Τοπικά

Οι φόβοι και οι ελπίδες για τους 18αρηδες του Βόλου

Η φετινή γενιά υποψηφίων έχει μια ιδιαιτερότητα. Έκανε τα πρώτα της βήματα στην εφηβεία με το που ξέσπασε η οικονομική κρίση και η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, μεγάλωσε δηλαδή σε δύσκολες συνθήκες, όπου η λέξη ελπίδα, ακουγόταν από όλο και λιγότερα χείλη.

Σε ένα τόσο δυσμενές οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό περιβάλλον οι μαθητές έκαναν το δικό τους αγώνα. Γνώριζαν, έβλεπαν, άκουγαν τις δυσκολίες, αλλά προσπάθησαν να μην επηρεαστούν.

Η «Θ» ζήτησε τις απόψεις υποψήφιων για τον αγώνα στην Ελλάδα της κρίσης και των δυσκολιών.

Αντωνία – Μαρία Τσιάμη

Από το 3ο ΓΕΛ Βόλου η υποψήφια Αντωνία-Μαρία Τσιάμη συγκέντρωσε 17.826 μόρια. Διαγωνίστηκε από την ομάδα προσανατολισμού των ανθρωπιστικών επιστημών και στόχος της είναι να εισαχθεί σε Τμήμα Ψυχολογίας.

Πώς η κρίση επηρεάζει τους υποψήφιους; Πώς διαμορφώνει τα όνειρά τους; Η ίδια μας απάντησε πως «η κρίση επηρεάζει τους υποψήφιους και τους κάνει σκεπτικούς στο αν θα βρουν εργασία, μόλις αποφοιτήσουν. Βέβαια οι στόχοι των υποψήφιων δεν μετριάζονται και προσπαθούν με τη βοήθεια των γονέων και των καθηγητών να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα».

Ελπίζει πως όταν αποφοιτήσει θα έχει τελειώσει η κρίση και θα υπάρχουν ευκαιρίες για δουλειές; «Το ελπίζω να συμβεί αυτό και η Ελλάδα να έχει γυρίσει σελίδα, αν και μάλλον είναι δύσκολο να συμβεί. Δεν βλέπω ότι τα πράγματα γύρω μπορούν να βελτιωθούν. Γι’ αυτό και στη σκέψη μου υπάρχει η προοπτική του εξωτερικού, όπου πιο εύκολα μπορώ να βρω εργασία στον τομέα της ψυχολογίας».

Η ίδια πρόσθεσε πως «η φετινή χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς και τους καθηγητές μου για τη στήριξη που μου προσέφεραν».

Δημήτριος – Νικόλαος Μητρίτσας

Να πιστέψουμε στις δυνατότητες της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο υποψήφιος από το Μουσικό Σχολείο Βόλου Δημήτριος-Νικόλαος Μητρίτσας διαγωνίστηκε επίσης σε μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού των ανθρωπιστικών επιστημών. Συγκέντρωσε 17.438 μόρια και ελπίζει στην εισαγωγή του για τη Νομική σχολή.

Η οικονομική κρίση μπορεί να επηρεάσει τους στόχους των 18άρηδων και τι ελπίζουν οι ίδιοι για τα επόμενα χρόνια; «Η κρίση όντως μπορεί να επηρέασε κάποιους από τους νέους και για να αντέξεις θα πρέπει να έχεις μέσα σου αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει δυνατότητες και πρέπει να επενδύσει στους νέους της. Αν μείνουμε στη χώρα μας οι νέοι και δεν φύγουμε για το εξωτερικό, θα μπορέσουμε να τη βοηθήσουμε να αλλάξει προς το καλύτερο. Αρκεί να το πιστέψουμε, γιατί ο τόπος μας έχει δυνατότητες».

Ελένη Νικολού

Προσήλωση στον στόχο

Από την πλευρά της η υποψήφια του 6ου ΓΕΛ Βόλου της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών επιστημών Ελένη Νικολού συγκέντρωσε 17.223 μόρια. Όπως μας ανέφερε η ίδια στοχεύει να εισαχθεί στα ξενόγλωσσα τμήματα είτε αγγλικής είτε γαλλικής φιλολογίας. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά και για να πετύχει κάποιος, θα έπρεπε να έχει βάσεις από τα προηγούμενα χρόνια, να είναι προσηλωμένος στην προσπάθειά του και να έχει ένα στόχο στον οποίο να πιστεύει».

 

Η Ελλάδα να στηριχτεί στους μορφωμένους νέους

Χρυσοβαλάντης Κωστούλιας

Ο Χρυσοβαλάντης Κωστούλιας του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας από την ομάδα προσανατολισμού θετικών επιστημών συγκέντρωσε 17.190 μόρια και στοχεύει στη σχολή Χημικών Μηχανικών όπου ελπίζει ότι θα πετύχει.

