Ελλάδα

Φίλης: Αναβαθμίζουμε το ολοήμερο δημοτικό σχολείο

filis

«Φέτος ιδρύεται το ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο το οποίο θα προσφέρει σε όλα τα παιδιά όλης της Ελλάδας ίσες ευκαιρίες σε ένα αναμορφωμένο πλούσιο πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις που δέχεται γύρω από την απόφαση να καταργηθούν τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία.

Ο κ. Φίλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι σε όλα τα δημοτικά σχολεία θα εφαρμοστεί ένα αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα εισαχθούν μαθήματα που διδάσκονταν μόλις στο 1/3 των δημοτικών σχολείων μέχρι σήμερα, ενώ τόνισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι ένα αναβαθμισμένο εξάωρο δημοτικό σχολείο με ξένες γλώσσες παντού, πληροφορική και άλλα μαθήματα.
«Δεν θέλουμε επτάωρο δημοτικό σχολείο, καθώς την έβδομη ώρα τα παιδιά είναι σαν κοτόπουλα» είπε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση για το αν, εφόσον συρρικνώνεται το πρόγραμμα, αφαιρούνται μαθήματα, απάντησε κατηγορηματικά ότι αναμορφώνουμε το πρόγραμμα και προσθέτουμε μαθήματα, βλέποντας ποια είναι τα σημαντικά.
Σχετικά με τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών που απειλούν να υπονομεύσουν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει τέτοιο θέμα, γιατί, όπως ανέφερε δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, εξηγώντας ότι λαμβάνονται οι αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν να ξεκινήσουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα χωρίς προβλήματα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι χιλιάδες αναπληρωτές θα είναι στα σχολεία από την πρώτη μέρα και θα μοιραστούν κανονικά τα βιβλία.
Κάνοντας εκτενή αναφορά στους αναπληρωτές καθηγητές μάλιστα , αναγνώρισε ότι είναι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ελληνικού δημοσίου και υποσχέθηκε ότι στο επόμενο ΑΣΕΠ θα διασφαλιστεί ο διορισμός 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, «καθώς με την αδιοριστία που έχει επιβληθεί από τα μνημόνια έχουμε 10 χρόνια να δούμε νέο εκπαιδευτικό»
Ο κ. Φίλης εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει ένα σκληρά νεοφιλελεύθερου τύπου σχολείο με πελάτες μαθητές, που απολύονται εκπαιδευτικοί και με βιβλία πληρωμένα από τους καθηγητές. Εμείς επιθυμούμε σχολείο ποιότητας και ισότητας σημείωσε.
Απαντώντας στις κατηγορίες, ότι εξαφανίζει το μάθημα των θρησκευτικών, υπογράμμισε ότι τα θρησκευτικά είναι το μοναδικό μη βασικό μάθημα, το οποίο διδάσκεται από Γ’ δημοτικού μέχρι Γ’ λυκείου, «επομένως κάτι τέτοιο δεν ισχύει».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει ανατεθεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να συγκροτήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα γύρω από τα θρησκευτικά και τόνισε ότι η εκκλησία μπορεί να έχει την άποψη της επί του θέματος, οι αποφάσεις όμως γύρω από τα θρησκευτικά θα λαμβάνονται από το ΙΕΠ. Σημείωσε μάλιστα ότι το σχολείο είναι κοσμικό και όχι κατηχητικό και παρά τις όποιες αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί από την Ιεραρχία στο θέμα της αλλαγής των βιβλίων, τις αποφάσεις για τα σχολεία θα τις λαμβάνει η πολιτεία.
«Όταν η κ. Γιαννάκου είχε κληθεί να απαντήσει αν θα γίνονται εξομολογήσεις στα σχολεία είχε απαντήσει αρνητικά. Και τότε υπήρχαν ψίθυροι από την πλευρά εκκλησιαστικών κύκλων, αλλά ήταν κάτι σωστό».
Ο κ. Φίλης είπε ότι είναι επιλογή του υπουργείου, το μάθημα των θρησκευτικών να συνεχίσει να διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα, αλλά αναμορφωμένο, «σεβόμενοι την ελευθερία της συνείδησης των πολιτών» αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να παρακολουθήσει το μάθημα, λέγοντας απλά «αυτό είναι μια άλλη συζήτηση».
Στο θέμα της παρέμβασης της εκκλησίας στα σχολεία, δήλωσε ότι «Το σχολείο το θέλουμε ανοιχτό, η διατύπωση διαφορετικών απόψεων είναι ευπρόσδεκτη». Σημείωσε ωστόσο με νόημα ότι δεν πρέπει να εισβάλλουν εξωσχολικοί παράγοντες, είτε έχουν τα ράσα κοσμικής, είτε της εκκλησιαστικής εξουσίας.
«Οι καθηγητές και μόνο αυτοί είναι αρμόδιοι να εφαρμόσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εκτός σχολικού προγράμματος μπορεί να γίνεται διάλογος από διαφορετικούς φορείς» είπε.
Αναφερόμενος και στις οικονομικές εξελίξεις, είπε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο την έξοδο από την κρίση και μία δημοκρατική μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της προσπάθειας της κυβέρνησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει βιδωθεί στις καρέκλες.
Ερωτηθείς για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση, δήλωσε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης, από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα και με την Κομισιόν θα υπάρξει ανάπτυξη, καθώς θα πέσουν στην αγορά 9 έως 12 δισ. ευρώ από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, καθώς και από το ΕΣΠΑ, θα εφαρμοστεί η ποσοτική χαλάρωση, θα υπάρξει φθηνότερος δανεισμός από την ΕΚΤ και θα μειωθεί το χρέος.
Τέλος, μιλώντας για τη φορολογία που έχει επιβληθεί, είπε ότι οι φόροι ακολουθούν τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας και ανέφερε την εφαρμογή του αφορολόγητου ορίου στους αγρότες ως χαρακτηριστικό μέτρο φοροελάφρυνσης μίας κοινωνικής ομάδας.
Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το