Ελλάδα

Φώφη Γεννηματά στο Έθνος: Προκαλώ τον Τσίπρα για τριπλές εκλογές

Ψηφο-προμήνυμα ανατροπής στις εθνικές εκλογές χαρακτηρίζει η Φώφη Γεννηµατά τη στήριξη του Κινήµατος Αλλαγής στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές κάλπες. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ µε τη συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής», λίγες ώρες πριν από την επίσηµη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, επιτίθεται στον «ψευτοδικοµµατισµό», εκτιµά ότι όλο και µικραίνει η απόσταση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιτίθεται στον Κυρ. Μητσοτάκη για την πολιτική που «όλα τα αφήνει στο έλεος των αγορών και διαλύει το κοινωνικό κράτος». Η κυρία Γεννηµατά πιστεύει ότι «ήρθε η ώρα να ξυπνήσει ο κοιµώµενος γίγαντας», εννοώντας τους κεντροαριστερούς πολίτες που «όχι αναίτια» επέλεξαν τα προηγούµενα χρόνια την αποχή. Απευθύνει κάλεσµα στους 17άρηδες να προσέλθουν στις κάλπες και δηλώνει ότι η µεγάλη διαφορά του ΚΙΝΑΛ µε τη δεξιά παράταξη και τη δεξιά πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόταση ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Κυρία πρόεδρε, κάνατε Συνέδριο, εκλέξατε όλα τα όργανα του ΚΙΝΑΛ και προχωράτε στην εκλογική µάχη. Τι κρατάτε και τι αφήνετε πίσω σας;
Κρατάω την πίστη και την αισιοδοξία. Την απόφαση 4.000 συνέδρων να πάµε ξανά µπροστά. Με ενιαία λειτουργία ως Κίνηµα Αλλαγής µε στυλοβάτη το ΠΑΣΟΚ. Ενωµένοι και πιο δυνατοί, µε αυτόνοµη πορεία. Να είµαστε η θετική έκπληξη στις εκλογικές αναµετρήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αφήνω πίσω µου το χθες, όσα και όσους απαξιώνουν την πολιτική. Την εσωστρέφεια και τα θολά µηνύµατα που δηµιουργούσαν σύγχυση στους πολίτες. Προχωρούµε για αγώνες και νίκες.

Η στρατηγική σας στόχευση είναι, όπως είπατε, το Κίνηµα Αλλαγής να ταυτιστεί µε τη θετική έκπληξη των εκλογών. Προηγούνται οι ευρωεκλογές. Φαντάζεστε από τώρα τι θα πείτε το βράδυ των εκλογών;
Θα περιµένω πρώτα να δω τι θα πουν οι πολίτες. Πιστεύω -και αυτά τα µηνύµατα παίρνω- ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν στο κάλεσµά µας για ψήφο αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Για ψήφο δύναµης στο Κίνηµα, ψήφο-προµήνυµα ανατροπής στις εθνικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές έχουµε ένα δυνατό ψηφοδέλτιο µάχης για προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές µε τον Φρανς Τίµερµανς βγαίνουµε µπροστά για να δοθεί ένα τέλος στη λιτότητα και να αντιµετωπιστούν οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουµε ανθρώπους µε όραµα και µε σηµαντικό έργο, αναγνωρισµένο από τις τοπικές κοινωνίες. Σε όλες µας τις συγκεντρώσεις πνέει ένας άνεµος αισιοδοξίας.

Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά στο να γίνουν εθνικές εκλογές µαζί µε τις ευρωκάλπες;
Γιατί τις φοβάται. Ξέρει ότι οι πολίτες τού έχουν γυρίσει την πλάτη. Αλλωστε, αν πιστεύει, όπως λέει, ότι θα τις κερδίσει, τον προκαλώ να προκηρύξει εθνικές εκλογές στις 26 Μαΐου. Ιδού η Ρόδος. Οποτε κι αν γίνουν πλέον, δεν θα αποφύγει τη συντριβή. Ηδη νιώθει την ανάσα του Κινήµατος Αλλαγής και αυτό τον πανικοβάλλει. Το µόνο που καταφέρνει µε τις «γέφυρες» είναι να γεφυρώσει την απόσταση στα ποσοστά µας, που όλο και µικραίνει. Τον ευχαριστούµε…

Γιατί, κατά την εκτίµησή σας, ο κ. Μητσοτάκης εστιάζει στις εξαγγελίες περί αντιµετώπισης της υπερφορολόγησης;
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ως αντίδοτο στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά τη µείωση των φόρων. Την οποία, όπως ισχυρίζεται, θα πετύχει µε περικοπές στο κράτος. Καµία αναφορά στις αναγκαίες αλλαγές στους όρους της συµφωνίας. Χωρίς αλλαγή στον στόχο για πρωτογενή πλεονάσµατα, όλες οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη θα µείνουν στον αέρα. Οι προτάσεις του δεν αφορούν τη µεσαία τάξη και τις µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για µια πολιτική που όλα τα αφήνει στο έλεος των αγορών και διαλύει το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται ουσιαστικά να εφαρµόσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρµόζουν επί τέσσερα χρόνια οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ακροδεξιάς. Είναι οι δύο όψεις της συντήρησης. Γι’ αυτό εµείς λέµε «όχι άλλο πια δεξιά το τιµόνι».

