Κόσμος

Φλόριντα: Αυστηρός νόμος απαγορεύει τα social media σε ανήλικους

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε τη Δευτέρα νομοσχέδιο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 14 ετών να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και απαιτεί από τα παιδιά ηλικίας 14 και 15 ετών να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των γονέων τους, ένα μέτρο που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, θα τα προστατεύσει από τους διαδικτυακούς κινδύνους για την ψυχική τους υγεία.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το μέτρο απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να τερματίζουν τους λογαριασμούς ατόμων κάτω των 14 ετών και τους λογαριασμούς ατόμων κάτω των 16 ετών που δεν έχουν τη γονική συναίνεση. Απαιτεί από αυτές να χρησιμοποιούν ένα σύστημα επαλήθευσης από τρίτους για να ξεχωρίζουν τα άτομα που είναι ανήλικα.

Το υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία νομοθετικό σώμα της πολιτείας ψήφισε τον Φεβρουάριο νομοσχέδιο που θα απαγόρευε πλήρως την πρόσβαση των παιδιών κάτω των 16 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο DeSantis, ένας Ρεπουμπλικάνος, άσκησε βέτο σε αυτό το νομοσχέδιο νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας ότι περιόριζε τα δικαιώματα των γονέων.

Η τροποποιημένη έκδοση επιτρέπει στους γονείς να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για την εμπλοκή μεγαλύτερων παιδιών σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Θα γίνει νόμος την 1η Ιανουαρίου 2025.

Οι αντιδράσεις
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλάπτουν τα παιδιά με διάφορους τρόπους», ανέφερε ο DeSantis σε δήλωσή του. Είπε ότι η νομοθεσία «δίνει στους γονείς μεγαλύτερη δυνατότητα να προστατεύουν τα παιδιά τους».

Οι υποστηρικτές δήλωσαν ότι η νομοθεσία θα αναχαιτίσει τις βλαβερές συνέπειες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ευημερία των παιδιών που χρησιμοποιούν υπερβολικά τέτοιες πλατφόρμες και μπορεί να εμφανίσουν άγχος, κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες ως αποτέλεσμα.

Οι επικριτές είπαν ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει την προστασία της πρώτης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος για την ελευθερία του λόγου και ότι οι γονείς και όχι η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την ηλεκτρονική παρουσία των παιδιών τους όλων των ηλικιών.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το