Τοπικά

Φωτεινό παράδειγμα η Άννα Αϊβαζόγλου

 

Σε έναν κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας πραγματοποιήθηκε χθες το αφιέρωμα στην αείμνηστη Άννα Αϊβαζόγλου, η οποία, όπως ειπώθηκε, το παράδειγμά της παραμένει πάντα φωτεινό και οδοδείκτης για όλους. Η Άννα Αϊβαζόγλου ήταν η «ψυχή των Ιώνων», ενώ φέτος διανύεται ο δέκατος χρόνος από την «αναχώρησή» της.

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας π. Αμφιλόχιος Μήλτος τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό για εμάς που η εκδήλωση αυτή, αφιερωμένη στην αείμνηστη Άννα Αϊβαζόγλου, λαμβάνει χώρα μέσα στον ιερό ναό, ο οποίος όχι απλά ήταν η εκκλησία της ενορίας της, αλλά το κέντρο αναφοράς όλης της ζωής της, αφού η Ευαγγελίστρια είναι το σύμβολο της Νέας Ιωνίας».
«Η αείμνηστη Άννα Αϊβαζόγλου παραμένει ζωντανή στη μνήμη, διότι όχι μόνο σφράγισε την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες», αλλά όλη τη σύγχρονη ιστορία της Νέας Ιωνίας και το παράδειγμά της παραμένει πάντα φωτεινό και οδοδείκτης για όλους μας» σημείωσε ο π. Αμφιλόχιος Μήλτος.
Το χθεσινό φιλολογικό-εκκλησιαστικό αφιέρωμα είχε θέμα «Άννα Αϊβαζόγλου – από τη Βαγγελίστρα»… στους «Ίωνες»», ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και περιλαμβάνε εισηγήσεις-«μαρτυρίες» από την εκπαιδευτικό-συγγραφέα και πρόεδρο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη και τον πρωτοπρεσβύτερο π. Απόστολο Ντόκο. Μικρά αποσπάσματα από τον «λόγο» – πεζό και ποιητικό – της αείμνηστης Άννας θα ανέγνωσαν μέλη των «Ιώνων» και ο κ. Σπύρος Μαβίδης, σκηνοθέτης, ενώ την κύρια θεματική είχε ο φιλόλογος κ. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος. Στον συντονισμό ήταν η δρ Βάσσα Παρασκευά, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσική απόδοση εμβληματικού ποιήματος της Άννας Αϊβαζόγλου. Συμπράξαν οι σολίστες Βασίλης Αγροκώστας, τραγούδι και πολίτικη λύρα, Κατερίνα Αποστολοπούλου, διευθύνοντας τμήμα της Βολιώτικης Χορωδίας, και Παναγιώτα Δημητροπούλου, σύνθεση-ερμηνεία.
Να σημειωθεί πως το πνευματικό κεφάλαιο που άφησε πίσω της η αείμνηστη Άννα Αϊβαζόγλου ήταν μεγάλο, ενώ διαρκής και επίπονος ήταν ο αγώνας της για τη διατήρηση, ανάδειξη και διάδοση του Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το