Κόσμος

Γαλλία: Πρώτο σε δημοσκόπηση για τις περιφερειακές εκλογές το Εθνικό Μέτωπο

Λεπέν εμφύλιος

Το ακροδεξιό γαλλικό κόμμα Εθνικό Μέτωπο (FN) θα είναι πρώτο στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.Η δημοσκόπηση του Odoxa αναφέρει ότι το FN θα κέρδιζε το 28% των ψήφων, μπροστά από το συντηρητικό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) με 25% και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα με 17%, αν οι περιφερειακές εκλογές διεξάγονταν τώρα. Αυτό το ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που πέτυχε το Εθνικό Μέτωπο στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών το 2011.

Όμως στις περιφέρειες που θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος, το UMP εμφανίζεται στην πρώτη θέση με 39%, δεύτερο το Σοσιαλιστικό κόμμα με 32% και τρίτο το FN με 29%, βάσει της δημοσκόπησης της Odoxa που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.002 ανθρώπων στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα το 58% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί πως το Εθνικό Μέτωπο είναι «ένα κόμμα όπως οποιοδήποτε άλλο», γεγονός που καταδεικνύει ότι έχει καταφέρει να αλλάξει την εικόνα του ακραίου κόμματος.

Τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές είναι ένα ακόμη πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η αποτυχία του οποίου να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και να μειώσει τη φορολογία του έχει χαρίσει τον τίτλο του λιγότερου δημοφιλούς Γάλλου προέδρου από τότε που γίνονται δημοσκοπήσεις.

Πάντως σύμφωνα με επτά δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν από την αρχή του μήνα, η δημοτικότητα του Ολάντ φαίνεται να αυξάνεται κατά μερικές μονάδες, από μία έως πέντε ανάλογα με τη δημοσκόπηση.

Πλέον η δημοτικότητα του εδώ και δυόμισι χρόνια προέδρου πλησιάζει το 20%, ένα ποσοστό που παραμένει εξαιρετικά χαμηλό και στο οποίο δεν έχει πέσει κανείς από τους προκατόχους του.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το