Ερωτηθείς για τον αγώνα των εφήβων μέσα στην κρίση, απάντησε πως «είναι δύσκολο να κάνεις έναν τέτοιο αγώνα μέσα στην κρίση, όταν το μέλλον δεν φαίνεται και τόσο λαμπρό. Ωστόσο είναι ευχάριστο που οι νέοι μορφώνονται, προοδεύουν, και αποτελούν τη δύναμη για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακάμψει. Η χώρα για να γυρίσει σελίδα θα πρέπει να στηριχτεί στους νέους της.

 

19,3 στα μαθηματικά

Δημήτρης Σαμαράς

Ο Δημήτρης Σαμαράς από το ΓΕΛ Αγριάς πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία συγκεντρώνοντας 19.002 μόρια από την ομάδα προσανατολισμού θετικών επιστημών. Στόχος του είναι να εισαχθεί σε πολυτεχνική σχολή, ιδίως στους Μηχανολόγους ή Ηλεκτρολόγους. Ο ίδιος έχει την εμπειρία των σπουδών με τον αδελφό του που σπούδασε στο τμήμα Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τώρα βρίσκεται με υποτροφία στο Imperial College στο Λονδίνο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο ίδιος έγραψε στα Μαθηματικά βαθμό 19,3. Τέτοια επίδοση είναι από τις λίγες φέτος στο Νομό, καθώς τα θέματα στα μαθηματικά ήταν πολύ δύσκολα.

 

Διάκριση από το ΕΠΑΛ Αλμυρού

Άννα Σίσκα

Από το ΕΠΑΛ Αλμυρού και την ειδικότητα φυτικής παραγωγής η Άννα Σίσκα συγκέντρωσε 18.045 μόρια και στοχεύει να εισαχθεί στη σχολή που θέλει, όπως διατροφολογίας ή τεχνικός τροφίμων.

 

Ο προβληματισμός των σπουδών

Κυριαζής Καραποστόλης

Από το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου ο Κυριαζής Καραποστόλης κατάφερε και συγκέντρωσε 17.060 και στοχεύει στο ΤΕΙ Πληροφορικής. Αισιοδοξεί πως μόλις αποφοιτήσει θα μπορέσει να βρει εργασία.

Ωστόσο καταθέτει τον προβληματισμό που έχουν πολλοί συνομήλικοί του, ότι δηλαδή ναι μεν πετυχαίνουν σε μια σχολή, όμως πόσο εύκολο να πάνε σε μια άλλη πόλη να σπουδάσουν, αν οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα;

«Αυτό το ζήτημα προβληματίζει τους υποψήφιους, αλλά δεν τους αποθαρρύνει να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε μια Σχολή, γιατί αναγνωρίζουν πως το πτυχίο είναι ακόμη και σήμερα ένα σημαντικό εφόδιο για την εύρεση εργασίας».

Ελπίδες στον τουρισμό

Από το 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βόλου η Ειρήνη Ιωαννίδη συγκέντρωσε 15.115 μόρια και στοχεύει πλέον να εισαχθεί σε τμήματα του τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια η 27χρονη σήμερα Βολιώτισσα επέστρεψε στα θρανία του σχολείου για να λάβει το απολυτήριο και να ανοίξει περισσότερο τους γνωστικούς της ορίζοντες. Και ήταν τέτοια η προσήλωσή της στον στόχο που έγραψε καλά στις πανελλαδικές και μπορεί να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Συνδύασε εργασία και γνώση

Ειρήνη Ιωαννίδη

Από το ΓΕΛ Βόλου ο υποψήφιος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις Βενέτιος Μιχελιουδάκης συγκέντρωσε 14.222 μόρια και διεκδικεί την εισαγωγή του σε Τμήματα Βιολογίας, αλλά και της Βιοχημείας. «Μου αρέσει η βιολογία» ανάφερε ο υποψήφιος που το πρωί εργαζόταν σε διάφορες δουλειές και το απόγευμα παρακολουθούσε τα μαθήματα.

Και συνήθως δεν είναι εύκολος ο συνδυασμός αυτών των δύο, καθότι οι μαθητές δουλεύουν το πρωί, κουράζονται και το απόγευμα πρέπει να είναι έτοιμοι στο σχολείο για να λάβουν γνώσεις. Μάλιστα υπάρχουν και μαθητές που μετά το σχολείο πηγαίνουν στη δουλειά για να βγάλουν μεροκάματο.

Ο Βενέτιος έγραψε καλές βαθμολογίες στη Φυσική 17,4, στη Βιολογία 16,8, ενώ πιο χαμηλή ήταν η επίδοση στη Χημεία. Όπως υπογράμμισε, φέτος τα θέματα στο Εσπερινό ΓΕΛ ήταν δυσκολότερα από άλλα χρόνια.

Όσον αφορά στο Εσπερινό ΓΕΛ σημείωσε πως είναι ένα πολύ καλό σχολείο και προσφέρει το αγαθό της γνώσης δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να εργάζονται το πρωί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το