Τοπικά

«Φρένο» σε προκρατήσεις από εξωτερικό

 

Μικρό φρένο στις προκρατήσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο παρατηρείται εδώ και λίγες εβδομάδες στη χερσαία Μαγνησία, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει ανησυχία στους παράγοντες του τουρισμού, οι οποίοι, ωστόσο, ευελπιστούν ότι μετά το τέλος των εκλογών το κλίμα θα αλλάξει προς το καλύτερο.
Οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, η ακρίβεια, αλλά και ο άσχημος καιρός είναι οι κύριοι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε μέτριες προς χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της χερσαίας Μαγνησίας για τον τρέχοντα μήνα.
Οι προσπάθειες των επαγγελματιών του τουρισμού να είναι ο φετινός Ιούνιος ένας διαφορετικός μήνας που θα μοιάζει περισσότερο με τον Ιούλιο, μάλλον δεν έχουν τα αποτελέσματα που θα ήθελαν, καθώς οι πληρότητες είναι μέτριες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης επισήμανε πως «οι πληρότητες για τον Ιούλιο αναμένεται να διαμορφωθούν στη Μαγνησία γύρω στο 50%, ένα ποσοστό που προκύπτει περισσότερο από τις υψηλές πληρότητες εντός της πόλης και λιγότερο από την περιφέρεια. Τα ίδια περίπου ποσοστά είχαμε και πέρυσι. Βέβαια εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως ο Μάιος σε σχέση με τον Ιούνιο πήγε καλύτερα και σε αυτό βοήθησαν τόσο οι μαθητικές εκδρομές όσο και τα συνέδρια».
Την ίδια στιγμή τουριστικοί πράκτορες διαπιστώνουν ένα μικρό φρένο που υπάρχει με τις προκρατήσεις από το εξωτερικό για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οπότε κορυφώνεται η τουριστική κίνηση.
Η πρόεδρος του τμήματος τουρισμού του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Θέκλα Καμμένου μιλώντας στο formedia radio 99,8 ανέφερε πως ενώ μέχρι τον Μάρτιο τα μηνύματα ήταν ευνοϊκά, ξαφνικά στην πορεία υπήρξε ένας σταδιακός περιορισμός στις προκρατήσεις για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.
Η ίδια ανέφερε πως σταδιακά για την Ελλάδα προκύπτουν και άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Κροατία, ακόμη και η Αλβανία.
Τέσσερις λόγοι παίζουν ρόλο στο τουριστικό μούδιασμα για την χερσαία Μαγνησία τον τρέχοντα μήνα.
Πρώτον, ήταν οι εξετάσεις που κράτησαν πολλές οικογένειές εντός εστιών καθώς τα παιδιά τους διαγωνίζονταν σε πανελλαδικές, ενδοσχολικές και απολυτήριες εξετάσεις. Δεύτερον, είναι ο καιρός που για το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου ήταν άστατος κρατώντας έτσι τον κόσμο στις πόλεις. Τρίτον, είναι η ακρίβεια που επηρεάζει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους και είναι ένας λόγος για το μικρό φρένο στις προκρατήσεις από το εξωτερικό. Άλλωστε η κλιματική αλλαγή φέρνει βροχές στον νότο και καλοκαιρία στην βορρά της Ευρώπης, με αποτέλεσμα ξένοι να παραμένουν στις εστίες τους για να κάνουν εκεί τα μπάνια.
Τέταρτον, ρόλο έχουν παίξει και οι δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια γενικότερη αβεβαιότητα.
«Αυτή την αβεβαιότητα την είχαμε δει και στις διπλές εκλογές του 2012, τότε που είχαν πραγματοποιηθεί Μάιο και Ιούνιο, όπως τώρα. Κρατάμε, όμως ως ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός πως στις γιορτές και τα τριήμερα ο κόσμος εξέδραμε, γιατί το έχει ανάγκη μετά την πανδημία. Έτσι θέλουμε να ελπίζουμε πως ο τουρισμός θα έχει την ίδια καλή εξέλιξη, όπως και πέρυσι» ανέφερε ο κ. Ζαφείρης.

Στη Σκιάθο
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Β. Σποράδων κ. Αλέξανδρος Ευσταθίου ανέφερε πως «τον Μάιο καταγράφηκε μια αύξηση στις αφίξεις κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ και ο Ιούνιος φαίνεται να πηγαίνει καλά. Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουμε κρατήσεις, αλλά προς το παρόν δεν είναι με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Μπορεί να είναι κάτι παροδικό. Ίσως να παίζουν ρόλο και οι υψηλές τιμές που υπάρχουν αυτό το δίμηνο και μπορεί να επηρεάζουν και τους ξένους οι οποίοι έχουν δεχθεί την πίεση από την ενεργειακή κρίση τον χειμώνα. Βέβαια δεν σταματάμε να ελπίζουμε πως φέτος θα είναι ένα πολύ καλό καλοκαίρι, αλλά θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το