Τοπικά

Ευ. Βενιζέλος από τον Βόλο: Tα βασικά διδάγματα της κρίσης δεν καταγράφηκαν στο σώμα του Συντάγματος

Τρίμηνο αιχμής θα είναι  το επόμενο διάστημα για το μέλλον του ασφαλιστικού, όπως επισήμανε σήμερα ο καθηγητής Αλ. Μητρόπουλο, στο περιθώριο της πρώτης ημέρας των εργασιών του διήμερου συνεδρίου για το Εργατικό Δίκαιο, που συνδιοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στο ξενοδοχείο «VOLOS PALACE».
Το γεγονός ότι το Σύνταγμα και η δημοκρατική πολιτεία άντεξε στην κρίση τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, που βρέθηκε στον Βόλο, στο πλαίσιο του συνεδρίου και αύριο θα μιλήσει για το πως αντιμετώπισαν τα 10 δύσκολα χρόνια από το 2010 έως το 2019 τα δικαστήρια τα μεγάλα εργασιακά θέματα.
“Το Σύνταγμά μας άντεξε και η δημοκρατική μας πολιτεία άντεξε στην κρίση . Έχει σημασία το γεγονός ότι γλιτώσαμε την ασύντακτη χρεωκοπία και της οικονομίας και των θεσμών”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος.

“Εγώ επέμενα πάρα πολύ σε αυτό. Μείναμε στα κλασικά, πρόεδρος Δημοκρατίας, ευθύνη υπουργών, ψήφος των εκτός επικρατείας πολιτών. Υπήρξαν κάποια βήματα, όπως το εγγυημένο εισόδημα, το οποίο ούτως η άλλως προβλέπεται και συνάγεται από το ισχύον Σύνταγμα. Ευτυχώς θα έλεγα, δεν θίχτηκαν οι μεγάλες καινοτομίες αναθεώρησης του 2001 κυρίως ως προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Άλλωστε γύρω από τα θέματα αυτά υπάρχουν κανόνες του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου, υπάρχει η ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και έτσι υπό το πρίσμα αυτό ερμηνεύεται και το εθνικό σύνταγμα».

Απαντώντας σε ερώτηση της «Θ» για την συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «είναι μια ιστορική διαδικασία, πρέπει να υπάρχει η στιγμή, το momentum. Αυτό δεν υπήρχε στην προηγούμενη βουλή, που καθόρισε τις υπό αναδιαμόρφωση διατάξεις και διαμόρφωσε τις αρχικές πλειοψηφίες. Δυστυχώς τα βασικά διδάγματα της κρίσης, η ανάγκη να υπάρχει δημοσιονομική επαγρύπνηση και επίγνωση να μην ξαναγλιστρίσουμε σε κατάσταση κρίσης, δεν καταγράφηκε στο σώμα του Συντάγματος. Εγώ επέμενα πάρα πολύ σε αυτό. Μείναμε στα κλασικά, πρόεδρος Δημοκρατίας, ευθύνη υπουργών, ψήφος των εκτός επικρατείας πολιτών”.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ανακοινώθηκε ότι η πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά 2,5 εκ. συνταξιούχων, προσδιορίστηκε για τις 10 Ιανουαρίου 2020. Καυτό θα είναι το προσεχές τρίμηνο μέχρι τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο καθώς , όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας,  η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τη συμμόρφωση με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας”  δήλωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι η συμμόρφωση αφορά δύο μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων, που αν η κυβέρνηση την υλοποιήσει, θα πάρουν χρήματα. “Η πρώτη κατηγορία είναι μισό εκατομμύριο δικαιούχων επικουρικής σύνταξης, διότι οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου κρίθηκε αντισυνταγματική. Άρα όλος ο κόσμος αυτός που είχε περικοπές, θα έχει αναπροσαρμογή της σύνταξης και κάποια αναδρομικά από τότε που βγήκαν οι αποφάσεις,  τον Οκτώβριο του 2019, μέχρι το μήνα δημοσίευσης του νόμου” σημείωσε. .

