Κόσμος

FAZ: Θα συνεχιστεί η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο -Παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας

Παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την παρεμπόδιση των λαθροδιακινητών και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με την FAZ, που επικαλείται πηγές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και το γερμανικό υπουργείο Αμυνας, το Βερολίνο θα στείλει στα μέσα Δεκεμβρίου μία φρεγάτα στο Αιγαίο, η οποία θα αντικαταστήσει την ολλανδική στην ηγεσία της ναυτικής μονάδας.

Στα τέλη Οκτωβρίου, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ζήτησε τον τερματισμό της αποστολής. Κάτι που έχει απαιτήσει και ο Ταγίπ Ερντογάν. Παρόλα αυτά, η γερμανική φρεγάτα «Sachsen» θα καταπλεύσει στα μέσα Δεκεμβρίου στη Μεσόγειο και προετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία της μονάδας, έτσι ώστε να συνεχιστεί η δραστηριοποίηση της συμμαχίας στο Αιγαίο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας στη FAZ.

Το πλοίο αυτό θα αντικαταστήσει την ολλανδική φρεγάτα, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Συμμαχίας, για την εκ περιτροπής ανάληψη της ηγεσίας. «Το καθήκον μας είναι σαφές: να παρατηρούμε και να αναφέρουμε. Η συνεργασία με τις τουρκικές και τις ελληνικές αρχές καθώς επίσης και με την Frontex είναι να παρεμποδίζουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε την μετανάστευση», δήλωσε στην εφημερίδα ο Γερμανός ναύαρχος Κάι-Αχιμ Σένμπαχ.

«Η απόφαση αυτή είναι σημαντική διότι, σύμφωνα με την πρόβλεψη για την εκ περιτροπής ανάληψη της ηγεσίας της αποστολής στο Αιγαίο, θα έπρεπε να την αναλάβει η Τουρκία, κάτι τέτοιο όμως έχει αποκλεισθεί, όπως άλλωστε και μια ελληνική ηγεσία της αποστολής, από τη συμφωνία που έγινε τον Φεβρουάριο και υπήρχαν φόβοι ότι η Αγκυρα θα χρησιμοποιούσε την πρόβλεψη αυτή ως επιχείρημα για να να σταματήσει την αποστολή», σχολιάζει η εφημερίδα.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το