Τοπικά

Γαστρο – οδηγοί για ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος – Ημερίδα για την Aγροδιατροφή στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ gastro-guide

Μιλήσαμε με τον κ. Μελέτιο Ανδρινό, υπεύθυνος ξενοδοχείου της Πορταριάς, ενώ συμμετέχει ως μέλος επιχείρησης στο Ευρωπαϊκό καινοτόμο πρόγραμμα ERASMUS+ gastro-guide με θέμα: «Δημιουργία επαγγελματικού προφίλ για την βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών μέσω της εκπαίδευσης και της προώθησης της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας».
Η ημερίδα που πραγματοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι ανοιχτή σε όλους, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής είναι μέχρι την Παρασκευή 3/11. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην «Φάρμα Καραΐσκου» στην Πορταριά Πηλίου που βρίσκεται στο 2ο χλμ της επαρχιακής οδού Πορταριάς-Ζαγοράς το Σάββατο 4/11/2023 στις 12.00.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
ΑΡΤΕΜΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ
[email protected]

Θα θέλαμε να μας γνωρίσετε το πρόγραμμα gastro-guide…
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που συμμετέχουν έξι διαφορετικές χώρες. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Λιθουανία. Από την Ελλάδα οι εταιρίες που συμμετέχουν είναι δύο. Η «Φάρμα Καραϊσκου» και η ΚΟΙΝΣΕΠ. Το Έργο Gastro Guide υλοποιείται για δύο χρόνια (2022-2024) και έπειτα θα αναπτύξει διεθνή πορεία, επαγγελματική διαπίστευση και θα δημιουργηθεί ευρωπαϊκό δίκτυο επαγγελματιών και ευέλικτων γαστριμαργικών οδηγών. Στο έργο όπως είπαμε συμμετέχουν 9 εταίροι από 6 χώρες της Βόρειας και Νότιας Ευρώπης. Δύο εταίροι είναι από την Ελλάδα.
Η Φάρμα Καραΐσκου συμμετέχει στο πρόγραμμα ως μια εταιρεία πρότυπο ενός gastro-guide μιας περιοχής που ασχολείται με την γαστρονομία και την αγροδιατροφή και η ΚΟΙΝΣΕΠ ασχολείται συν τοις άλλοις με ευρωπαϊκά προγράμματα. Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά στην αναγέννηση αγροτικών περιοχών και την γαστρονομία . Είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσει τις περιοχές να αναπτύξουν τον γαστρονομικό τουρισμό. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει εδώ και 1 ½ χρόνο από κοινού μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους , και είναι ένα πρόγραμμα πιστοποίησης κάποιων ανθρώπων που θα ονομάζονται γαστρο-οδηγοί οι οποίοι θα έχουν διπλό ρόλο. Από την μία να μπορέσουν να κατευθύνουν τουρίστες σε σημεία ενδιαφέροντος που αφορούν την γαστονομία όπως είναι κάποιες επισκέψιμες φάρμες κάποια εστιατόρια με Πηλιορείτικη κουζίνα ή εστιατόρια με ιδιαίτερο χαρακτήρα ή κάποια οινοποιεία.

Αναφέρατε την λέξη Γαστρο-οδηγός. Μπορείτε να μας την αναλύσετε ;
Οι Γαστρο-οδηγοί με την συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων θα οργανώνουν και θα παρουσιάζουν τον τόπο τους δίνοντας έμφαση στα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες τους όπως π.χ. η παράδοση, τα κτίρια, η ιστορία καθώς και η ξεχωριστή καθημερινότητα τους μέσα από την παραγωγή, τα προϊόντα, οι συνταγές και η κοινωνική ζωή.
Ο Γαστρο-οδηγός θα προωθήσει δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές με όχημα την εκπαίδευση και οδηγό την προώθηση της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας. Κύριο καθήκον θα είναι η διάδοση του τόπου μέσα από την προσέγγιση των αγροδιατροφικών προϊόντων, την οικολογική νοοτροπία, την τοπική γαστρονομία και την προώθηση του εμπειρικού-βιωματικού εναλλακτικού τουρισμού.

Οφέλη που προκύπτουν, όταν δίνεται έμφαση στη γαστρονομία;
Σ’ όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας μας μεγάλο ρόλο παίζει η τοπική ιδιαιτερότητα της διατροφής. Έτσι έχουμε περιοχές που φημίζονται για τις ομορφιές και τα αξιοθέατα τους αλλά όλες σχεδόν έχουν να επιδείξουν και μία τεράστια διατροφική ποικιλία και παράδοση η οποία πολλές φορές επηρεάζει θετικά και ικανοποιεί τους επισκέπτες.
Η γαστρονομία μπορεί να γίνει το όχημα αλλά και ο τελικός προορισμός για την υπόθεση του τουρισμού. Όχημα γιατί μπορεί να ταξιδέψεις μέσω της ποικιλίας της, της γευστικής της επάρκειας αλλά κυρίως μέσω της παράδοσης που θα σε «διδάξει» έναν τρόπο ζωής που παράγει τα αγαθά στον τόπο τους με σεβασμό στις ανάγκες και τους διαθέσιμους πόρους, στην τέχνη της διατήρησης και των συνταγών, στην βιο-ποικιλία και την επίδραση της ζωντανής ζωής που αλληλεπιδρά ολιστικά σε σχέση με το περιβάλλον. Ταυτόχρονα όμως είναι και ο προορισμός. Εστιατόρια που σέβονται τον χώρο, αναπνέουν την ζωή της κοινότητας και διδάσκουν μέσω της «συνταγής» και της «κουβέντας» την αρχιτεκτονική, την ιστορία , τον καθημερινό τρόπο ζωής, την κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό.
Η Γαστρονομία ίσως είναι ο τρόπος να εμβαθύνουμε στον τόπο μας και να τον αναδείξουμε και ως όχημα και κυρίως ως προορισμό.

Την ημερίδα μπορεί να την παρακολουθήσει ο καθένας;
Βεβαίως. Ο καθένας. Εμείς αναζητούμε ανθρώπους που θέλουν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Σε δεύτερη φάση και όσοι θελήσουν θα μπορούν να παρακολουθήσουν κάποια online μαθήματα δηλαδή θα επακολουθήσει μια εκπαιδευτική διαδικασία με πέντε διαφορετικές ενότητες που αφορούν και τον τουρισμό και την προώθηση προϊόντων . Στο τέλος ο εκπαιδευόμενος θα λαμβάνει μια πιστοποίηση κατάρτισης και θα μπορεί να εργασθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Ποιο θα είναι το πρόγραμμα της ημερίδας με πως μπορεί να δηλώσει κανείς συμμετοχή;
Το συνοπτικό πρόγραμμα ημερίδας έχει ως εξής:
– Γνωριμία με τους εμπλεκόμενους φορείς
– Παρουσίαση του έργου GASTRO-GUIDE
– Συζήτηση με θέμα “Γαστρονομία και Αγροτουρισμός ως εργαλεία αναγέννησης των αγροτικών περιοχών”
Για περισσότερες πληροφορίες ή δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να στείλετε στο [email protected] και στο 6984390355 (Ανδρινός Μελέτιος).

Καλή επιτυχία στην ημερίδα κι ευχόμαστε να έχουμε σύντομα πολλούς γαστρο-οδηγούς στην περιοχή μας

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το