Η μεγαλύτερη κατηγορία που προσδοκά αναδρομικά, είναι σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι, που βγήκαν σε σύνταξη με περισσότερα από 28 χρόνια εργασίας. Για αυτούς, όπως εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος αποφάσισε ότι είχαν μισή ανταποδοτικότητα.

“Πήραν λιγότερα χρήματα από αυτά που έπρεπε να πάρουν, γιατί όσοι είχαν περισσότερα χρόνια, είχαν υποανταποδοτικότητα και όσοι είχαν λιγότερα χρόνια υπερανταποδοτικότητα. Προέχει η συμμόρφωση της κυβέρνησης για τις δύο μεγάλες κατηγορίες που προσδοκούν».

Επίσης ο καθηγητής και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚ Αλ. Μητρόπουλος ανέφερε πως «στο τραπέζι μπαίνει ένα νέος σχεδιασμός του ασφαλιστικού. Χθες η κυβέρνηση εντελώς πρωτόγνωρα για τις εξελίξεις ανακοίνωσε ότι ενσωματώνεται ολόκληρο το ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή το υπερταμείο επικούρησης και πρόνοιας, εφάπαξ στον ΕΦΚΑ. Ευχόμαστε να μην σημαίνει αυτό κατάργηση της επικουρικής και του εφάπαξ, με την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ. Και βεβαίως στο τραπέζι μπαίνει το ζήτημα των εισφορών με μία υποχρεωτική κλάση για την πλειοψηφία των επιτηδευματιών και των εμπόρων και επιστημόνων που σημαίνει κατά 30 ευρώ αύξηση των εισφορών τουλάχιστον για την μεγάλη πλειοψηφία όλων και μία μεταβατική φάση για τους αγρότες μας».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου τιμήθηκαν σήμερα ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Ι. Κουκιάδης, η οικογένεια του αποβιώσαντος Λεωνίδα Ντάσιου και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσσός από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου.

Ο Γ. Γ. υπουργείου Δικαιοσύνης
Πάνος Αλεξανδρής

Αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το δικαστικό μέγαρο Βόλου ο Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Π. Αλεξανδρής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τόνισε ότι «πράγματι δεν είναι ευχάριστο να αγοράζουν οι συνάδελφοι κάθε λίγο και λιγάκι ένα νέο Ποινικό Κώδικα. Όμως έπρεπε να γίνουν ορισμένες αλλαγές, που ήταν αναγκαίες, γιατί έτσι πρέπει από το νόμο και το έθιμο που υπάρχει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η ίδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που διαμόρφωσε τους κώδικες να κάνει τις αλλαγές, που ήταν απολύτως αναγκαίες. Οποιεσδήποτε περαιτέρω αλλαγές, εάν και εφόσον γίνουν, θα γίνουν με τη νομοθεσία περί κωδίκων, που σημαίνει συγκρότηση νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Αυτό όμως δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Ο Ι. Κουκιάδης

Ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού ∆ικαίου του ΑΠΘ Ι. Κουκιάδης δήλωσε ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλα προβλήματα ανισότητας και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανισότητα, είναι να αποφευχθεί η προστασία με νέους όρους. Γιατί το κράτος πρέπει να συμβιβαστεί με τις νέες τεχνολογίες και τη νέα οικονομία. Το θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις πως πρέπει να γίνουν, για να είναι αποτελεσματικές, για να βοηθήσουν στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι νέες τεχνολογίες ανατρέπουν όλο το σύστημα παραγωγής. Η λεγόμενη ψηφιακή επιχείρησης δεν έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή επιχείρηση. Άρα λοιπόν για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά πρέπει να τα δεις και να μην ντρέπεσαι να τα αντιμετωπίσεις. Μέχρι τώρα δυστυχώς η πολιτική μας δεν το έχει δείξει αυτό. Έως ότου αφομοιωθούν ορισμένα πράγματα στην δική μας χώρα του νότου, πρέπει να περάσει περισσότερος καιρός από ότι σε μία χώρα του βορά. Σιγά σιγά όμως μπαίνουμε κι εμείς στο παιχνίδι». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του ΔΣΒ Χρ. Στρατηγόπουλος και του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Δημ. Βερβεσσός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το