Τοπικά

Έζησαν την εμπειρία διασωστικού σκάφους – Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση της ΕΟΔ Μαγνησίας “Πάρε θέση”

Φόρεσαν το σωσίβιο και το κράνος, επιβιβάστηκαν στο σκάφος και γνώρισαν την ιδιαίτερη εμπειρία της θαλάσσιας διάσωσης με ένα από τα πιο σύγχρονα θαλάσσια διασωστικά μέσα.
Πολλοί ήταν οι συμπολίτες που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) Μαγνησίας.
«Πάρε θέση» στο σκάφος της ΕΟΔ Μαγνησίας ήταν το σύνθημα της δράσης και η εθελοντική ομάδα έδωσε την ευκαιρία στους συμπολίτες να συμμετέχουν δωρεάν σε πλόες με το σκάφος αλλά και να γνωρίσουν τρόπους αυτοδιάσωσης.
Από το Σάββατο μέχρι και χθες Τρίτη, για τέσσερις ώρες το απόγευμα, εκατοντάδες μετέβησαν στο σημείο που βρισκόταν το διασωστικό σκάφος της ΕΟΔ στην παραλία, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τα θέματα διάσωσης.

«Προσπαθήσαμε να φέρουμε τον κόσμο κοντά στον χώρο της διάσωσης, να γνωρίσει τρόπους και μεθόδους, να ενημερωθεί για της δράσεις ΕΟΔ και να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο γι’ αυτά τα ζητήματα. Σε τέσσερις μέρες εκατοντάδες ήταν οι συμπολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας» τόνισε ο διευθυντής Εκπαίδευσης και αντιπρόεδρος της ΕΟΔ κ. Χάρης Παπαμαρκάκης.


Παράλληλα κοντά στα 200 άτομα έζησαν την εμπειρία της μετακίνησης με ένα διασωστικό σκάφος. «Με δωρεά της νορβηγικής κυβέρνησης διαθέτουμε εδώ και δύο χρόνια ως ΕΟΔ Μαγνησίας ένα υπερσύγχρονο διασωστικό σκάφος το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Αυτό το σκάφος είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αρκετές δεκάδες συμπολιτών συμμετέχοντας σε πλόες που διαρκούσαν 10-15 λεπτά. Οι συμπολίτες φορούσαν σωσίβιο και σκάφος, τούς γινόταν επίδειξη των εργαλείων και των οργάνων, ενώ μόλις βγαίναμε από τα στενά όρια του λιμανιού το σκάφος αύξανε την ταχύτητά του σαν να επρόκειτο για επιχείρηση διάσωσης και οι επιβαίνοντες μπορούσαν να νιώσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία του διασώστη».

Σημειώνεται πως το πλήρωμα του σκάφους αποτελείται από τον χειριστή, τον πλοηγό, τον ναυαγοσώστη-δύτη και τον αρχηγό υγειονομικών υπηρεσιών. Είναι συνήθως τετραμελές, ενώ μπορεί να μεταφέρει και δώδεκα άτομα.
Ο πρόεδρος της ΕΟΔ Μαγνησίας κ. Κώστας Τράγαλος δήλωσε πως «σκοπός της δράσης ήταν να γνωρίσει ο κόσμο το σκάφος, αλλά και να μάθει, πώς μπορεί να σώσει έναν συνάνθρωπό του στη θάλασσα. Μας επισκέφθηκαν πολλοί συμπολίτες, ακόμη και ξένοι τουρίστες. Η ΕΟΔ θα βρίσκεται στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας όποτε τη χρειαστεί».
Στις 18-20 Οκτωβρίου η ΕΟΔ σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιήσει την ετήσια αεροδιάσωση.
Μάλιστα στις 19 Οκτωβρίου έξι άτομα της ΕΟΔ θα βρεθούν σε σκάφος εντός Παγασητικού Κόλπου, ώστε να κάνουν προσομοίωση σε συνθήκες σαν να ήταν ναυαγοί.
Παράλληλα από την ΕΟΔ διεξάγονται και σεμινάρια πρώτων βοηθειών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το