Ελλάδα

Φρίκη με δύο νεκρά άλογα στην Πάρνηθα – Γιατί είναι λίγες οι πιθανότητες να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους

Αντιμέτωπος με ένα φρικτό θέαμα βρέθηκε εθελοντής που σιτίζει αδέσποτα ζώα στην περιοχή της Πάρνηθας, όταν σε μία απότομη πλαγιά της δυτικής πλευράς στα όρια του δήμου Φυλής εντόπισε τα σώματα δύο νεκρών αλόγων, τα οποία πιθανότατα είχαν κυνηγηθεί ως εκεί ή «πεταχτεί» από ανθρώπους που ήθελαν να τα «ξεφορτωθούν».

Το περιστατικό δημοσιοποίησε ο εθελοντής και το Σωματείο «Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών – Ippothesis» με τους εκπροσώπους του να σημειώνουν πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται νεκρά άλογα στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία φαίνεται ότι δεν επιλέγεται τυχαία καθώς δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα από το δρόμο.

Βρέθηκαν σε μη προσβάσιμο σημείο
Όπως επισημαίνει στο «Εθνος» η Ρόζα Ρούσσου, και πέρυσι είχε εντοπιστεί ένα νεκρό άλογο καθώς επίσης και οστά. Αυτή τη φορά τα νεκρά ζώα, τα οποία πιθανότατα βρήκαν αργό και βασανιστικό θάνατο ήταν δύο. Δεδομένου ότι βρίσκονταν σε σημείο μη προσβάσιμο, ο εθελοντής που βρισκόταν στην περιοχή, κατάφερα να τα εντοπίσει όταν είδε σκυλιά να επιστρέφουν από το σημείο τρομαγμένα και άλλα να κάνουν εμετό.

Τι εκτιμούν οι άνθρωποι της «Ippothesis»
Για τους ανθρώπους της «Ippothesis» θεωρείται δεδομένο ότι τα άλογα δε βρέθηκαν μόνα τους στο σημείο, καθώς η πλαγιά είναι πολύ απόκρημνη και με βράχια. Εκτιμούν ότι κατέληξαν εκεί είτε κυνηγημένα είτε επειδή κάποιοι τα πέταξαν -ειδικά εφόσον έχει καταγραφεί αντίστοιχο περιστατικό και στο παρελθόν. Τα δύο άλογα φαίνονται τραυματισμένα, με κάποια από τα τραύματά τους να έχουν ενδεχομένως προκληθεί τόσο από πιθανή πτώση όσο και από τις προσπάθειές τους να ανέβουν από την πλαγιά μέχρι να τα εγκαταλείψουν οι δυνάμεις τους.

Αν και στοιχεία των ζώων που αφορούν την ηλικία τους θα προκύψουν από τη νεκροψία, οι εθελοντές υπολογίζουν πως δεν πρόκειται για ηλικιωμένα ζώα.

Η καταγγελία του σωματείου
Σε κάθε περίπτωση το Σωματείο υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία, κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στην Περιφέρεια. Με την καταγγελία τους ζητούν:

Να γίνει νεκροψία στα άτυχα ζώα με στόχο την διαλεύκανση των αιτίων του θανάτου τους και την ανεύρεσή τυχόν μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων,
Να γίνει έλεγχος της καταγραφής τους στην Κτηνιατρική υπηρεσία της σχετικής Περιφερειακής Ενότητας, για την επακόλουθη ιχνηλάτηση τους και για την ανεύρεση τυχόν υπεύθυνων του απεχθούς εγκλήματος και,
Να γίνει υγειονομική ταφή.

Η Ελλάδα άρχισε την καταγραφή ιπποειδών μόλις λίγους μήνες νωρίτερα
Δυστυχώς, πάντως, είναι αρκετά περιορισμένες οι πιθανότητες να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους που φέρει και την ευθύνη γι’ αυτά. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, η Ελλάδα μόλις πριν από 7 μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο αποφάσισε να ενσωματώσει στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2008 για την ηλεκτρονική καταγραφή και την ιχνηλάτηση των αλόγων, πράγμα που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ζώα μπορεί και να μην είχαν σημανθεί.

Η υποχρεωτικότητα της ηλεκτρονικής καταγραφής των ιπποειδών ήρθε ύστερα από τη δεύτερη καταγγελία που έκανε το Σωματείο στην Ε.Ε: «Έως τότε υπήρχαν μόνο διαβατήρια και μόνο για τα ιπποδρομιακά ζώα ή όσα είχαν αγοραστεί στο εξωτερικό. Κατά τη γνώμη μας η χαοτική κατάσταση που επικρατούσε αποτελούσε και μια κάλυψη παράνομου ζωεμπορίου καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι πολλά ιπποειδή ταξίδευαν με διαβατήρια άλλων ζώων που είχαν πεθάνει», λέει η κυρία Ρούσσου.

Εντύπωση, προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ίδια, τα άλογα που βρέθηκαν στη δυτική Πάρνηθα, πιθανότατα παραμένουν στο σημείο και δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα από τους αρμόδιους: «Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει νεκροψία το συντομότερο δυνατό και να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου τους αφού εκτός όλων των άλλων πρέπει να βρεθεί εάν υφίσταται κάποιο λοιμώδες μεταδιδόμενο νόσημα», καταλήγει.

Ο σκληρές εικόνες με τα νεκρά άλογα που δημοσίευσε το ippothesis

Πηγή: Έθνος

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το