Εσείς αναδεικνύετε την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Μπορεί ένα κόµµα, χωρίς την τρίτη διερευνητική εντολή, να εγγυηθεί συγκεκριµένες πολιτικές. Πώς;
Τίποτα δεν είναι δεδοµένο. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει σε ποιον θα δώσει και ποια εντολή. Εµείς διεκδικούµε ισχυρή εντολή µε βάση το «Σχέδιο Ελλάδα», την ολοκληρωµένη πρότασή µας για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Ο τόπος χρειάζεται προοδευτικές λύσεις και κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης. Οσον αφορά για το κοινωνικό κράτος, έχουµε δώσει τα διαπιστευτήριά µας σε αυτόν τον τόπο. Είµαστε η παράταξη που το θεµελίωσε στην Ελλάδα. Χωρίς κοινωνικό κράτος και πολιτικές αναδιανοµής του πλούτου δεν µπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή, δεν µπορεί να υπάρξει ταξική ειρήνη, δεν µπορεί να υπάρξει µεσαία τάξη και βιώσιµη ανάπτυξη, δεν µπορεί να υπάρξει πραγµατική δηµοκρατία. Είναι η µεγάλη µας διαφορά από τη δεξιά παράταξη, αλλά και από τη δεξιά πολιτική του ψευτοαριστερού ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν δεν λάβετε την τρίτη διερευνητική εντολή, θα µείνετε, όπως δηλώνετε, στην αντιπολίτευση. Το ΚΙΝΑΛ είναι κόµµα διαµαρτυρίας;
Το Κίνηµα Αλλαγής δεν πρόκειται να συµµετάσχει σε κυβέρνηση που θα αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα. Η χώρα στο σηµείο που βρίσκεται δεν χρειάζεται αδύναµες κυβερνήσεις. Εµείς είµαστε κόµµα δηµιουργίας. Εχουµε στελέχη, έχουµε σχέδιο, ξέρουµε πώς να το υλοποιήσουµε. Με το «Σχέδιο Ελλάδα» δίνουµε απαντήσεις για το πώς θα παραχθεί νέος πλούτος και πώς θα γίνει δίκαιη αναδιανοµή του, πώς θα ξαναχτίσουµε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και πώς θα µπορέσουµε να κρατήσουµε τα παιδιά στον τόπο τους και να ξεκινήσουν να επιστρέφουν και αυτά που έφυγαν. Με λίγα λόγια, δίνουµε απαντήσεις για το πώς θα ξεπεράσουµε την κρίση. Θέτουµε την πρότασή µας υπόψη του ελληνικού λαού και ζητάµε τη στήριξή του ώστε να αποτελέσει πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης ευρείας στήριξης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απαντούν «όχι» στην πρότασή σας για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Δηλαδή, εκλογές ξανά µε απλή αναλογική;
Το ’15, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν έτοιµοι για τον µεγάλο συνασπισµό… Τώρα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα ∆ηµοκρατία, αν αποφασίσουν να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές, θα πρέπει να αναλάβουν και τις συνέπειες των πράξεών τους για την πολιτική σταθερότητα και την εθνική οικονοµία. Το θέτετε σωστά. Εµείς σε κάθε περίπτωση δεν θα σταµατήσουµε να παλεύουµε για τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάµεων και την οµοψυχία του ελληνικού λαού.

Σας κατηγορούν πάντως ότι ασκείτε σκληρή κριτική µόνο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που βέβαια είναι κυβέρνηση…
∆ευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή µε κατηγορούν ότι έχω ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν∆. Τρίτη-Πέµπτη-Σάββατο ότι επιτίθεµαι µόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Εµείς έχουµε χαράξει αυτόνοµη πορεία και αυτόνοµη στρατηγική. Είµαστε κάτι εντελώς διαφορετικό και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Ν∆. Κάνουµε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι στην κυβέρνηση και εµείς είµαστε αντιπολίτευση, αυτόν τον ρόλο µάς έδωσαν οι πολίτες. Τους κατηγορούµε για τα λάθη και τις παραλείψεις της πολιτικής τους. Από την άλλη µεριά, αναδεικνύουµε µε κάθε ευκαιρία τι σηµαίνει η ∆εξιά και του κ. Μητσοτάκη. Τι σηµαίνει να φύγεις από τη µιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ και να βρεθείς µε άλµα στο κενό µε τον κ. Μητσοτάκη.

Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε τη στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην υπόθεση Novartis, µετά και την άρση ασυλίας του Α. Λοβέρδου;
Ψηφίσαµε την άρση της ασυλίας για να φανεί η αλήθεια. Δεν υπάρχει κανένας στο Κίνηµα Αλλαγής, µε πρώτο τον κ. Λοβέρδο, που να µη βάζει ως προτεραιότητα να αποκαλυφθεί η σκευωρία, που για εµάς είναι ολοφάνερη. Εµείς δεν κρυβόµαστε, όπως οι υπουργοί της κυβέρνησης, πίσω από τις ασυλίες και τον νόµο περί ευθύνης υπουργών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δώσει αποστοµωτικές απαντήσεις για την ουσία του ζητήµατος. Αν κανείς παρακολουθήσει τι ακριβώς συνέβη, νοµίζω θα καταλάβει πως υπήρξε µεθόδευση και θα αντιληφθεί τον τρόπο που αυτή στήθηκε. Είναι πολύ χαρακτηριστικές οι ηµεροµηνίες: Εσπευσµένα εµφανίστηκε µάρτυρας την Πέµπτη 4 Απριλίου. Στην πραγµατικότητα αυτά που είπε ήταν τα γνωστά: «µου είπαν, άκουσα, εικάζω» κ.λπ. Κανένα στοιχείο. Την αµέσως επόµενη µέρα, Παρασκευή 5 Απριλίου, έρχεται η εφηµερίδα «Documento» και διαφηµίζει πως στο φύλλο της Κυριακής έχει στοιχεία για πολύ σηµαντική νέα µαρτυρία εναντίον του Α. Λοβέρδου. Τη ∆ευτέρα 8 Απριλίου, οι εισαγγελείς ∆ιαφθοράς υποβάλλουν έγγραφο στην εισαγγελέα ∆ιαφθοράς να διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή. Την ίδια ηµέρα, η εισαγγελέας ∆ιαφθοράς µελετά το πόρισµα. Το αντιγράφει και το διαβιβάζει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα περαιτέρω. Την ίδια ακριβώς µέρα, ∆ευτέρα 8 Απριλίου, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάζει τον σχετικό φάκελο στη Βουλή. Νοµίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν τι ακριβώς έχει γίνει.

Έχετε µικρά παιδιά. Τι θα λέγατε στους σηµερινούς 17άρηδες που θα ψηφίσουν για να τους πείσετε;
Να δώσουν τη µάχη της γενιάς τους για ένα καλύτερο αύριο. Η ψήφος τους είναι δύναµη. Να δώσουν το «παρών» στις κάλπες. Να κλείσουν τα αυτιά τους στα «ψεύτικα τα λόγια τα µεγάλα». Να δώσουν την ψήφο τους «µε λογισµό και µε όνειρο». Να επιλέξουν προοδευτικά προγράµµατα που µπορούν να τους εξασφαλίσουν µια καλύτερη ζωή στον τόπο τους. Να αντισταθούν στη νέα απειλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, της ακροδεξιάς και του φασισµού. Να τους κλείσουν οριστικά τον δρόµο. Στο Κίνηµα Αλλαγής έχουµε χώρο για τους νέους. Μαζί τους πάµε ξανά µπροστά.

Η αποχή µπορεί να κρίνει το εκλογικό αποτέλεσµα;
Σίγουρα το ποσοστό της αποχής θα παίξει µεγάλο ρόλο. Γι’ αυτό καλούµε όλους όσοι -απογοητευµένοι- απείχαν τα προηγούµενα χρόνια να έρθουν και να ψηφίσουν. ∆εν πρέπει να αφήσουµε τη χώρα να σέρνεται µέσα στη µιζέρια ενός ψευτοδικοµµατισµού ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν∆. Οι περισσότεροι είναι προοδευτικοί πολίτες του χώρου της Κεντροαριστεράς. Είναι ένας κόσµος που όχι αναίτια επέλεξε την αποχή, που είναι πολιτικοποιηµένος, απαιτητικός και παρακολουθεί πάντα µε ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι ένας «κοιµώµενος γίγαντας» που ήρθε η ώρα να ξυπνήσει.

Η Συµφωνία των Πρεσπών προβλέπετε ότι θα αφήσει αποτύπωµα στο εκλογικό αποτέλεσµα;
Σίγουρα ναι. Ηδη καταγράφεται το αποτύπωµα της Συµφωνίας των Πρεσπών, µιας κακής συµφωνίας που συνιστά µια εθνική παραχώρηση. Θα αποτυπωθεί και στις κάλπες.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το