Τοπικά

Φάρος ελπίδας ο αγώνας ζωής

Η Μάγδα Πατσή, 29 ετών, εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται στην προεδρία του «Φάρου Σκοπέλου», ενός συλλόγου υποστήριξης καρκινοπαθών και βαριά ασθενών. Η δραστήρια Σκοπελίτισσα, νηπιαγωγός στο επάγγελμα, με οδηγό τα προσωπικά της βιώματα, ενώνει τις δυνάμεις της με τα υπόλοιπα μέλη του «Φάρου», παρέχοντας υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας σε δεκάδες ασθενείς και τους φροντιστές τους στο νησί.

Η εξομολόγηση της προέδρου του «Φάρου» στην αρχή της κουβέντας υπήρξε αποκαλυπτική για τους λόγους που την ώθησαν να ασχοληθεί με τον Σύλλογο: «Απώλεσα τη μητέρα μου από καρκίνο, σε πολύ νεαρή ηλικία. Ήταν 45 ετών, όταν την έχασα. Κι επειδή βιώσαμε στην οικογένειά μου τα προβλήματα ενός καρκινοπαθή, ο οποίος ζει σε απομακρυσμένη περιοχή, όπως είναι η απομόνωση, η δυσκολία στις μετακινήσεις ή η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες, πήρα την απόφαση να δραστηριοποιηθώ στον «Φάρο» τα τελευταία χρόνια».
Το πένθος δεν τη λύγισε. Αντίθετα, την όπλισε με περίσσιο κουράγιο και πλέον αφιερώνει πολλές ώρες καθημερινά στο να βοηθά τους συντοπίτες της: «Αυτή τη στιγμή ο «Φάρος» βοηθά 20 ασθενείς και 16 φροντιστές, ενώ μέσα στο 2018 έχουμε δεχθεί άλλα οκτώ αιτήματα για να συνδράμουμε. Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον Σύλλογο, όπως και η Μαρία Καφαντάρη, η οποία είναι ψυχολόγος και έχει αναλάβει καθήκοντα συντονίστριας στο πιλοτικό πρόγραμμα που «τρέχουμε» εδώ και λίγο καιρό. Πλέον υπάρχει ένας άνθρωπος στο γραφείο, συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα. Σκοπελίτισσα κι εκείνη, που έχει χάσει τον πατέρα της από καρκίνο. Είναι πολύ ενημερωμένη στο αντικείμενό της και με τη Μαρία προσπαθούμε να στήσουμε ομάδες υποστήριξης στο νησί».

Οι παρεμβάσεις του «Φάρου Σκοπέλου» είναι σημαντικές, με τη νεαρή πρόεδρο του Συλλόγου να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με ακτοπλοϊκές εταιρείες, εξασφαλίζοντας δωρεάν μετακινήσεις σε ασθενείς και έκπτωση 50% στην τιμή των εισιτηρίων στους φροντιστές-συνοδούς. Όταν ένας καρκινοπαθής χρειαστεί ακτινοβολίες και θα πρέπει να βρεθεί έναν και δύο μήνες εκτός νησιού, ψάχνουμε και βρίσκουμε καταλύματα. Φροντίζουμε για τη διαμονή τους π.χ. σε ξενώνες και την καλύπτουμε, όσο διάστημα χρειάζεται να κάνουν τη θεραπεία τους. Οι περισσότεροι Σκοπελίτες, οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς, μεταβαίνουν σε Αθήνα, όπου συνεργαζόμαστε ιδιαίτερα με το αντικαρκινικό – ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο. Επίσης, ενημερώνουμε και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, μέσα από ομιλίες και δημόσιες συζητήσεις για τον καρκίνο κι άλλες ασθένειες, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Αλτσχάιμερ κ.ά.».

Το έργο του «Φάρου», ο οποίος ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2006 και είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, λειτουργώντας από χορηγίες και δωρεές, δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, η Μάγδα Πατσή μοχθεί με όλες τις δυνάμεις της για την άρση των προκαταλήψεων που υπάρχουν στις μικρές κοινωνίες. «Δεν έχουν εξαλειφθεί τα ταμπού, όταν προκύπτει πρόβλημα ασθένειας σε μία οικογένεια. Προσπαθούμε να το αλλάξουμε αυτό», τόνισε, ενώ έπειτα μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του Συλλόγου στη γειτονική Αλόννησο: «Αυτός είναι πρωταρχικός μας στόχος, από τότε που ιδρύθηκε ο «Φάρος». Να εδραιωθεί και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων. Έτσι βρεθήκαμε στην Αλόννησο, γιατί είναι ακόμη πιο απομακρυσμένο νησί και με λιγότερες δυνατότητες. Η Σκιάθος π.χ. έχει και αεροδρόμιο. Ό,τι γίνεται για τους Σκοπελίτες, θέλουμε να εφαρμόζεται και για τους Αλοννησιώτες. Έγινε μία εξαιρετική αρχή και ελπίζω να στήσουμε δίκτυο συνεργασίας με το Κέντρο Κοινότητας, το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το