Ελλάδα

Frontex: «Ταχεία επέμβαση» στα ελληνικά σύνορα – Έρχονται συνοριοφύλακες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) έκανε γνωστό πως έλαβε χθες το βράδυ ένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα εξωτερικά σύνορά της. «Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί «συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει αυτή η ταχεία επέμβαση» ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορά της, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση και ζητά κατεπείγουσα βοήθεια με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και του Σένγκεν», δήλωσε ο Λεγκερί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια.
Η Frontex εργάζεται τώρα στενά με την Ελλάδα για να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία παρέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.

Φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα
Οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν την Τρίτη 3/3 στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία, επειδή «η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση», όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα όλη την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή. Επειδή η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση».

Αυτό είπε η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι αύριο θα ταξιδέψει με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στην Ελλάδα.
«Θα επισκεφθούμε τον Πρωθυπουργό και μαζί θα συζητήσουμε την κατάσταση. Μετά, θα επισκεφθούμε την περιοχή της μεθορίου για να εκτιμήσουμε επιτόπου τι παραπάνω μπορεί να γίνει, πώς μπορεί να δοθεί περαιτέρω στήριξη», τόνισε.

Η ίδια είπε ότι χθες οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από τον FRONTEΧ την ανάπτυξη των δυνάμεων της. «Εργαζόμαστε πολύ στενά με τα άλλα κράτη μέλη για να προσφέρουμε συνοριοφύλακες και εξοπλισμό του FRONTEX για να τον φέρουν στην Ελλάδα και να υποστηρίξουν εκεί τις ελληνικές αρχές», είπε.

«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά αυτό που βλέπουμε ότι τώρα συμβαίνει δεν μπορεί να είναι μια απάντηση ή μια λύση. Γι ‘αυτό το λόγο καθιερώνουμε όλο και πιο εντατικό διάλογο με την Τουρκία μέσω όλων των διαφορετικών πολιτικών επιπέδων, πρώτα απ’ όλα να βρούμε ένα κοινό έδαφος, ποια είναι η κατάσταση στην Τουρκία και να συζητήσουμε πού χρειάζεται υποστήριξη, γνωρίζοντας ότι έχουμε μια συμφωνία που πιστεύουμε ότι είναι η σωστή βάση για την έναρξη του διαλόγου», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Τις επόμενες ημέρες ο Επίτροπος Κρίσεων Λέναρτσιτς θα μεταβεί στο Γκάζι-Αντέπ για να εξετάσει τι μπορεί να γίνει για να στηριχθεί όλη η δύσκολη κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται μεταξύ του Ιντίλμπ και των τουρκικών συνόρων σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μεγάλη υποστήριξη από την πλευρά του Frontex και βεβαίως η συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ελλάδας στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην ίδια την Ελλάδα… Βεβαίως ό, τι χρειάζεται ως ειδική βοήθεια είμαστε ανοιχτοί να απαντήσουμε και είμαστε σε στενή συνεργασία. Έχω έρθει σε επαφή όλες αυτές τις μέρες με πολλές τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να υποστηρίξει και να συντονίσει όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή την εξελισσόμενη κατάσταση», κατέληξε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Εξάλλου, από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. «Είμαστε πεπεισμένοι για την αξία αυτής της συμφωνίας και αναμένουμε ότι θα γίνει σεβαστή», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι κάθε διαφωνία για το θέμα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ εταίρων.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το