Οικονομία

Φοροδιαφυγή- σοκ στα νησιά: 7 στις 10 επιχειρήσεις «κλέβουν» το ΦΠΑ

Στο απίστευτο 70% μετρήθηκε η παραβατικότητα σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, κυρίως νησιά των Κυκλάδων, όπου έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος!

Εν όψει των ελέγχων της θερινής περιόδου, που θα ξεκινήσουν άρον- άρον, έτσι ώστε να ανακοπεί εγκαίρως το πρωτοφανές κύμα μικρομεσαίας φοροδιαφυγής, αυτό που προκαλεί αίσθηση πέρα από τα εκρηκτικά ποσοστά παραβατικότητας είναι το θράσος κάποιων επιτηδευματιών. Όπως προέκυψε από τους ελέγχους του τριημέρου, η λογική της μη έκδοσης αποδείξεων, ακόμα και σε κατάμεστα κέντρα διασκέδασης, είναι… ξεπερασμένη, αφού υπήρξε club που δεν είχε καν ταμειακή μηχανή!

Η συγκεκριμένη επιχείρηση εντοπίστηκε στο Ακρωτήρι Σαντορίνης και ήδη έχουν γίνει τα δέοντα, αλλά το περιστατικό έχει θορυβήσει το επιτελείο της ΑΑΔΕ, που διαπιστώνει ότι μετά από το κύμα αυτοσυμμόρφωσης του περασμένου καλοκαιριού λόγω «λουκέτων», η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κι αυτό αποτυπώνεται στα έσοδα του ΦΠΑ που εμφανίζουν υστέρηση.

Ειδικά όσον αφορά στις ταμειακές μηχανές, πέρα από τους συνήθεις ελέγχους, που θα αφορούν στο αν είναι «μαϊμού» ή αν είναι «πειραγμένες» με ειδικό λογισμικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές έτσι ώστε να περιορίζεται ή μηδενίζεται ο τζίρος της ημέρας, κεντρικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι να αποσυρθούν άμεσα οι ταμειακές παλιάς τεχνολογίας (δεκαετίας του 1990), οι οποίες δεν έχουν καν δυνατότητα «Ζ» ημέρας κι ως εκ τούτου προσφέρονται για… λαθροχειρίες.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το