Τοπικά

Φορητός απινιδωτής που σώζει ζωές στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου

Έναν αυτόματο εξωτερικό φορητό απινιδωτή απέκτησε το 1ο Γυμνάσιο Βόλου μετά από δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη και η εκδήλωση παρουσίασης θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί στον χώρο του παγκύπριου διδακτηρίου.
Επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν καθημερινά τη θλιβερή διαπίστωση ότι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου παγκοσμίως είναι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον.
Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου αντιλαμβανόμενο την αυξημένη ανάγκη γνώσης παροχής πρώτων βοηθειών, αφού ο καθένας από μας μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση ανάγκης τέτοια που να χρειαστεί ο ίδιος βοήθεια ή να την παρέχει σε ένα συνάνθρωπο που κινδυνεύει, κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για την απόκτηση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Ύστερα από κρούσεις σε διαφορετικούς φορείς, το Ίδρυμα Μποδοσάκη ήταν εκείνο το οποίο ανταποκρίθηκε στο αίτημα του 1ου Γυμνασίου Βόλου καλύπτοντας εξολοκλήρου το κόστος αγοράς αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην κατοχή του σχολείου και πρόκειται να τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων του Παγκύπριου Διδακτηρίου ώστε να είναι διαθέσιμος σε όλες τις εγγύς σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Γιάννης Καραφέρης περιγράφει την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από το σχολείο για να εξασφαλίσει τον απινιδωτή μέσω δωρεάς, μιας και τα οικονομικά των σχολείων δεν αντέχουν τέτοιες αγορές, αλλά και πόσο πολύτιμη θα είναι για την ευρύτερη συνοικία σε περίπτωση που παρουσιαστεί ένα έκτακτο περιστατικό.
«Εδώ και τέσσερα πέντε χρόνια είχαμε ξεκινήσει μια προσπάθεια απευθυνόμενοι σε ιδρύματα για να μας κάνουν δωρεά έναν απινιδωτή στο σχολείο μας. Τελικά το ίδρυμα Μποδοσάκη ήταν το μοναδικό που ανταποκρίθηκε και αποφάσισε να μας βοηθήσει οικονομικά με τη διάθεση ποσού 3.000 ευρώ για την αγορά του φορητού εξωτερικού απινιδωτή».


Ο κ. Καραφέρης συμπλήρωσε πως «ένας απινιδωτής μπορεί να σώσει μια ζωή. Ο συγκεκριμένος απινιδωτής διαθέτει δύο ηλεκτρόδια, ένα για ενήλικες και ένα για παιδιά.
Είναι μια πράξη κοινωνικής προσφοράς προς όλη τη γειτονιά γύρω από το παγκύπριο διδακτήριο. Και γι’ αυτό το παλέψαμε ως σχολείο εδώ και τέσσερα χρόνια για να εξασφαλίσουμε τον απινιδωτή. Μάλιστα από το ίδρυμα εντυπωσιάστηκαν, γιατί ως σχολείο θελήσαμε για δωρεά έναν απινιδωτή και όχι κάτι άλλο. Τους εξηγήσαμε την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του ιατρικού εξοπλισμού και με χαρά το ίδρυμα προχώρησε σε αυτή τη σημαντική πράξη αλληλεγγύης».

Το 1ο Γυμνάσιο Βόλου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας διοργανώνει εκδήλωση με προσκεκλημένο εισηγητή τον κ. Χαράλαμπο Παρίση, διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου (ΓΣΝ) Λάρισας, ο οποίος θα προβεί σε επίδειξη της διαδικασίας καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) σε συνδυασμό με την αποτελεσματική χρήση του απινιδωτή.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 26/05/2021 και ώρα 11.00 πμ -12.30 μμ στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου–1ου Γενικού Λυκείου Βόλου (Παγκύπριο Διδακτήριο) με απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του ιού SARS CoV-2. Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι διευθυντές και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών των όμορων στο Παγκύπριο Διδακτήριο σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων) θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση και θα επιμορφωθούν στη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή από τον στρατιωτικό ιατρό του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου κ. Χ. Παρίση ώστε να είναι σε θέση να τον αξιοποιήσουν κατάλληλα σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το