Τοπικά

Ευτυχία, μια μεγάλη Μικρασσιάτισα στιχουργός

Ανεπανάληπτες επιτυχίες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού των περασμένων δεκαετιών ξεπήδησαν από την πένα της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, για την οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι» μεθαύριο παρουσιάζει μία αφιερωματική παράσταση στη ζωή της θρυλικής στιχουργού με καταγωγή από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας.

Η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Ουρανία Σταματιάδου – Κουτσογιάννη, μίλησε για την παράσταση, αλλά και τη συναρπαστική ζωή της Παπαγιαννοπούλου, που εξακολουθεί να συγκινεί τον κόσμο πενήντα χρόνια μετά τον θάνατό της. 

Η κ. Ουρανία Σταματιάδου – Κουτσογιάννη, η οποία επιμελήθηκε τα κείμενα της μεθαυριανής παράστασης μαζί με τη συνάδελφό της φιλόλογο Ευρυδίκη Βεργή, στάθηκε στο σπουδαίο στιχουργικό έργο που άφησε πίσω της η Παπαγιαννοπούλου, η οποία βρέθηκε πρόσφυγας στην Ελλάδα το 1922. «Ήταν μία πολύ έξυπνη κοπέλα, η οποία στα δεκάξι της χρόνια τελείωσε το Γυμνάσιο και σε ηλικία 19 ετών βρέθηκε με πτυχίο δασκάλας, αν και εξάσκησε ελάχιστα το λειτούργημα αυτό. Από τη στιγμή που κατέληξε στην Ελλάδα και μετά, έζησε μία περιπετειώδη ζωή, ενώ εξαιτίας της χαρτοπαιξίας πουλούσε τους στίχους της για 100 και 200 δραχμές. Συχνά δεν υπέγραφε καν τα τραγούδια της, κάτι που εκμεταλλεύθηκαν αρκετοί συνθέτες. Γενικά ήταν μία γυναίκα που δεν έμπαινε σε κανόνες και ακολουθούσε τον δικό της δρόμο», είπε η πρόεδρος του Εγγλεζονησίου.

Στη συνέχεια μίλησε για το σενάριο της παράστασης, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης για τα εκατό χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής: «Με την Ευρυδίκη Βεργή μας συνδέει φιλία ετών. Όταν πληροφορήθηκε για το αφιέρωμα στην Παπαγιαννόπουλου, της άρεσε η ιδέα και προσφέρθηκε να βοηθήσει. Εκείνη διασκεύασε κείμενα από το βιβλίο του Λευτέρη Παπαδόπουλου για την Ευτυχία με τίτλο «Όλα είναι ένα ψέμα», ενώ εγώ καταπιάστηκα με το βιβλίο «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» που έγραψε η εγγονή της Παπαγιαννοπούλου, Ρέα Μανέλη. Η παράσταση θα συνδυάζει θεατρικό και αφηγηματικό λόγο, εικόνα μια και θα έχουμε πλάνα από Αϊδίνι και Σμύρνη που έζησε η στιχουργός, και φυσικά τραγούδι και χορό. «Πήρα την στράτα κι έρχομαι», «Καβουράκια», «Όνειρο απατηλό», «Ηλιοβασιλέματα», «Δυο πόρτες έχει η ζωή», είναι ορισμένα μόνο από τα κομμάτια που όλοι μας έχουμε σιγοτραγουδήσει. Τι να πρωτοθυμηθούμε από τις επιτυχίες της;». 

Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πικρό φινάλε που επιφύλαξε η ζωή στην αξέχαστη στιχουργό: «Δυστυχώς, πέθανε φτωχή και ξεχασμένη. Όπως έχει συμβεί με πολλούς μεγάλους δημιουργούς στην Ελλάδα». 

 * Η διανομή των ρόλων: Νατάσα Στεφάνου (Ευτυχία), Πάτρα Πρίγκου (Ρέα, εγγονή Ευτυχίας), Νίκος Σαλπαδήμος (Λευτέρης Παπαδοπουλος), Γιάννης Παπανικολάου (Α’ αφηγητής) και Λίλιαν Χρήστου (Β’ αφηγήτρια). Θα λάβουν μέρος τα χορευτικά τμήματα εφήβων και ενηλίκων του «Εγγλεζονησίου», στα οποία υπεύθυνη είναι η Βιργινία Χρήστου, ενώ θα παίξουν επίσης οι μ

ουσικοί: Μάγδα Ακρίβου (φωνή), Δημήτρης Καραντάνας (πλήκτρα), Δημήτρης Κανάβας (μπουζούκι), Αντώνης Βούλγαρης (κιθάρα) και Στέφανος Τραγουδάρας (ακορντεόν). Η είσοδος στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου θα είναι ελεύθερη (ώρα έναρξης 21:00).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το