Τοπικά

Εξήντα διακοπές ηλεκτροδότησης την ημέρα – Χιλιάδες οι οφειλέτες της ΔΕΗ στη Μαγνησία “Θ”

ρεύμα

Χιλιάδες είναι οι οφειλέτες της ΔΕΗ στη Μαγνησία, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι διακοπές στην παροχή ηλεκτροδότησης από την Επιχείρηση λόγω οφειλών, αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με το 2013…
Υπολογίζεται ότι πλέον οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω οφειλών ξεπερνούν τις 1.400 μηνιαίως.
Παράλληλα οργιάζει η ρευματοκλοπή και καθημερινά στα πινάκια του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου βρίσκονται υποθέσεις κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου καθημερινά γίνονται 60 διακοπές παροχής ηλεκτροδότησης σε οφειλέτες από τους εργολάβους ή συνεργεία της ίδιας της Επιχείρησης.
Πρόκειται για καταναλωτές, που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ και δεν προβαίνουν σε ρύθμιση, παρά τις οχλήσεις της Επιχείρησης.
Σε σύγκριση με το 2013 η αύξηση των ημερήσιων διακοπών λόγω οφειλών, φθάνει το 50% (40 διακοπές την ημέρα προ διετίας). Συνολικά σε μηνιαία βάση οι διακοπές λόγω οφειλών φθάνουν τις 1.400 περίπου, με ένα μεγάλο ποσοστό ωστόσο των οφειλετών να απευθύνονται εκ νέου στη ΔΕΗ για επανηλεκτροδότηση και ρύθμιση των οφειλών τους. Υπολογίζεται ότι οι επανασυνδέσεις μηνιαίως ξεπερνούν τις 800.
Το συμπέρασμα είναι, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ Βόλου, ότι οι καταναλωτές αδυνατούν να καταβάλουν μεγάλα ποσά εφάπαξ, κυρίως για τις χειμερινές καταναλώσεις, έχουν όμως τη δυνατότητα να πληρώνουν με δόσεις μικρότερα ποσά.
Το ποσοστό των διακοπών έχει αυξηθεί 80% σε σύγκριση με το 2011 και περισσότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα, προ κρίσης, χρόνια.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπολογίζεται ότι οι οφειλέτες λογαριασμών προς τη ΔΕΗ στη Μαγνησία, ανέρχονται σε χιλιάδες (ίσως φθάνουν και τις 20.000), ενώ ο συνολικός αριθμός των χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας (νοικοκυριά, επαγγελματικοί και εμπορικοί χώροι, αγροτικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.), τόσο χαμηλής, όσο και μέσης τάσης, ανέρχεται σε 137.898.
Μεταξύ των οφειλετών είναι και πρώην πελάτες της ΔΕΗ (τα οφειλόμενα ποσά η ΔΕΗ τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού), οι οποίοι έχουν μεταπηδήσει σε άλλους παρόχους ρεύματος.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι οφειλές προς την Εταιρία τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί… Μετά την επιβολή των capital controls, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εταιρία εκτοξεύτηκαν και το διάστημα της τραπεζικής αργίας έτρεχαν με ρυθμό της τάξης του 10%!
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τον περασμένο Αύγουστο έχει καθιερώσει bonus επιβράβευσης για τους καλοπληρωτές οικιακούς πελάτες της. Έτσι, επιστρέφει στους συνεπείς οικιακούς πελάτες το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό για το έτος 2016.
Εξάλλου εκατοντάδες είναι οι αγρότες φαντάσματα στη Μαγνησία, που δεν έχουν πιστοποιήσει μέχρι σήμερα στη ΔΕΗ, ότι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και ότι όντως δικαιούνται το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος. Αν πρόκειται για «μαϊμού-αγρότες» ή όχι, η Επιχείρηση θα το διαπιστώσει στους ελέγχους που έπονται, βάσει της απογραφής με τα ειδικά ερωτηματολόγια που διενήργησε, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το μητρώο με τους αγρότες και να περιορίσει τις απώλειες εσόδων.

Όργιο ρευματοκλοπής

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου, οργιάζουν η ρευματοκλοπή και οι παράνομες επανασυνδέσεις στο δίκτυο, καθώς πολλά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υψηλές χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου, από τους καταναλωτές στους οποίους διακόπτεται η ηλεκτροδότηση κάθε μήνα, σε ποσοστό 10% γίνεται επανέλεγχος από τα συνεργεία του διαχειριστή του δικτύου και οι μισοί από όσους επανελέγχονται, αποδεικνύεται ότι προχωρούν σε παράνομη επανασύνδεση, χωρίς να υπολογίζουν τους κινδύνους, που ελλοχεύουν για τους ίδιους.
Ετησίως πάνω από 600 παράνομες επανασυνδέσεις βεβαιώνονται στην περιοχή της Μαγνησίας, κυρίως σε καταυλισμούς Ρομά. Πολλές τέτοιες επανασυνδέσεις σύμφωνα με εκπροσώπους του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται με την παρότρυνση και τη συνδρομή διαφόρων τεχνικών. Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ συστήνουν την προσοχή των καταναλωτών, επισημαίνοντας ότι αυτοί έχουν την ευθύνη και ότι δεν κερδίζουν τίποτα, αφού κατά τον επανέλεγχο θα κληθούν να πληρώσουν, ενώ αντιμετωπίζουν και ποινικές κυρώσεις. Ήδη έχουν υποβληθεί και στο Βόλο μηνύσεις για τέτοια περιστατικά.
Οι αρμόδιοι του ΔΕΔΔΗΕ τονίζουν ότι η παραβίαση μετρητή είναι ποινικό αδίκημα.
Παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις που πειράζουν τους μετρητές με καρφίτσα ή μολύβι.
Το φαινόμενο φαίνεται ότι συνοδεύεται από σωρεία έκνομων ενεργειών, ενώ για κάποιους αποτελεί «κανονικό επάγγελμα». Οι «ταρίφες» για το «πείραγμα» του μετρητή κλιμακώνονται ανάλογα με την κατανάλωση και την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, ενώ συμβουλές για το πώς γίνονται οι ρευματοκλοπές παρέχονται και μέσω Διαδικτύου. Η χαλαρότητα με την οποία έχει αντιμετωπιστεί από πλευράς της ΔΕΗ μέχρι σήμερα το φαινόμενο της ρευματοκλοπής, παρά την έντασή του από το 2013 και μετά, αλλά και το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο, έχουν αποθρασύνει τους παρανομούντες.
Πανελλαδικιά το σύνολο των ρευματοκλοπών το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανέρχεται σε περίπου 3.400 περιστατικά, ενώ απολογιστικά για το 2014 ο αριθμός αυτός έφτασε στις 6.650 περιπτώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, υποβάλλονται μηνύσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί όλους τους καταναλωτές να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρέμβαση διαπιστώσουν στους μετρητές τους, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και τη διαφύλαξη των νομίμων συμφερόντων του. Επιπλέον τονίζεται ότι σε περιπτώσεις υποτροπής των υπόψη παραβατικών συμπεριφορών, επιβάλλονται πολύ αυστηρές κυρώσεις. Οι μέχρι στιγμής έλεγχοι προέκυψαν σε ποσοστό 50% από τα ίδια τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και σε μεγάλο ποσοστό από τις καταμετρήσεις, ενώ ένα ποσοστό προήλθε από καταγγελίες καταναλωτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το