Κόσμος

FT: H ηρεμία στην Αθήνα μοιάζει με τις τελευταίες ημέρες… της Πομπηίας

παρθενώνας

Την καθημερινότητα των Αθηνών καταγράφει, μετά από επιτόπια έρευνα στην πρωτεύουσα της κρίσης, αρθρογράφος των Financial Times, ο οποίος εντυπωσιασμένος από την επικρατούσα ηρεμία παρομοιάζει το κλίμα με… τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας.

Ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Τόνι Μπάρμπερ ξεκινά το άρθρο του με τίτλο «Ο ήλιος λάμπει, τα εστιατόρια είναι γεμάτα και η Αθήνα απέχει πολύ από το να είναι σε πανικό» με μια εικόνα της πρωτεύουσας της περασμένης Τρίτης:

«Βυθισμένος σε σκέψεις για το αν η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές της για να αποφύγει τη χρεοκοπία, βρέθηκα την Τρίτη το απόγευμα σε ένα μαγαζάκι για σουβενίρ που πουλούσε μπλουζάκια με σλόγκαν:

To be is to do – Πλάτων

To do is to be – Αριστοτέλης

Do be do be do – Sinatra

Οι μαγαζάτορες στην Πομπηία το 79 μ.Χ. θα πρέπει να πωλούσαν αντικείμενα σαν κι αυτό λίγο πριν εκραγεί ο Βεζούβιος» σχολιάζει.

Ο αρθρογράφος εμφανίζεται εντυπωσιασμένος από την «εξαιρετική ηρεμία». «Έχει λιακάδα κι οι Αθηναίοι επέστρεψαν από ένα αναζωογονητικό, πασχαλιάτικο διάλειμμα. Ένας γνωστός μου μου είπε ότι τα εστιατόρια είναι τόσο γεμάτα – όχι μόνο από ξένους τουρίστες, αλλά κι από Έλληνες – που λίγα βράδια πριν δεν μπορούσε να κλείσει τραπέζι πουθενά».

Αν και σχολιάζει πως «τα νεύρα στην Αθήνα ήταν πιο τεντωμένα τον Ιούνιο του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε ένα βήμα πριν από την εξουσία στις εθνικές εκλογές. «Όταν βγήκαν τότε τα αποτελέσματα, είχε κανείς την έντονη εντύπωση ότι αποφεύχθηκε μια εθνική καταστροφή».

«Τώρα όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όντως στην εξουσία και συμπεριφέρεται πράγματι με τρόπο που διακινδυνεύει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, κάποιος θα περίμενε οι πολίτες να είναι ανήσυχοι, απελπισμένοι ή θυμωμένοι. Όμως δεν είναι», συνεχίζει ο αρθρογράφος προσθέτοντας «Είναι κουρασμένοι και αντιμετωπίζουν τα πράγματα μοιρολατρικά», με εξαίρεση, όπως λέει, μία ομάδα ακροαριστερών διαδηλωτών που έχει καταλάβει την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Αθήνας. «Τα 20 χρόνια που επισκέπτομαι την Αθήνα ως δημοσιογράφος, κάθε φορά υπάρχει κάποιου είδους πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο από πολιτικές ομάδες», γράφει χαρακτηριστικά αναλύοντας στη συνέχεια εκτενώς τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αρνείται για την ώρα να επέμβει αποφασιστικά για την λήξη της κατάληψης.

Το άρθρο καταλήγει: «Ευρισκόμενος στην Αθήνα, δεν ακούω τίποτα που να δείχνει πως η κυβέρνηση θα θυσιάσει την αποστολή της για να προβεί στις υποχωρήσεις που ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία και να μείνει στην ευρωζώνη».

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το