη στην πολύχρονη διαδρομή του θεσμού. Όμως, η σημαντικότερη είδηση που προέκυψε τον Αύγουστο που διανύουμε, έχει να κάνει με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Διεθνές Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ Παραμυθιού του Μόντρεαλ.

O δάσκαλος και αφηγητής λαϊκών παραμυθιών κ. Δημήτρης Προύσαλης, ο οποίος κρατά τα ηνία από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη, που αναμένεται να δώσει διεθνή υπόσταση στην προσπάθεια που καταβάλλει για την ανάδειξη του Φεστιβάλ Αφήγησης που πραγματοποιείται στη γενέτειρά του τα τελευταία χρόνια.
«Φέτος είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε την κ. Stéphanie Bénéteau από τον Καναδά, η οποία είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο διεθνές φεστιβάλ παραμυθιού του Μόντρεαλ. Η επίσκεψή της συνδυάστηκε με το διεθνές πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράψαμε μεταξύ μας τα δύο φεστιβάλ. Πρακτικά αυτό σημαίνει την έναρξη διακρατικών σχέσεων σε αφηγηματικό επίπεδο, αλλά και νέες ανταλλαγές και συνεργασίες. Όλο αυτό είναι πρωτοφανές για τα δικά μας δεδομένα. Αυτή η συνεργασία ανοίγει καινούριους δρόμους και θα δρομολογηθούν πολλά θετικά πράγματα. Η συνάντησή μας είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στη διεθνή απήχηση του φεστιβάλ, που είναι ένα από τα ελάχιστα που συνεχίζουν πλέον στην Ελλάδα. Πρώτη φορά έτυχε να ακούσω για πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ δύο φεστιβάλ. Και στο Μόντρεαλ μιλάμε για έναν θεσμό που μετρά 25 χρόνια παρουσίας», αποκάλυψε ο κ. Προύσαλης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε η φετινή παρουσία στο 8ο Φεστιβάλ Πηλίου της γεννημένης στην Ιταλία αφηγήτριας με καναδικές ρίζες.

Οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές, Δημήτρης Προύσαλης και Stéphanie Bénéteau, κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των φεστιβάλ αφήγησης Πηλίου και Μόντρεαλ

«Πριν από μία διετία μας προσκάλεσαν στην Ουαλία, σ’ ένα διεθνές φεστιβάλ αφήγησης που γίνεται εκεί. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν και η Bénéteau και της έκανε εντύπωση που ένα μικρό χωριό, όπως είναι ο Αη – Γιώργος Νηλείας, κινείται στους διεθνείς δρόμους αφήγησης. Κάποια στιγμή μου έστειλε ένα e-mail και μου έγραψε ότι θα ήταν μεγάλη χαρά για εκείνη να ήμουν ανάμεσα στους 25 προσκεκλημένους καλλιτεχνικούς διευθυντές που θα παρακολουθήσουν το φεστιβάλ του 2017. Αποδέχθηκα την πρόσκληση, βρέθηκα στον Καναδά για ένα 10ήμερο τον περσινό Οκτώβριο και φέτος το καλοκαίρι αποφασίσαμε να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία. Έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ αφήγησης, αφού ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο εδώ και 28 χρόνια, αλλά το δικό μας το χαρακτήρισε μοναδικό με όσα είδε να κάνουμε εδώ. Είτε γιατί γίνεται σε ανοικτούς χώρους κι αυτό δημιουργεί ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, είτε γιατί υπήρχαν μικτά ακροατήρια. Έβλεπες δηλαδή μικρούς και μεγάλους μαζί, κάτι που στον δυτικό κόσμο δεν υπάρχει πια, αφού στο εξωτερικό εφαρμόζεται κατηγοριοποίηση του κοινού. Ειδικά το τελευταίο την εξέπληξε, όμως για εμάς είναι βασικό στοιχείο ανάδειξης της ουσίας στην αφήγηση. Μικροί και μεγάλοι άκουγαν την ίδια ιστορία. Σας διαβεβαιώνω πως έφυγε καταμαγεμένη για την πατρίδα της».

Και στον απόηχο της υπογραφής του πρωτοκόλλου συνεργασίας, ο κ. Προύσαλης, ο οποίος δίκαια θεωρείται η «ψυχή» του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, έχει κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένος για το έργο που επιτελείται στον Άγιο Γεώργιο χρόνο με τον χρόνο. «Όλο αυτό που βιώσαμε φέτος μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι, ώστε να φέρνουμε κόσμο εδώ, να αναδεικνύουμε το χωριό μας και να προβάλλουμε τις ομορφιές του τόπου, μέσα από τη σύνδεσή του με ιστορίες που συγκινούν διαχρονικά την ανθρώπινη ψυχή. Όταν στήνεις τέτοιες γέφυρες, σημαίνει ότι βαδίζεις σε σωστό δρόμο. Κι αυτό κάνει τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας, να φαίνονται πιο μικρές και να τις προσπερνάμε», κατέληξε με νόημα ο Πηλιορείτης δάσκαλος και αφηγητής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το