Τοπικά

Φοιτητές μιλούν στη “Θ”:«Πόρτες» στο μέλλον από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΛΙΚΑΪ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΖΟΓΛΟΥ*

Η Ευαγγελία Ψαρρά που κατάγεται από την Μαλεσίνα και σπουδάζει στην Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μίλησε στη «Θ» για τη ζωή της στον Βόλο.
-Ερχόμενη στον Βόλο από το χωριό σου, πως νιώθεις που μένεις μόνη σου, έχεις αλλάξει τον τρόπο ζωής και είσαι μακριά από το σπίτι σου ;
Η αλήθεια είναι πως, όταν το σκεφτόμουν πριν έρθω στον Βόλο, ήμουν ανυπόμονη και χαρούμενη για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής, αλλά από την στιγμή που ήρθα κατάλαβα πόσο μοναχικά νιώθω μακριά από την οικογένεια μου. Ο τρόπος ζωής μου έχει αλλάξει ριζικά, καθώς πρέπει να οργανώσω ένα σπίτι μόνη μου και συνεχώς να είμαι αποδοτική κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού σε συνδυασμό με τα ωράρια της σχολής μου
-Αν υπήρχε Πανεπιστήμιο στο χωριό σου θα ήθελες να σπουδάσεις εκεί ή όχι και γιατί ;
Αν υπήρχε Πανεπιστήμιο στο χωριό μου είμαι βέβαιη πως δεν θα ήθελα να σπουδάσω εκεί, καθώς θεωρώ πως τα παιδιά χρειάζονται ένα τρόπο διαφυγής από το σπίτι κι ίσως να μην μου έκανε ιδιαίτερα καλό αυτό διότι δεν θα αποκτούσα νέες εμπειρίες.
-Γιατί επέλεξες τον Βόλο κι όχι κάποια άλλη πόλη ;
Η αρχική μου επιλογή ήταν η Θεσσαλονίκη, αλλά δεν πέρασα εκεί για 95 μόρια. Ως δεύτερη επιλογή είχα τον Βόλο, διότι θεωρώ πως είναι μια όμορφη πόλη κυρίως για φοιτητές. Γενικότερα έχει αρκετά μέρη να επισκεφθείς κι κάνεις καλύτερη φοιτητική ζωή σε σύγκριση με άλλες πόλεις.
-Τι γνώμη έχεις για το κόστος ζωής ;
Η γνώμη μου για το κόστος ζωής είναι πως στον Βόλο είναι μειωμένο σε σύγκριση με μεγαλύτερες πόλεις κι αυτό επιτρέπει στον φοιτητή να δραστηριοποιείται κι είναι πιο άνετος προς τα έξοδα του. Τα ενοίκια είναι ικανοποιητικά κι γενικότερα οι τιμές στα μαγαζιά της εστίασης και της διασκέδασης είναι λογικές. Βέβαια ο Βόλος έχει πολλά μέρη όπου ένας φοιτητής μπορεί να συχνάζει με την παρέα του χωρίς να χαλάσει χρήματα κι να περάσει εξίσου ωραία.
-Είναι όπως τα είχες ακούσει ; Ή είναι καλύτερα κι χειρότερα αντίστοιχα ;
Η αλήθεια είναι πως πριν έρθω στον Βόλο είχα ακούσει πως είναι μια μαγευτική πόλη κι πως δεν θα σταματήσει να με εκπλήσσει. Όταν ήρθα εδώ κατάλαβα πως όλα αυτά που μου έλεγαν ήταν αλήθεια κι πως είναι ακόμα ομορφότερος. Όσον αφορά το κόστος ζωής είναι ακριβώς αυτό που μου είπαν και κατά την κρίση μου είναι αρκετά οικονομικό.
-Με βάση την δική σου εμπειρία θεωρείς δύσκολη την εύρεση σπιτιού για έναν φοιτητή ;
Η εύρεση σπιτιού για έναν φοιτητή στον Βόλο θεωρώ πως δεν είναι αρκετά δύσκολη, ανάλογα με τις τιμές που κοιτάει ο καθένας. Δεν δυσκολεύτηκα αρκετά καθώς τα σπίτια που έβρισκα ανταποκρίνονταν στις δικές μου ανάγκες και θέλω. Εγώ προσωπικά κοίταξα την περιοχή, την τιμή κι τα τετραγωνικά κι εν τέλει κατέληξα σε ένα σπίτι που να με καλύπτει απλά μετά έκανα επιπλέον έξοδα μιας κι το σπίτι δεν ήταν επιπλωμένο.
-Τι γνώμη έχεις για τα ενοίκια συγκεκριμένα ;
Τα ενοίκια στον Βόλο κατά την γνώμη μου, δεν είναι πολύ ακριβά αλλά ούτε και πολύ φθηνά. Θεωρώ πως ένας φοιτητής μπορεί κάλλιστα να βρει σπίτι σε πολύ λογική τιμή κι να ανταποκρίνεται στα θέλω κι στην τσέπη του.
-Θεωρείς πως βάσει το κόστος ζωής πρέπει να εργάζεται κάποιος που σπουδάζει εδώ ή όχι ;
Θεωρώ πως βάσει το κόστος ζωής ένας φοιτητής μπορεί προαιρετικά να εργαστεί καθώς ο Βόλος είναι μια οικονομική πόλη κι έχει λογικές τιμές, άρα οι περισσότεροι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε σύγκριση με άλλες πόλεις. Προσωπικά εγώ δεν έχω την ανάγκη αυτή την στιγμή να εργαστώ διότι οι γονείς μου μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μου. Αργότερα όμως ίσως χρειαστεί να δουλέψω για να βγάζω τα προσωπικά μου έξοδα κι να είμαι ανεξάρτητη.
-Τέλος, τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο ;
Στον ελεύθερο μου χρόνο πηγαίνω για βόλτες στα μαγαζιά, για καφέ με φίλους κι φίλες κι συνήθως κι για φαγητό. Κάποιες μέρες της βδομάδας θα γυρίσω σπίτι μου από την σχολή θα συμμαζέψω το σπίτι και θα κάτσω να ξεκουραστώ βλέποντας μια ταινία.

