Τοπικά

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στο 30ό Δημοτικό σχολείο Βόλου

O εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών καθιερώθηκε το 2001, με σκοπό την υποστήριξη και την ανάδειξη της γλωσσικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, καθώς και την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, με στόχο την πλήρη και δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της στη διατήρηση της πολυπολιτισμικής της ιδιαιτερότητας.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Μέρας Γλωσσών θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα 25-28 Σεπτεμβρίου δράσεις στους χώρους του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου με τη συμμετοχή πλήθους φορέων και σχολείων του Βόλου τηρώντας τις αρχές ασφαλείας και τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Οι μαθητές θα ταξιδέψουν από την μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη και θα ανακαλύψουν τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών!
Για 8η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Δίκτυο των Ευρωπαίων εκπαιδευτικών το 30ό Δ. Σχ. Βόλου πρωτοστατεί στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και στην προώθηση της παρουσίας των γλωσσών, την ευρωπαϊκή ιδέα και την ευρωπαϊκή κουλτούρα στην πόλη του Βόλου και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Στην εκδήλωση θα συμπεριλαμβάνονται: Ομιλία, εκπαιδευτικά και διαδραστικά προγράμματα, βιωματικές συναντήσεις με χρήση ξένων γλωσσών.
Συνοδοιπόρος το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας προσάρμοσε τις δράσεις του στα νέα δεδομένα του COVID19 τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών την Παρασκευή 25/9 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το 30ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Οι μαθητές συνομίλησαν με εκπροσώπους του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας και παρουσίασαν το υλικό που ετοίμασαν για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, με την καθοδήγηση του δασκάλου και διευθυντή του σχολείου κ. Πασχάλη Δήμου.

«Βραδιά του Ερευνητή»
Η «Βραδιά του Ερευνητή» αφορά εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στοχεύουν στην εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας και υπάρχει ως θεσμός από το 2005.
Στον Βόλο δεν υπήρξαν πέρσι σχετικές δράσεις, γι’ αυτό και στο 30ό Δ. Σχ. Βόλου πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις , όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τον κόσμο της έρευνας να λάβουν μέρος σε πειράματα και να γνωρίσουν το έργο Μαγνήτων ερευνητών. Το συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας συνεχίστηκε και φέτος, ώστε στις 27 Νοεμβρίου να μπορούν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της δράσης. Μαζί τους φέτος ήταν κι η Ε’ δημοτικού του συστεγαζόμενου 16ου δ. σχ. Βόλου με την εποπτεία της εκπαιδευτικού Εύης Πολυμέρου.
Μεταξύ των ερευνητών σημαντική θέση είχε ο Δημήτρης Χαρ. Ηλιόπουλος , ο γνωστός πολυβραβευμένος Βολιώτης ερευνητής στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ , που στοχεύει στην ανακάλυψη φαρμάκων για ασθενείς με καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
Μία ακόμη περίπτωση επιστήμονα με σχέσεις με τον Βόλο υπήρξε η Αλεξάνδρα Δρακάκη, η οποία είναι μέλος στην ομάδα Dr Dennis Slamon του UCLA και διακρίθηκε με την απονομή του Lasker Award για τη σημαντική προσφορά στον αγώνα κατά του καρκίνου σώζοντας εκατομμύρια γυναίκες. Η Αλεξάνδρα υπήρξε το πρότυπο για μαθητές και μαθήτριες εμπνέοντάς τους/τες για αντίστοιχα επιτεύγματα.
Ένας ακόμη επιστήμονας , τον οποίο γνώρισαν οι μαθητές είναι ο Βολιώτης καρδιολόγος Κωνσταντίνος Στέλλος, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, με διεθνή αναγνώριση. Πρόσφατα του απονεμήθηκε το Outstanding Achievement Award, το διεθνές βραβείο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο δίνεται σε νέους ανεξάρτητους πετυχημένους ερευνητές κάτω των 45 ετών, που καταξιώθηκαν στον χώρο της βασικής επιστημονικής έρευνας στην Καρδιολογία.

7η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού
Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού- Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2020, πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις στο 30ό Δημοτικό Σχολείο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, που ισχύουν για τη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων . Κεντρικό σύνθημα των δράσεων υπήρξε το «Αθλούμαι – Μένω Υγιής – Μένω Ασφαλής».
Οι μαθητές εντός του σχολικού ωραρίου είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά με τον κ. Γιάννη Καφενταράκη, μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο.
Μέσα από αυτή την επικοινωνία οι μαθητές/τριες γνώρισαν τα μυστικά και τις δυνατότητες εξέλιξής τους μέσα από το συγκεκριμένο άθλημα καθώς και τα οφέλη από την ενεργοποίησή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή, με τελικό προοπτικό στόχο ένα σωστό τρόπο ζωής και την ενίσχυση – προαγωγή των θεμελιωδών αρχών και αξιών του Αθλητισμού.
Επισημάνθηκε στα παιδιά, ότι οι αθλητικές δράσεις μεμονωμένα ή συνδυαστικά αναβάλλονται και εναλλακτικά μπορούν να υλοποιηθούν σε χρόνο που αυτό θα είναι εφικτό και πριν την λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους, όταν οι υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας covid-19 το επιτρέψουν.
Η διεύθυνση του σχολείου και οι μαθητές ευχαρίστησαν τον κ. Καφενταράκη για τον βιωματικό τρόπο παρουσίασης καθώς και τα μπλουζάκια του Ομίλου Φίλων Τζούντο που προσέφερε για τους μαθητές του σχολείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το