Τοπικά

Ευοίωνο εργασιακό μέλλον για τους ηλεκτρολόγους

Ευοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον στην αγορά εργασίας για τους νέους ηλεκτρολόγους. Από φέτος στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Βόλου λειτουργεί ξανά η ειδικότητα «Τεχνίτες ηλεκτρολογικών εργασιών», η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αρκετών νέων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο επάγγελμα.

Η ειδικότητα του «Τεχνίτη Ηλεκτρολογικών Εργασιών» λειτουργούσε για πολλά χρόνια στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια είχε διακοπεί, αν και η ζήτηση στην αγορά εργασίας για ηλεκτρολόγους ήταν έντονη.
Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας (ΣΕΗΜ) είχε κομβικό ρόλο στην επαναλειτουργία της ειδικότητας, καθώς ανέλαβε πρωτοβουλίες προς την κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ τεκμηριώνοντας με προτάσεις την αναγκαιότητα επανέναρξης της ειδικότητας.
«Ενεργοποιηθήκαμε ως ΣΕΗΜ για να επαναλειτουργήσει η ειδικότητα που είναι απαραίτητη για την ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Στο πλαίσιο αυτό πέρσι αποστείλαμε μια επιστολή στην αρμόδια διευθύντρια που χειρίζεται αυτά τα θέματα στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ, παρουσιάζοντας τους λόγους που πρέπει να επαναλειτουργήσει. Τονίσαμε ότι η παιδεία είναι επένδυση και δεν πρέπει να κόβονται ειδικότητες. Βλέποντας η κεντρική διοίκηση το ενδιαφέρον των νέων να γίνουν ηλεκτρολόγοι, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία της ειδικότητας, μια εξέλιξη που μας χαροποίησε ιδιαίτερα» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας κ. Σεραφείμ Μαουσίδης
Ο ίδιος υπογράμμισε τη συνεργασία που υπήρξε για την επίτευξη του στόχου με τη διεύθυνση της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου και πρόσθεσε για την απορρόφηση των νέων ηλεκτρολόγων στην αγορά εργασίας πως κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «οι ηλεκτρολόγοι στη Μαγνησία δεν μένουν χωρίς δουλειά, έχουν εξασφαλισμένο το μεροκάματό τους και μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους. Και ήταν ένας από τους λόγους που προσπαθήσαμε και καταφέραμε να λειτουργήσει η ειδικότητα αυτή, καθώς υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας. Ο δεύτερος λόγος είναι πως η ειδικότητα αυτή στην ΕΠΑΣ με τα αξιόλογα εργαστήρια και τους πολύ καλούς καθηγητές μπορεί να λειτουργήσει ως φυτώριο για νέους συναδέλφους. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι σπουδαστές αυτοί τέσσερις μέρες την εβδομάδα εργάζονται σε έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο της περιοχής μας αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες. Μάλιστα αρκετοί ηλεκτρολόγοι προσλαμβάνουν τους σπουδαστές μετά την αποφοίτησή τους ως υπαλλήλους. Προσωπικά στην επιχείρησή μου έχω τρεις υπαλλήλους που αποφοίτησαν από την ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ».
Ερωτηθείς για τους λόγους που υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για τους ηλεκτρολόγους, ο κ. Μαουσίδης απάντησε πως «η ενέργεια και η συνεχής εξέλιξή της είναι ο βασικός λόγος. Η κοινωνία μας προοδεύει με την ενέργεια και είναι απαραίτητη παντού. Ο Σύνδεσμός μας έχει 238 μέλη που όλοι δραστηριοποιούνται. Μάλιστα το αποτύπωμα της πανδημίας στους ηλεκτρολόγους είναι ηπιότερο σε σχέση με άλλους κλάδους. Επίσης η Μαγνησία είναι μια τουριστική περιοχή, όπου νέες υποδομές δημιουργούνται, όπως τα καταλύματα, και οι ηλεκτρολογικές εργασίες είναι αναγκαίες. Γι’ αυτό και όποιος ηλεκτρολόγος έχει όρεξη για δουλειά θα δουλέψει».

Έντονο ενδιαφέρον από σπουδαστές
Με το που λειτούργησε φέτος η ειδικότητα, αμέσως 17 νέοι εγγράφηκαν στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, επί της Λεωφόρου Αθηνών, για να την παρακολουθήσουν. Οι σπουδαστές πέρα από τη θεωρητική τους εκπαίδευση, κάνουν και πρακτική άσκηση σε κάποιον επαγγελματία. Μάλιστα λαμβάνουν 21,78 ευρώ τη μέρα που εργάζονται και έχουν την ασφάλειά τους.
«Αν ένας νέος πει ότι θέλει να γίνει ηλεκτρολόγος και αξιοποιήσει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση από την ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ σε συνδυασμό και με την πρακτική εκπαίδευση, τότε είναι βέβαιο ότι θα τα πάει πολύ καλά στην αγορά εργασίας» τόνισε ο διευθυντής της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ κ. Άλκης Κουκουλής και πρόσθεσε πως «μετά από δύο χρόνια λειτουργεί στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βόλου η ειδικότητα «Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εργασιών» και ήδη την παρακολουθούν 17 μαθητές. Υπάρχει συνεπώς έντονο ενδιαφέρον, ενώ ως σχολή διαθέτουμε και πολύ καλά εργαστήρια μαζί με αξιόλογους καθηγητές».
Ο 21χρονος Θεοφάνης Πάτας από το Βελεστίνο αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο, πήγε Στρατό και εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του στις οικοδομές, μέχρι που λειτούργησε η ειδικότητα των ηλεκτρολόγων στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ και αποφάσισε να εγγραφεί. «Μου αρέσει το αντικείμενο του ηλεκτρολόγου και γι’ αυτό θέλησα να παρακολουθήσω τη συγκεκριμένη ειδικότητα» τόνισε με ενθουσιασμό ο ίδιος και πρόσθεσε πως «το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου έχει σημαντική απορρόφηση στην αγορά εργασίας». Μάλιστα υπογράμμισε τις πολύ καλές υποδομές που υπάρχουν στην εκπαίδευση των σπουδαστών στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το