 

«‘Όλοι να έχουν τριβή
με τις ανθρωπιστικές
επιστήμες και να είναι
κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι»

Σε συνέντευξη του αντιπροέδρου του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Τζώρτζιου, που επέλεξε την κατεύθυνση της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, σημειώνονται τα ακόλουθα:
-Γιατί επέλεξες την συγκεκριμένη σχολή; Τι σε ώθησε σε αυτή την επιλογή ;
Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη σχολή δεν ήταν από τις πρώτες μου επιλογές. Όπως κάθε φοιτητής, σκεφτόμουν την φοιτητική πόλη και τα φοιτητικά χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν με ενδιέφερε. Πιο συγκεκριμένα πιστεύω ότι η σχολή μας είναι πολύ σημαντική, καθώς προσφέρει πολυδιάστατη γνώση για καίρια θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία, ειδικότερα αν επιλέξεις την κατεύθυνση της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχεις τριβή με θέματα που σε οδηγούν σε προβληματισμούς αναζητώντας λύσεις και καλλιεργώντας έτσι την κρίση σου σε αυτά τα θέματα.
-Υπάρχει κάποιο μάθημα που κέντρισε το ενδιαφέρον; Σκέφτεσαι να ασχοληθείς μετέπειτα με αυτό; Να κάνεις, για παράδειγμα, ένα μεταπτυχιακό, διδακτορικό και να ειδικευτείς σε ένα πιο συγκεκριμένο τομέα;
-Το μάθημα που μου κέντρισε το ενδιαφέρον στην σχολή είναι η οικονομική ανθρωπολογία. Το συγκεκριμένο μάθημα αναλύει την πορεία της οικονομίας από τα θεμέλια της έως και το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα, κάτι το οποίο βρίσκω ιδιαίτερα γοητευτικό θα έλεγα, καθώς είναι ένα ζήτημα που διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο για τον άνθρωπο της σύγχρονης κοινωνίας. Ένα επιπλέον μάθημα που μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι η ανθρωπολογία της μετανάστευσης, λόγω του ότι και αυτό το ζήτημα είναι εξίσου φλέγον την σήμερον ημέρα . Καταλήγοντας, το μεταπτυχιακό μου θα ήθελα να σχετίζεται με τις οικονομικές επιστήμες. Παρατηρώντας όμως το θέμα από σφαιρική ματιά ενός ανθρωπολόγου αναζητώντας και άλλες απαντήσεις κοινωνικού χαρακτήρα.
-Ως αντιπρόεδρος του τμήματος και με βάση την εμπειρία σου στα τέσσερα φοιτητικά χρόνια που έχεις διανύσει, ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά που έχεις εντοπίσει όσο αφορά στον τρόπο διδασκαλίας , τα μαθήματα και τις προοπτικές που σου δίνει η συγκεκριμένη σχολή;
