Τοπικά

Φώτης Λαμπρινίδης: Ο αντιπεριφερειάρχης για το Περιβάλλον αναλύει το σχέδιο για έργα – Έως τέλος του έτους εφικτή επιστροφή αγροτών στα παρακάρλια –

Την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σε συνέντευξή του παρουσίασε μέτρα και προτάσεις τόσο για τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στην Κάρλα και για την επιστροφή των αγροτών και καλλιεργητών, όσο και για την επαναλειτουργία της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο.
Η «Θ» επικοινώνησε με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη στον τομέα περιβάλλοντος Φώτη Λαμπρινίδη, προκειμένου να αναλύσει τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για τα συγκεκριμένα έργα:

Αποστράγγιση
Όσον αφορά στην αποστράγγιση των νερών, ο κ. Λαμπρινίδης διευκρίνισε ότι «η παροχετευτικότητα της σήραγγας της Κάρλας έχει χωρητικότητα 8,5 m3/sec ή 730.000 m3 την ημέρα, με απλά λόγια, με την τωρινή έκταση να ξεπερνάει τα 160.000 στρέμματα, για να ολοκληρωθεί η απορροή όλων των πλημμυρικών υδάτων θα χρειαστούν παραπάνω από δύο χρόνια. Άρα για τα επόμενα δύο χρόνια, αν δεν δράσουμε άμεσα, όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη λίμνη Κάρλα, σταματάνε. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, εργάτες γης, καλλιεργητές, παραγωγοί, εργαζόμενοι στο στρατόπεδο και οι οικογένειες αυτών, θα συνεχίσουν να ζουν στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και φυσικά με τον κίνδυνο να αναγκαστούν να αναζητήσουν αλλού τις τύχες τους, οδηγώντας την περιοχή στην ερημοποίησή της και τους ίδιους πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα. Όπως έχω αναφέρει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει θέληση, υπάρχουν δράσεις για άμεσα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα».

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην εναλλακτική λύση για την άμεση διαχείριση του όγκου του νερού στην περιοχή, που είναι η χρήση αντλητικών μονάδων για τη μεταφορά νερού εκτός της δεξαμενής της Κάρλας κι όπως δήλωσε «η μεταφορά νερού μέσω αγωγών είναι ένα αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων νερού σε μεγάλες αποστάσεις. Η χρήση αγωγών για μεταφορά νερού είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο απώλειας νερού και μόλυνσης. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει την άντληση νερού χρησιμοποιώντας ειδικές μονάδες άντλησης (12 τον αριθμό) τοποθετημένες σε πλωτές πλατφόρμες και τη μεταφορά τους μέσω αγωγών στον υπάρχοντα συλλέκτη Σ1. Αυτός ο συλλέκτης θα διανείμει στη συνέχεια το νερό με τη βαρύτητα και την κλίση του εδάφους, επιτρέποντας τη διανομή του νερού στον Πηνειό ποταμό».
Επίσης, συνέχισε, σημειώνοντας ότι οι πλωτές πλατφόρμες, θα είναι εξοπλισμένες με αντλητικές μονάδες, με μεγάλη ικανότητα άντλησης περίπου 750.000 κυβικών μέτρων την ημέρα, τα οποία, πλωτά μέσα και τα αντλητικά συγκροτήματα θα αποθηκευτούν σε χώρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιούνται και σε άλλες περιοχές που εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα συχνότερα λόγω θραύσης των αναχωμάτων (π.χ. περιοχές Ν. Καρδίτσας). Η τοποθέτηση αυτών των αντλητικών μονάδων αποτελεί κύριο μέρος του σχεδίου προστασίας από τις πλημμύρες και θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του υπερβολικού νερού από τις πλημμυρισμένες περιοχές με τον προϋπολογισμό του έργου να μην ξεπερνάει τα 25.000.000€. Ήρθε η ώρα να πάρουμε αποφάσεις, να αποκτήσει ξανά ζωή η Κάρλα. Για την τροφοδοσία των αντλητικών μονάδων θα απαιτηθεί η κατασκευή υποσταθμού συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περί τα 10MW. Αυτός ο υποσταθμός που παρέχει την ενέργεια για τη λειτουργία των αντλητικών μονάδων και θα διασφαλίζει τη σταθερή και αποτελεσματική λειτουργία τους.

Ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε ότι «η κατασκευή αυτού του υποσταθμού είναι για την επιτυχή υλοποίηση του προτεινόμενου έργου. Με τον συνδυασμό των παραπάνω μέτρων υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα έχει παραδοθεί στους αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής το μεγαλύτερο κομμάτι της πλημμυρισμένης γης. Με τελικό στόχο τούς πρώτους μήνες του 2025 να έχει αποκατασταθεί η λειτουργία της εργασιακής αλυσίδας και όλες οι ομάδες εργαζομένων να μπορούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους».
Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα μέσα του έτους θα ξεκινήσουν οι πρώτοι καλλιεργητές τόσο στην περιοχή των Καναλίων, όσο και Δυτικά της Κάρλας, να επιστρέφουν στις περιουσίες τους, που τώρα βρίσκονται κάτω από τόνους κυβικά νερού.

1η ΤΑΞΑΣ
Όσον αφορά στην επαναλειτουργία της 1ης ΤΑΞΑΣ, ο κ. Λαμπρινίδης, χαρακτήρισε την επιχειρησιακή επαναλειτουργία της στρατιωτικής μονάδας ζωτικής σημασίας. «Μονάδες της 1ης ΤΑΞΑΣ αυτή τη στιγμή έχουν μετεγκατασταθεί στα Γιαννιτσά και τα Μέγαρα, ενώ στη δική μας περιοχή κατοικούν περίπου 800 οικογένειες, που όπως γίνεται κατανοητό έχουν πληγεί και σε οικογενειακό επίπεδο πέρα από τις υπόλοιπες αρρυθμίες που έχουν προκληθεί όλους αυτούς τους μήνες» δήλωσε και συνέχισε «άρα, όπως είπα και παραπάνω, το ολοκληρωμένο σύστημα απάντλησης των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας, θα έχει δύο βασικούς άξονες, τις καλλιεργητικές προοπτικές για την περιοχή και το θέμα του στρατοπέδου του Στεφανοβικείου, που με τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε υπόψιν μας και αναμένοντας την έκθεση της Ολλανδικής εταιρείας, προσδιορίζονται στις αρχές του νέου χρόνου».

Αγωγοί
Σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί, μέσα στην πλημμυρισμένη περιοχή θα ποντιστούν σωλήνες κατάλληλης διατομής σε μήκος περίπου 2 χιλιομέτρων, μέσω των οποίων τα αντλούμενα ύδατα θα οδηγούνται εκτός της πλημμυρισμένης περιοχής (2Τ) και από εκεί μέσω αγωγού, συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων και κάτω από τους υφιστάμενους δρόμους θα μεταφέρονται στον συλλεκτήρα Σ1. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «Ο συλλεκτήρας Σ1 έχει κλίση προς τον ποταμό Πηνειό, αλλά για τη μεταφορά των αναγκαίων ποσοτήτων θα απαιτηθούν εργασίες διάνοιξης του συλλεκτήρα και κατασκευής αναχωμάτων (όπου απαιτούνται) έως τη συμβολή του συλλεκτήρα Σ1 με τον χείμαρρο Γκουσμπασανιώτη. Από τη συμβολή και μετά η κοίτη έχει ικανοποιητική διατομή ή οποία μπορεί να παροχετεύσει τις απαιτούμενες ποσότητες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το