Τοπικά

Φωτιά σε εργοστάσιο της ΒΙ.ΠΕ Βόλου με έναν τραυματία… Επιτυχημένη άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής (photos)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου με σενάριο πυρκαγιά σε βιομηχανία εκτυπώσεων-κυτιοποιίας στην Α΄ΒΙΠΕ. Το σενάριο εκτελέστηκε κατά γράμμα από τους πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου και της Υπηρεσίας ΒΙ.ΠΕ ενώ στη άσκηση που έγινε στο εργοστάσιο Antopack έλαβαν μέρος συνολικά πέντε πυροσβεστικά οχήματα και 16 πυροσβέστες.

Εκκένωση του εργοστασίου από τους εργαζόμενους
Εκκένωση του εργοστασίου από τους εργαζόμενους

Το σενάριο της άσκησης:

Η πυρκαγιά στη μία το μεσημέρι από το χώρο του καυστήρα θέρμανσης , λόγω βλάβης του καυστήρα. Η φωτιά επεκτάθηκε στη οροφή του λεβητοστασίου και μεταπήδησε στην οροφή του κτιρίου αποθήκευσης πρώτων υλών. Η επαφή της φωτιάς με τα πάνελ έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτατη επέκταση της φωτιάς και την παραγωγή έντονου τοξικού καπνού καθώς το λιώσιμο του μετάλλου. Η φωτιά επεκτάθηκε εντός του εργοστασίου στο τμήμα αποθήκευσης πρώτων υλών σε ρολά χαρτιού.

Το πρώτο όχημα της Πυροσβεστικής καταφτάνει
Το πρώτο όχημα της Πυροσβεστικής καταφτάνει

Η πυρκαγιά εντός του εργοστασίου εγκυμονεί τον κίνδυνο επέκτασης της στους υπόλοιπους χώρους της επιχείρησης και ιδιαίτερα στη δεξαμενή μαζούτ 20.000lt που βρίσκεται πλησίον του λεβητοστασίου.

Η φωτιά στο εργοστάσιο
Η φωτιά στο εργοστάσιο

Η Π.Υ Βόλου ενημερώνει τηλεφωνικά το κέντρο της Π.Υ ΒΙ.ΠΕ Βόλου .Από την Πυ-ροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ Βόλου αναχωρεί αμέσως, για τον τόπο του συμβάντος, πυροσβεστική δύναμη τεσσάρωνοχημάτων με 15 άνδρες. Στο συμβάν μεταβαίνει ο Διοικητής του Σταθμού. Ειδοποιείται η Π.Υ Βόλου όπου αναχωρεί ένα όχημα με τρεις άνδρες. Με την άφιξη των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, από την ανατολική είσοδο, στο χώρο της επιχείρησης, τα οχήματα της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Βόλου σταθμεύουν εξωτερικά του κτιρίου.

Καταφτάνει το υδροφόρο όχημα
Καταφτάνει το υδροφόρο όχημα

Το Π.Σ 1529 όχημα κάνει εγκατάσταση χαμηλής με νερό και προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά στο χώρο του λεβητοστασίου κάνοντας παράλληλα εγκατάσταση προς το εσωτερικό του κτιρίου αποθήκευσης πρώτων υλών . Το Π.Σ 1541 όχημα δίνει νερό στο 1529 και παράλληλα με εγκατάσταση χαμηλής προσπαθεί να αποτρέψει την επέκταση της φωτιάς στο εσωτερικό του κτιρίου αποθήκευσης πρώτων υλών. Η ομάδα Πυρασφάλειας του εργοστασίου κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης (σήμανση συναγερμού, αντιμετώπιση πυρκαγιάς με πυροσβεστήρες, εγκατάσταση και ρίψη νερού από τις Πυροσβεστικές φωλιές του μόνιμου υδροδοτικού, εκκένωση κτιρίου).

dsc00987 dsc00985

Κατάσβεση της φωτιάς
Κατάσβεση της φωτιάς

Το Π.Σ 2888 κλιμακοφόρο όχημα της Π.Υ Βόλου φτάνει στο συμβάν και κάνει ανάπτυξη των κλιμάκων του και προσβολή της φωτιάς με νερό από ψηλά στη στέγη περιορίζοντας έτσι την επέκτασή της.
Κατά την διαδικασία της εκκένωσης ένας υπάλληλος της επιχείρησης έχει χτυπήσει σοβαρά στο πόδι του και έχει εγκλωβιστεί στο χώρο πρώτων υλών ενώ εργαζόταν στο χώρο την στιγμή του συμβάντος. Δίνεται εντολή να σχηματισθεί ομάδα διάσωσης δύο ατόμων με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό και να μεταβούν εντός του κτιρίου για να γίνει η αναζήτηση του ατόμου.
Πράγματι εντοπίζεται στο κτίριο όπου με την βοήθεια των διασωστών βγαίνει με φορείο έξω από το κτίριο, όπου και παραλαμβάνεται από προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β..

dsc00992 dsc00995
Η πυρκαγιά με τον συνδυασμό όλων των παραπάνω ενεργειών σβήνει . Ακολουθεί το έργο της αποκάθαρσης και του αερισμού του χώρου. Σταδιακά αποδεσμεύονται οχήματα και προσωπικό. Ακολουθεί συγκέντρωση των εμπλεκομένων στον χώρο του εργοστασίου όπου θα γίνει παρουσίαση από τον υπεύθυνο της Επιχείρησης.

dsc00996 dsc00997

Για την έκβαση της άσκησης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αντιπύραρχος Χαράλαμπος Πόζογου, δήλωσε ικανοποιημένος και σημείωσε πως «η άσκηση που γίνεται σε κάθε εργοστάσιο δεν σημαίνει πως εμείς σταματάμε εκεί.  Ο σκοπός της άσκησης είναι για να διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις και να γινόμαστε καλύτεροι».

dsc00998 dsc00999

Για τη σημασία της άσκησης μίλησε ο Αντιπύραρχος Γεώργιος  Βλόντζος αναφέροντας πως η άσκηση  βοηθάει τους πυροσβέστες να κάνουν αναγνώριση του χώρου καινα έρχονται σε επαφή με τους εργαζόμενους γιατί αυτοί θα κάνουν τις πρώτες ενέργειες μέσα στη βιομηχανία για να προστατεύσουν το εργοστάσιο.  Ο κ. Βλόντζος εξέφρασε την ικανοποίησή του και πρόσθεσε: «Πάντα μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο».

dsc01000 dsc01001 dsc01002 dsc01003

dsc01022

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το