Πολιτισμός

«Γάμος» επί σκηνής- “Παντρεύτηκαν” Επτάνησα και Βόλος με σερενάτες και μαντολίνα

EPTANHSA 1

Η Ζακυνθινή κουλτούρα «παντρεύτηκε» επί σκηνής με την λεβεντιά της Θεσσαλίας σε μία πρωτότυπη και ξεχωριστή – για τα μέχρι τώρα δεδομένα- εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.

Διάχυτο ήταν το άρωμα της Ζακύνθου με τους κανταδόρους και την μελωδική σάτιρα, αλλά και τους όμορφους χορούς των Επτανήσων στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

EPTANHSA 2

Οι βολιώτες είχαν την ευκαιρία να μαγευτούν από τους υπέροχους ήχους του μαντολίνου, της κιθάρας, της βαρκαρόλας και τις ξεχωριστές φωνές των κανταδόρων της Ζακύνθου, οι οποίοι τους μετέφεραν σε άλλες εποχές και σε…. ορθάνοικτα ανθοστολισμένα μπαλκόνια του Ιονίου…. Με τους ερωτευμένους άνδρες να τραγουδούν κάτω από τα μπαλκόνια των κοριτσιών που αγαπούν…

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ακόμα δακρύζουν με τα παλιά όμορφα τραγούδια των Επτανήσων και τις καντάδες…

EPTANHSA3

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου φιλοξένησε από την Τσικνοπέμπτη 30 κανταδόρους και χορευτές του πολιτιστικού συλλόγου της Ζακύνθου ανταποδίδοντας και την αντίστοιχη πρόσκληση των ζακυνθινών.

Η εκδήλωση ήταν sold out και δεν ήταν λίγοι οι βολιώτες που δεν κατάφεραν να βρούνε θέση στο ασφυκτικά γεμάτο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Αρκετοί είναι οι επτανήσιοι οι οποίοι ζούνε στο Βόλο και έσπευσαν να παρακολουθούσουν την εκδήλωση καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία – έστω και νοερά- να βρεθούνε κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα τους… Και φυσικά χαιρέτησαν αυτό το αντάμωμα με μεγάλο ενθουσιασμό.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με τη συνεργασία και υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Ηταν  ένα αφιέρωμα στην ελληνική αποκριά και στη μουσική παράδοση των Επτανήσων.

Εκτός από τον επίσημο προσκεκλημένο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαρακινάδου Ζακύνθου, εντυπωσιακή ήταν η παρουσία και συμμετοχή στο πρόγραμμα της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με αποκριάτικα τραγούδια της Σκοπέλου.

EPTANHSA 4

Οι καντάδες που λέγονται και σερενάτες είναι το δημοφιλέστερο είδος της έντεχνης επτανησιακής μουσικής. Είναι παλιά παραδοσιακά πολυφωνικά μουσικά για χορωδία και τραγουδιούνται με συνοδεία κιθάρας και μαντολίνου. Οι στίχοι έχουν ερωτικό περιεχόμενο αναδεικνύουν την «μαγικά ρομαντική» στιγμή του ομολογημένου έρωτα. Είναι η στιγμή που ο κανταδόρος εκτίθεται κάτω από το μπαλκόνι της αγαπημένης του, που ακόμη κι’ αν δεν ενδώσει ερωτικά θα μείνει γοητευμένη για πάντα.

Αρέκιες είναι λαϊκά τραγούδια με ιδιαίτερο στυλ που τα συναντούμε και στα υπόλοιπα νησιά της Επτανήσου, εκτός της Ζακύνθου.

Τους κανταδόρους πλαισίωσαν εντυπωσιακοί χορευτές από την Ζάκυνθο. Τα τραγούδια ήταν χαρούμενα, ρυθμικά και με οι στοίχοι τους έχουν χιούμορ και … πικάντικη σάτιρα.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση και των λιλιπούτειων χορευτών του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου. Εμφανίστηκαν στη σκηνή με επτανησιακές στολές και χόρεψαν χαρούμενα και με άνεση.

Το πρόγραμμα συμπλήρωσε η εμφάνιση των ενήλικων χορευτών του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου με μπροστάρη τον δάσκαλο παραδοσιακών χωρών και χρόνια χορευτή κ. Θανάση Μπέα, δίνοντας την νότα και το στίγμα της Θεσσαλίας. «Παντρεύοντας» στην ουσία την παραδοσιακή τέχνη Επτανήσων και Θεσσαλίας.

Το θέαμα διήρκησε σχεδόν δύο ώρες και οι συντελεστές καταχειροκροτήθηκαν από το ενθουσιώδες κοινό.

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου συμπληρώνει φέτος – όπως είπε και η πρόεδρός του κ. Μαρία Σπανού 96 χρόνια και φιλοδοξεί να έχει ακόμη δυναμικότερη παρουσία στην παραδοσιακή τέχνη και κουλτούρα προγραμματίζοντας και άλλες εκδηλώσεις δίνοντας στις τοπικές κοινωνίες στοιχεία άγνωστα για πολλούς.

Την εκδήλωση παρουσίασε η κ. Αννα Κουτσελίνη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το