Τοπικά

Εξοπλισμός πάνω από 1.000.000 ευρώ στο σχολικό συγκρότημα Φυτόκου

Στο σχολικό συγκρότημα Φυτόκου βρέθηκε προχθές Παρασκευή κλιμάκιο της εταιρείας «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.» (ΚΤΥΠ Α.Ε.) με επικεφαλής τον διευθυντή τεχνικών έργων, κ. Κυριαζόπουλο Θεόδωρο. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκε και τριμελής αντιπροσωπεία από την ένωση εφοπλιστών που χρηματοδοτούν το έργο.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί η αντιπροσωπεία τής ένωσης εφοπλιστών για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί από την ΚΤΥΠ Α.Ε. για το σχολικό συγκρότημα Φυτόκου, τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν μέσα στο 2024.
Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν και οι διευθυντές του συγκροτήματος, οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα για τα έργα και την πορεία τους.
Από τη συνάντηση αυτή, προέκυψε για ακόμη μία φορά ότι οι μελέτες τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι πρώτες αναθέσεις έργων, με προτεραιότητα τη θωράκιση του συγκροτήματος από μελλοντική πλημύρα (με την κατασκευή ενός τοιχίου στο βόρειο μέρος του συγκροτήματος) και την πλήρη αποκατάσταση του κτηρίου που είχε καταστραφεί (αλλαγή κουφωμάτων, διαρρύθμιση κτηρίου, ανακατασκευή τουαλετών, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, τοποθέτηση συστήματος κλιματισμού με αντλίες θερμότητας, θερμομόνωση και υγρομόνωση στην ταράτσα του, κ.ά.).

Εκτός από τα παραπάνω έργα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε όλα τα κτήρια του συγκροτήματος, στα ακόλουθα:
Τοποθέτηση θερμοπρόσωψης σε όλους του εξωτερικούς τοίχους, τοποθέτηση θερμομόνωσης σε όλες τις ταράτσες των κτηρίων, τοποθέτηση υγρομόνωσης σε ταράτσες που δεν διαθέτουν ή είναι κατεστραμμένες, επισκευή των δομικών στοιχείων που έχουν φθαρεί, αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων με κουφώματα ενεργειακής απόδοσης, πλήρη ανακατασκευή των τουαλετών αγοριών και κοριτσιών, δημιουργία τουαλέτας για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), πλήρη ανακατασκευή του Γυμναστήριου (χώρος άθλησης, τουαλέτες, αποδυτήρια, τερέν, κλιματισμός με αντλία θερμότητας, υγρομόνωση και θερμομόνωση ταράτσας, φωτισμός, κ.τ.λ.), αντικατάσταση των δικτύων θέρμανσης και ύδρευσης, με νέους σωλήνες, αντικατάσταση των σωμάτων καλοριφέρ με νέα σώματα τύπου πάνελ, αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτιστικά τύπου LED, αντικατάσταση όλων των παλαιών ηλεκτρικών πινάκων με σύγχρονους, τοποθέτηση επιφανειακών καλωδίων σε κανάλια και σχάρες, τοποθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου σε ταράτσα κτηρίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και διασύνδεση του συστήματος αυτού με το δίκτυο της ΔΕΗ, τοποθέτηση δύο ανελκυστήρων και δημιουργία κατάλληλων ραμπών για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Προμήθεια εξοπλισμού
Ο διευθυντής του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Νέας Ιωνίας του σχολικού συγκροτήματος Φυτόκου, κ. Γιάννης Μπερέτας, τόνισε πως «η ΚΤΥΠ Α.Ε. μάς ανακοίνωσε ότι η ένωση εφοπλιστών δέχτηκε με μεγάλη χαρά το αίτημά μας για την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού (μέσω του ΚΤΥΠ Α.Ε.) για τα τέσσερα εργαστήρια που καταστράφηκαν από την πλημμύρα, δηλαδή για τα εργαστήρια CNC, Εργαλειομηχανών, Ψυκτικών και Αυτοκινήτων. Η αξία τού εξοπλισμού αυτού ξεπερνάει το ένα εκατομμυρίου ευρώ και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια διαφόρων εργαλειομηχανών όπως τόρνους, φρέζες, μηχανές συγκόλλησης για το εργαστήριο εργαλειομηχανών, εκπαιδευτικές μηχανές CNC για το εργαστήριο CNC, εργαλεία, όργανα, συσκευές για το εργαστήριο ψυκτικών και παλμογράφους, διατάξεις απαγωγής καυσαερίων, εκπαιδευτικά οχήματα, για το εργαστήριο αυτοκινήτων».

Πρότυπος χώρος
για τεχνολογίες ΑΠΕ
Ο κ. Μπερέτας σημείωσε πως «εκτός από το αίτημά μας για την προμήθεια του παραπάνω εξοπλισμού, το οποίο και ικανοποιήθηκε, έχουμε υποβάλει και άλλα αιτήματα προς το ΚΤΥΠ Α.Ε., τα οποία μας έχουν υποσχεθεί ότι καταβάλουν προσπάθεια να τα εντάξουν στις μελέτες που πραγματοποιούνται την περίοδο αυτή. Ένα από τα αιτήματά μας είναι η δημιουργία ενός πρότυπου χώρου παρουσίασης των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πραγματική κλίμακα, όπου οι μαθητές μας και οι πολίτες του Βόλου θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν από κοντά όλους τους τρόπους παραγωγής ενέργειας. Ο χώρος αυτός θα φέρει, μεταξύ άλλων, μία ανεμογεννήτρια και ένα μικρό φωτοβολταϊκο πάρκο και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τα συστήματα αυτά, θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου με χρήση ηλεκτρόλυσης. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η εξοικείωση των μαθητών, αλλά και του κοινού γενικότερα, στις έννοιες της ενέργειας, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε συλλογικό, αλλά και σε ατομικό επίπεδο, απέναντι στις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις».

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το