-Ως αντιπρόεδρος της σχολής και κουβαλώντας τέσσερα χρόνια φοίτησης έχω λάβει μέρος σε δεκάδες συζητήσεις βελτίωσης του τμήματος. Όσο αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησης θεωρώ καίριο ζήτημα την έλλειψη επαρκούς τεχνολογικής αρωγής. Πιο αναλυτικά πιστεύω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συμβαδίζουμε με την εξέλιξη και να μην την δαιμονοποιούμε, καθώς οτιδήποτε λάβει σωστή χρήση μπορεί να φέρει ωφέλιμα αποτελέσματα. Επιπλέον, πολύ σημαντική είναι και η αξιολόγηση των καθηγητών, καθώς ο εκπαιδευτικός πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται και να υπόκεινται σε αξιολόγηση στην διαδικασία αυτή, η οποία αποτελεί κατά την γνώμη μου ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, θεωρώ ότι είναι καίρια η ανάγκη απόκτησης ενός μεταπτυχιακού που θα δίνει επιπλέον αξία στο προπτυχιακό πρόγραμμα των σπουδαστών, οξύνοντας την αξία στην αγορά εργασίας
-Κατά την γνώμη σου, τι αλλαγές πιστεύεις ότι πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα στα Πανεπιστήμια γενικότερα ;
-Αυτή η ερώτηση έχει πολλές πτυχές και μπορεί να επιλύσει πολλά από τα ζητήματα που ταλανίζουν την σύγχρονη κοινωνία. Χρειάζεται επένδυση στην παιδεία από ανθρώπους τεχνοκράτες που γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει. Μια τόσο γενική απάντηση λύνει μια σειρά τόσων εξειδικευμένων ερωτήσεων. Αν χρειάζεται να δώσω και εγώ την δική μου πρόταση για την επίλυση ενός τόσο ζωτικής σημασίας προβλήματος θα ήταν η εξάλειψη της παπαγαλίας και η όξυνση τεχνικών που καλλιεργούν την κριτική σκέψη των μαθητών-σπουδαστών-ανθρώπων.
-Πιστεύεις ότι η συγκεκριμένη σχολή μπορεί να σου προσφέρει μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση ;
-Η σκληρή αλήθεια είναι πως όχι η σχολή μας δεν έχει επαγγελματική αποκατάσταση. Δυστυχώς για εμάς τους φοιτητές υπάρχει υψηλός κορεσμός στην αγορά εργασίας της χώρας μας όσο αφορά τα ανθρωπιστικά μαθήματα και είναι επεκτατική ανάγκη η εξειδίκευση ενός μεταπτυχιακού για να ανεβάσεις την αξία και την ζήτηση σου στην σημερινή αγορά εργασίας όπως διαμορφώνονται.
-Η κατεύθυνση που επέλεξες, θεωρείς ότι σε βοηθάει να εξελιχθείς πνευματικά, προσωπικά, να δημιουργήσεις τις απόψεις και τα ιδανικά σου μέσω των γνώσεων που σου προσφέρει και να ωριμάσεις γρηγορότερα βλέποντας με διαφορετική ματιά τα πράγματα ;
-Αν και αυτό το ερώτημα το έχω αναλύσει επιδερμικά και στις προηγούμενες τοποθετήσεις μου ας το αναλύσουμε και τώρα πιο διεξοδικά. Η άποψη μου είναι ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τριβή με τις ανθρωπιστικές επιστήμονες, να είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι και να ασχολούνται πάσης φύσεως τέτοια ζητήματα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε αυτοβούλως με προσωπική πρωτοβουλία και εργασία κάποιου είτε μέσω μιας σχολής. Προσωπικά η σχολή με βοήθησε να αναπτύξω τους πνευματικούς μου ορίζοντες να δω τα γεγονότα με πιο σφαιρική ματιά φιλτράροντας πάντα την κάθε πληροφορία , διαμορφώνοντας την τελική δική μου γνώμη. Σαν γενικότερο συμπέρασμα θεωρώ ότι συνέβαλε στην δική μου πνευματική εξέλιξη.

