Τοπικά

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατέγραψαν 50 αναξιοποίητα γιαπιά

Πενήντα ημιτελείς κατασκευές, είτε πρόκειται για πολυκατοικίες και αποθήκες, είτε για χώρους γραφείων, κατέγραψαν φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάνοντας παράλληλα προτάσεις για την αξιοποίησή τους για Φοιτητικές Εστίες, αλλά και χώρους διαμονής καθηγητών.

Τις προτάσεις τους τις παρουσιάζουν από χθες στο πλαίσιο έκθεσης που πραγματοποιείται στο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο.

Η έκθεση έχει τίτλο «Η πόλη…των δωματίων». Η υπεύθυνη της όλης δράσης αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων κ. Σοφία Βυζοβίτη ανέφερε πως «είμαστε μια μεγάλη ομάδα για αυτό το πρόγραμμα που αποτελείται από τα μέλη ΔΕΠ  Αριστείδη Αντονά και Γιώργο Μητρούλια, τον ομότιμο καθηγητή Λόη Παπαδόπουλο, τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Χαρά Στεργίου και τον υποψήφιο διδάκτορα Νίκο Πλατσά. Στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου υπάρχει ένα αίτημα για φοιτητικές εστίες και εμείς κρίναμε πως ως εργαστήριο πτυχιακού κύκλου που είναι το τελευταίο μεγάλο μάθημα που κάνουν οι φοιτητές, είναι καλό να καταθέσουν ιδέες που είναι εφαρμόσιμες χωρίς να στερούνται οράματος. Έχουμε προτάσεις που ξεκινούν από τον σχεδιασμό επίπλου και επεκτείνονται σε ένα μεγάλο αστικό δίκτυο. Οι προτάσεις των φοιτητών είναι ενδιαφέρουσες και προβλέπουν πολύ εργονομικά μπάνια και κουζίνες για να αφήνουν ελεύθερους χώρους για διάφορες χρήσεις, όπως για συσκέψεις, κοινή εργασία. Ο πυρήνας του εγχειρήματος ήταν πώς μπορούμε να ξανασκεφτούμε αυτό που λέμε κατοίκηση».

Οι προτάσεις τους παρουσιάζονται σε έκθεση στο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο

Για την έκθεση μίλησαν τέσσερις φοιτητές και φοιτήτριες που ενεργοποιήθηκαν.

Ο Θοδωρής Χαλβατζόγλου ανέφερε πως «το θέμα του εργαστηρίου που μας δόθηκε, ήταν η αξιοποίηση των γιαπιών στην πόλη και να κάνουμε προτάσεις αξιοποίησής τους, δηλαδή να γίνουν εστίες για διδάσκοντες και φοιτητές. Με χαμηλό κόστος και πολύ καλές προτάσεις μπορούν να γίνουν διάφορες παρεμβάσεις»..

Η φοιτήτρια Ρωξάνη Σεβαστού τόνισε πως «στόχος μας ήταν να κάνουμε προτάσεις για τα αναξιοποίητα εγκαταλειμμένα κτίρια. Ήταν μια χρήσιμη έρευνα πεδίου που κάναμε. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ποικίλλουν».

Ο Γιώργος Τσιακούμης υπογράμμισε πως «από τη μελέτη καταγράφηκαν 50 γιαπιά που έμειναν ημιτελή λόγω της κρίσης. Τα γιαπιά εκτείνονται σε όλη την πόλη, αλλά το ενδιαφέρον μας είναι για κτίρια που βρίσκονται κοντά σε πανεπιστημιακά κτίρια,  όπως η Βιβλιοθήκη, η Φοιτητική Λέσχη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο δίκτυο».

Από την πλευρά της η Ειρήνη Μπράβου επισήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό για εμάς που επεμβαίνουμε σε κτίρια γιαπιά στην πόλη και μας βάζει σε σκέψεις για το τι θα μπορούσε να γίνει στην πραγματικότητα με αυτά τα κτίρια που παραμένουν ανεκμετάλλευτα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το