Κόσμος

Φιλιππίνες: Πέθανε ο βασικός ύποπτος της σφαγής 58 πολιτών το 2009

newego_LARGE_t_1101_134674

Ο βασικός ύποπτος στην δίκη για την μαζική δολοφονία του 2009 μιας αντίπαλης οικογένειας και δημοσιογράφων στα νότια των Φιλιππίνων πέθανε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με έναν δικηγόρο και τα μέλη της οικογένειας.

Ο Αντάλ Αμπατουάν ο νεώτερος, πατριάρχης μιας πολιτικής φατρίας, πέθανε στο Εθνικό Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων Νεφρού, όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη τη Δευτέρα. Κάποια μέλη της οικογένειας βρέθηκαν στο πλευρό του, δήλωσε στον τοπικό Τύπο ο δικηγόρος Φέρντιναντ Τοπάκιο.

Ο 74χρονος πρώην κυβερνήτης επί 10 χρόνια της επαρχίας Μαγκιντανάο στο νησί Μιντανάο, θα ταφεί το Σάββατο, σύμφωνα με την μουσουλμανική παράδοση, ανέφερε ο Τοπάκιο. Η Μαγιάν Σινσουάτ, συγγενής του Αμπατουάν, επιβεβαίωσε το θάνατο του.

Ο Αμπατουάν, οι τρεις γιοι του, ένας αδερφός του και οπαδοί του, ανάμεσα τους και αστυνομικοί, δικάζονταν από το 2010 για την δολοφονία 58 ανθρώπων, περιλαμβανομένων και δεκάδων τοπικών δημοσιογράφων, που θάφτηκαν σε μαζικό τάφο σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο Μαγκιντανάο.

Συνολικά 198 ύποπτοι έχουν αναγνωριστεί, αλλά μόνο οι 120 εξ αυτών έχουν συλληφθεί. Ένας από τους γιους, ο Σάτζιντ, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αυτό το χρόνο, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του ήταν αδύναμα.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), με έδρα την Νέα Υόρκη έχει χαρακτηρίσει τις μαζικές δολοφονίες ως το πιο θανατηφόρο γεγονός για δημοσιογράφους στην ιστορία. Ακόμη και πριν την σφαγή η CPJ είχε χαρακτηρίσει τις Φιλιππίνες την δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα για δημοσιογράφους, μετά το Ιράκ.

Τα αρχεία του δικαστηρίου φανέρωσαν πως τον Νοέμβριο του 2009 η φατρία του Αμπατουάν σταμάτησε μια αντίπαλη φατρία σε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου καθώς τα μέλη της τελευταίας πήγαιναν να υποβάλουν υποψηφιότητα για τις τοπικές εκλογές στην επαρχία Μαγκιντανάο.

Οδήγησαν 58 ανθρώπους σε ένα κοντινό λόφο, όπου τους πυροβόλησαν και έθαψαν εκεί τα πτώματα τους και τα οχήματα τους σε μαζικούς τάφους που έσκαψαν με εκσκαφέα. Η άφιξη στρατιωτών τους εμπόδισε να ολοκληρώσουν την ταφή των πτωμάτων και να συγκαλύψουν το έγκλημά τους.

Δεν υπήρξε κάποιος σχολιασμός από τον αντίπαλο του, δύο φορές κυβερνήτη Ισμαήλ Μανγκουνταντάτου, η σύζυγος, η αδερφή και η θεία του οποίου ήταν ανάμεσα στα θύματα των αποτρόπαιων δολοφονιών.

“Εύχομαι πως μπόρεσε να βρει συγχώρεση στο κρεβάτι του θανάτου”, δήλωσε η Ρεινάφε Μομάϊ, κόρη ενός φωτορεπόρτερ, που ήταν ανάμεσα στους 32 δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν.

“Έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα του. Λυπάμαι την οικογένεια του για την απώλεια του. Δεν είμαι χαρούμενη που πέθανε”, πρόσθεσε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το