«Ανοίγουν πολλές πόρτες στο
δημόσιο και ιδιωτικό τομέα»

Η Μαρία Κοντοπούλου, φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, μιλά για τη σχολή της και τις «πόρτες» που ανοίγει το Πανεπιστήμιο στο επαγγελματικό μέλλον
-Πως προέκυψε το συγκεκριμένο τμήμα:
Αρχικά μου άρεσε ο Βόλος και επέλεξα την συγκεκριμένη σχολή, επειδή ανοίγει πολλές πτυχές στον επαγγελματικό τομέα
– Πώς είναι τα μαθήματα;
Είναι τρεις κατευθύνσεις και μερικά είναι ενδιαφέροντα και μερικά όχι και τόσο, αλλά πρέπει να τα παρακολουθώ όλα
-Πώς είναι οι καθηγητές;
Όσον αναφορά στα μαθήματα οι περισσότεροι έχουν σωστό τρόπο διδασκαλίας, αλλά ως προσωπικότητες δεν είναι όλοι πολύ αντικειμενικοί
-Τι προβλήματα έχει η σχολή;
Λόγω της πλημμύρας η σχολή έχει μερικά προβλήματα που ακόμα δεν έχουν διορθωθεί. Θεωρώ απαράδεκτο ότι στάζει ο Θολός και δεν φτιάχτηκε πριν τις πλημμύρες
-Οι σπουδές συνδέονται με το μέλλον σου ή τις βλέπεις απλά ως ένα πτυχίο;
Πιστεύω ότι συνδέονται, διότι παίρνοντας την κατεύθυνση των ανθρωπιστικών μου ανοίγουν πολλές πόρτες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
-Βλέπεις ότι οι θεωρητικές σπουδές έχουν μέλλον:
Θεωρώ πως ναι, αλλά περισσότερο στον δημόσιο πάρα στον ιδιωτικό τομέα
-Βλέπεις το μέλλον σου στον Βόλο ή αλλού;
Όχι απαραίτητα. Πιο πολύ στις μεγάλες πόλεις λόγω ότι εδώ έχει λίγες θέσεις εργασίας.
*H Aλίκη Γεωργοπούλου, η Μαριάνθη Λικαϊ, ο Χρήστος Λαζόγλου είναι σπουδαστές του τμήματος Δημοσιογραφίας του Δημόσιου ΙΕΚ Βόλου

 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το