Άρθρα

Έξυπνος επενδυτικός προορισμός οι βιώσιμες πόλεις της Ελλάδας

Του Γιώργου Παπακώστα,
πολιτικού μηχανικού-κατασκευαστή PKK Constructions

Οι υπάρχουσες συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη συνέχιση της τόνωσης της κτηματαγοράς και αποτυπώνονται στην ανέγερση πολυκατοικιών, την κατασκευή κτηρίων, τη δημιουργία νέων κτηριακών αποθεμάτων για τον τουρισμό, τα εμπορεύματα, τις επαγγελματικές δραστηριότητες.
Οι πόλεις δείχνουν να αναγεννούνται, καθώς οι νέες κατασκευές επιφέρουν μια οικονομική ζωντάνια, αλλά και ένα νέο οικιστικό προφίλ.
Τίθεται συνεπώς το ερώτημα, τι είδους κτήρια θέλουμε;
Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία συζητιέται έντονα ο όρος βιώσιμο κτήριο. Στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές εβδομάδες στους Δελφούς και είχα τη χαρά να συμμετάσχω, αναδείχθηκε η σημασία του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτηρίων και πόσο μπορεί να συμβάλει στην εξέλιξη των πόλεων και στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Το μήνυμα που αναδείχθηκε, είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη προοπτική στον οικιστικό τομέα που για να έχει διάρκεια και αποτελεσματικότητα πρέπει να συνδυαστεί και με τη βιωσιμότητα.
Δηλαδή η νέα τάση είναι πως κατασκευάζοντας βιώσιμα κτήρια, εξασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων εντός των πόλεων που είναι το πρωτεύον και συγχρόνως αυξάνονται οι προοπτικές για προσέλκυση νέων επενδύσεων στον κλάδο των ακινήτων και της ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης.
Πώς, όμως, δημιουργούμε βιώσιμες πόλεις; Το κλειδί της απάντησης βρίσκεται τόσο στην ποιοτική αστική ανάπλαση, όσο και στην κατασκευή και χρήση βιώσιμων κτηρίων. Έχει αποδειχθεί πως τα κτήρια έχουν ευθύνη για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω των υλικών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλες τεχνολογίες και υλικά για να αλλάξει η συμπεριφορά των κτηρίων, για τη μείωση ή και τον μηδενισμό της εκπομπής άνθρακα.
Πρέπει λοιπόν να δούμε πώς τα υλικά μπορούν να συμβάλλουν σ’ αυτόν τον στόχο.

Σημαντική παράμετρος αποτελεί βέβαια και η συμπεριφορά των ανθρώπων στην κατεύθυνση της ευαισθησίας για την ενδυνάμωση του περιβάλλοντος. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ένα 40% του αποτυπώματος στο περιβάλλον είναι οι δραστηριότητες των ενοίκων σε ένα κτήριο, όπως η ύδρευση, το μαγείρεμα κ.λπ.
Δημιουργώντας βιώσιμες και ελκυστικές πόλεις με ανθρώπους που χαίρονται να ζουν σε αυτές και να προοδεύουν, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί στον πιο έξυπνο επενδυτικό προορισμό της Ευρώπης.
Έναν προορισμό που δεν θα προσφέρει μόνο τον τουρισμό, αλλά και την αειφορία, τη βιωσιμότητα, το σύγχρονο οικοσύστημα για να εργαστεί και να ευημερήσει κάποιος.
Έναν προορισμό συνώνυμο της ποιότητας ζωής που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες όλων μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το