Τοπικά

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Τίτλοι τέλους σε περίπου 18 λεπτά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ολοκληρώθηκε σήμερα για τις Περιφέρειες, και εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο φιάσκο.
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος (μετά την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) και αγγίζει τα 84.000.000 ευρώ.  Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για τη Θεσσαλία, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.20 το πρωί. Υποβλήθηκαν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 21.370 ευρώ. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώθηκε για μεμονωμένες κατοικίες και συνεχίζεται την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια.

Με αφορμή την εξέλιξη της υποβολής προτάσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας, κ.Νίκος Παπαγεωργίου σημειώνει τα εξής:

«Χρειάστηκαν περίπου 20 λεπτά για να εξαντληθούν τα διαθέσιμα κονδύλια του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” για την Περιφέρεια Θεσσαλίας -χρονικό διάστημα εξαιρετικά σύντομο, που οδήγησαν και τους Θεσσαλούς μηχανικούς στο να επιδοθούν σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου, με αμφίβολα αποτελέσματα για όλη τη σκληρή εργασία που έχει προηγηθεί.

 Δεν είναι συνετό, εκ μέρους της Πολιτείας, να επιβάλλει να χωρέσουν χιλιάδες ώρες εργασίας επιστημόνων μέσα σε ένα εικοσάλεπτο. Με λύπη μας επισημαίνουμε ότι τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα και για την περιφέρειά μας -σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα εξαντλήθηκαν οι πόροι για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υποβλήθηκαν περί τις 8.000 αιτήσεις προτάσεων, γεγονός που καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλία, ενώ εγκρίθηκαν λίγες περισσότερες από 3.500 προτάσεις, δηλαδή λιγότερες από τις μισές που υποβλήθηκαν. Η κατάργηση του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας και η αντικατάστασή του με ένα σύστημα μοριοδότησης, δεν είναι απλώς αναγκαία, είναι επιβεβλημένη, ώστε να αρθούν οι αδικίες που έχουν δημιουργηθεί και στον τρέχοντα, αλλά και στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος.

 Σύντομα, το ΤΕΕ θα καταθέσει εκ νέου τις προτάσεις του προς το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ εκτιμούμε το γεγονός πως λαμβάνουμε θετικά μηνύματα, ως προς τις απαιτούμενες αλλαγές, από την ηγεσία του ΥΠΕΝ. Η Πολιτεία θα πρέπει να συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους στον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων του νέου προγράμματος, με γνώμονα πρωτίστως τις ανάγκες των τελικών ωφελουμένων και της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας».

 

“18 λεπτά φάνταζαν … αρκετά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη συμπλήρωση της 20σέλιδης σχετικής αίτησης για ένταξη το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», καθώς μόλις τόσος χρόνος δόθηκε στους ενδιαφερόμενους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας σήμερα, ώστε να υποβάλουν την αίτησή τους.
Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μετά την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αγγίζοντας τα 84.000.000 ευρώ. Ωστόσο, ενώ στις σχετικές αιτήσεις της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ο χρόνος που δόθηκε στους ενδιαφερόμενους για την υποβολή της αίτησης ήταν 40 λεπτά, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο χρόνος που δόθηκε για την υποβολή αίτησης ήταν μόλις για 18 λεπτά!!
Μηχανικοί της Μαγνησίας δηλώνουν πως 18 λεπτά δεν είναι επ’ ουδενί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση της υποβολή αίτησης για ένταξη στο Πρόγραμμα, τη στιγμή μάλιστα που η σχετική πλατφόρμα παρουσίαζε δυσλειτουργίες και καθυστέρηση στη διασταύρωση των στοιχείων κατά την υποβολή της αίτησης.
Κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι «το πιο γρήγορο δάχτυλο», ειδικά λαμβάνοντας υπόψη πως πολλοί ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τη σχετική αίτηση μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια μηχανικών και γραφείων.
Πλήθος πολιτών της Μαγνησίας ανέμενε με μεγάλη προσμονή την έναρξη του Προγράμματος.
Τα 18 λεπτά που δόθηκαν για την υποβολή της αίτησης στους ενδιαφερόμενους της Θεσσαλίας, τη στιγμή που σε άλλες Περιφέρειες ο χρόνος ήταν διπλάσιος, συνιστούν φιάσκο και προφανή εμπαιγμό για τον οποίο ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να λογοδοτήσει”, ηταν η δήλωση του βουλευτή κ. Μεϊκόπουλου.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το