Πολιτισμός

«Φύλακες της πίστης» από τη Λουίζα Βεργοζήση – Έκθεση σύγχρονης τέχνης και φωτογραφίας στις Μηλιές

Από τις 6 – 14 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μια έκθεση φωτογραφίας και σύγχρονης τέχνης στις Μηλιές Πηλίου και πιο συγκεκριμένα στον χώρο όπου πριν κάποια χρόνια βρισκόταν το φαρμακείο, στο κέντρο του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο. Πρόκειται για μια pop-up έκθεση και θα εκτεθούν τα έργα του πρότζεκτ με όνομα «φύλακες της πίστης» πάνω στο οποίο δούλεψε η Λουίζα Βεργοζήση τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Την έκθεση επιμελείται η ίδια.
Στην έκθεση περιλαμβάνεται μια συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών που απεικονίζουν τριάντα από τα ξωκλήσια των χωριών του Πηλίου: Μηλιές, Βυζίτσα, Πινακάτες και των οικισμών Σταυροδρόμι, Αργυρέικα και Άγιος Αθανάσιος καθώς και άλλα έργα, όπως καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, εμπνευσμένα από θέματα και εικόνες που περιστρέφονται γύρω από τη σύνδεση πίστης και νοσταλγίας.

Έχει ως στόχο να προσεγγίσει από μια νέα πλευρά, το μεγάλο, υπαρξιακό και αμφιλεγόμενο θέμα του χριστιανισμού το οποίο φαίνεται να είναι ακόμα σημαντικό μέρος της ελληνικής καθημερινότητας σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες της Ευρώπης, ένα θέμα που παίζει κεντρικό ρόλο στα έργα της Λουίζας των τελευταίων τριών χρόνων.
Μέσω της παρατήρησης πιστών και κληρικών σε ένα κόσμο που αμφισβητεί τη θρησκεία, μέσω του νοσταλγικού χαρακτήρα των μικρών χώρων πίστης και της ελπίδας βασισμένη στον Θεό η Λουίζα αποσπά κομμάτια από την ουσία της θρησκείας και την ψυχολογία της πίστης μεταφράζοντάς τα σε εικόνες.
Η Λουίζα Βεργοζήση είναι απόφοιτη Καλών Τεχνών του Μάαστρχιτ της Ολλανδίας.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και κάποιες μικρού μήκους ταινίες της έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ στη Γερμανία, Ισλανδία και Ολλανδία.
Εργάζεται ως φωτογράφος και ασχολείται με πρότζεκτ που αφορούν μια κρυμμένη πλευρά της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού εστιάζοντας στα «αποτυπώματα» της κουλτούρας μας στο φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον αλλά και στην αναζήτησή της λεπτής γραμμής που συνδέει το χθες με το σήμερα και τον υλικό με τον πνευματικό κόσμο.

Όπως αναφέρει και η ίδια, είναι σημαντικό να παράγουμε νέα έργα και πολιτισμό, με βάση τις αξίες που μας δόθηκαν από το παρελθόν και να μην μένουμε στάσιμοι και προσκολλημένοι σε αυτά που δημιουργήσανε προηγούμενες γενιές. Με την έκθεση αυτή θέλει κυρίως να δώσει κάτι πίσω στον τόπο καταγωγής της που την ενέπνευσε όλα αυτά τα χρόνια καθώς και στους ανθρώπους της που με χαρά και ενθουσιασμό μοιράστηκαν μαζί της τις γνώσεις τους.
Ώρες λειτουργίας 10.00 με 14.00 και 18.00 με 22.00.
Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Αυγούστου ώρα 20:30 (με τα ανάλογα μέτρα προστασίας για τον Covid-19)
Τοποθεσία: Μηλιές Πηλίου (κέντρο, παλιό φαρμακείο)
Είσοδος ελεύθερη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το